Hopp til innhold

Slik blir du kvitt mosen

Det er nå du legger grunnlaget for en sterk og vakker plen. Her er tipsene for å unngå mose i hagen.

Mose på bakken.

Mose er et problem for mange hageeiere.

Foto: Hanna Seferowicz, NRK

Det finnes mange oppskrifter på fjerning av mose fra gressplenen. Noen bruker kjemisk mosefjerner, mens andre sverger til mekanisk fjerning. Atter andre pøser på med kalk for å gjøre jorda mindre sur.

- Alt dette gir for så vidt resultater, men bare kortvarige. Og miljøhensyn tilsier at man ikke overdriver bruken av kjemikalier, som også kan medføre brunsvidd plen, sier gartner Marianne Utengen.

Hun legger til at mekanisk mosefjerning uansett er for sent i år. Det burde i så fall vært gjort tidlig på våren.

- Men mulighetene er store for at mosen kommer tilbake hvis du ikke fjerner selve årsaken til at den er der.

- Stikkordet er at plener som trives, ikke blir mosegrodde. Skrinn jord er ideelt for mosen. Den krever ikke mye næring, forteller Utengen, som er redaksjonsmedarbeider i Norsk Hagetidend, medlemsbladet til Det norske hageselskap.

- Kalker for mye

Mette gjødsler

Gjødsling er viktigere enn kalking når du vil holde mosen unna.

Foto: Per Foss / NRK

Mange hageeiere har gjort det til en vane å kalke plenen når våren kommer. Mose trives ikke i sur jord, og kalken motvirker dette.

- Problemet er at man risikerer å kalke alt for mye. Det er verre enn ikke å kalke i det hele tatt, sier Utengen.

- Mye kalking kan gi såpass høy pH at plen og andre planter heller ikke vil trives. Og du har ingen garanti for at mosen virkelig forsvinner.

- Kalker man av gammel vane år etter år, kan man ende opp med en plen der pH-verdien er så høy at det nesten bare er kål som vil trives der. Det blir ingen vakker hage, mener Marianne Utengen.

Hun sier at gjødsling er en mye bedre måte å øke plentrivselen på.

- Jeg mener ikke at det alltid er feil å kalke en plen, men hageeiere flest bør heller bruke tid og energi på å gi hagen som helhet gode vekstvilkår. Og da handler det om gjødsel, lys, vanning og rett vekst på rett sted.

Ofte og lite

Skyggefullt bed

På denne skyggefulle plassen var mose et stort problem. Nå er den forvandlet til et frodig bed.

Foto: Marianne Utengen / Hageselskapet

Man bør ikke starte med gjødsling før plenen er kommet i vekst.

- Starter du for tidlig, resulterer det bare i unødvendig avrenning, forteller gartneren.

- Deretter fortsetter du å gjødsle med fire til seks ukers mellomrom utover sommeren. Mindre mengder ofte, er bedre enn større og sjeldne doser.

Mosens favorittplass er skyggefulle nordsider, gjerne i skråninger med mye vann. - Men hvorfor ikke fjerne gresset i slike mosegrodde skråninger, og heller plante noe som trives godt i skyggen?

- Lager man for eksempel et koselig bed eller et dekorativt felt med stein, fjerner man også moseproblemet, sier Utengen.

- Stauder med store blader er ofte gode skyggeplanter, forteller hun. - Noen eksempler er bladlilje, hasselurt, bispelue, gravmyrt, forglemmegeisøster og marikåpe.

  • Trenger du en blomst til balkongen eller ny hekk i hagen? Få alle tipsene i Planteguiden på NRK.no.

Marianne Utengen

Gartner Marianne Utengen

Foto: Hageselskapet
Klipping

Vil du ha en frodig og livsfrisk plen, må du heller ikke glemme klippingen.

- Men ikke klipp for kort! Å sette klipperen på det laveste og kjøre over hver fjortende dag er ikke det beste hvis man ønsker en pen og slitesterk gressplen.

- Det er tøff behandling som også legger forholdene bedre til rette for mose, ugress og sykdom, sier Marianne Utengen.

Hennes råd er at vanlig plengress bør ha en lengde på rundt fire centimeter. - La det korte klippet ligge igjen på plenen slik at næring og organiske stoffer føres tilbake til jorda.

Vanning

Utengen fraråder egentlig å vanne plenen overhodet. - Da blir den bortskjemt og vil bare ha mer.

- Mitt råd er å la plenen stelle seg selv. Blir det riktig tørt, slutter den å vokse. La være å klippe mens tørken pågår, vent til regnet har satt i gang veksten igjen. Da holder den seg grønn også i tørre tider, sier hun.

- Men vil du vanne, så gjør det skikkelig eller ikke i det hele tatt. Inntil 25 liter vann per kvadratmeter gjør susen. Blir plenen våtere enn dette, risikerer du å vaske ut næringen fra jorda, forteller gartneren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)