Hopp til innhold

Piller hull i neseskilleveggen

Få er klar over hvilke skader det kan føre til, når de piller seg i nesa. Du kan faktisk få hull i neseskilleveggen.

Peller buser

Har du lange negler når du piller deg i nesen, kan du både få infeksjoner og begynne å blø.

Foto: NM Bruger / Colourbox.com

Du risikerer mange små skader dersom du piller nese på feil måte, skriver det danske nettstedet Videnskab på sine sider.

Blod og infeksjoner

Å pille nese heter rhinotillexis på fagspråket, og definisjonen er rett å slett å føre en finger inn i nesen med den hensikt å fjerne buser.

Har du lange negler når du piller deg i nesen, kan du både få infeksjoner og begynne å blø.

- Det er vanligst å få et sår når du piller deg i nesen. Da danner det seg skorpe og det kan lett bli infeksjon i skorpen fordi vi har bakterier i nesen, forklarer øre-nese-halslege Liv Sofie Vartdal, overlege på rhinologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

Bakteriene i nesen kommer av at vi puster inn mye forskjellig, og ikke alt filtreres ut. Neglene er ganske skarpe og lager lettere rifter i slimhinnen enn en finger uten skarp negl. I tillegg er det en del bakterier under neglen.

- Riften i nesen kan begynne å blø. Det kommer av at såret du får ikke får være i ro. Når du piller slik at skorpen detter av, kan det begynne å blø, forklarer overlegen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hull i neseskilleveggen

En sjelden gang kan nesepelling også føre til selvforskylt ethmoidectomi, at det blir hull i neseskilleveggen.

- Det verste utfallet av nesepilling er kronisk sår som kan lage hull i neseveggen. Hullet vil være der for alltid, med mindre det blir lukket klinisk, forklarer Vartdal.

Neseskilleveggen er bare noen få millimeter med brusk og slimhinner rundt.

- Det er ganske komplisert å lukke slike hull. Derfor er det viktig å bryte en eventuell ond sirkel med nesepilling som gir rifter. I tillegg kan hullet gi lite støtte til neseryggen slik at nesen kan falle litt ned, legger hun til.

Har du noe i nesen som irriterer deg, er det bedre å skylle med saltvann i stedet for å pille det bort. Har du sår kan du smøre på vaselin eller en spray som inneholder sesamolje. Den vil løsne skorpen når den er klar, forklarer Liv Sofie Vartdal.

Det er ikke mulig å ødelegge luktesansen når du piller deg i nesen, fordi nesehulen sitter for langt oppe til at vi kan nå den med fingeren.

Nett tv:

Inntørket slim

Nesen består av en slimhinne som skiller ut slim eller sekret.

Når dette slimet tørker, blir det til skorper og busemenn.

Det er altså inntørket slim, og slimhinnen bidrar til det såkalte mukociliære apparatet, som er et renseanlegg i nesen.

Les også: Oppskrift på hjemmelaget snørr

Kan spises

Stefan Gates, en britisk matskribent og tv-vert, har diskutert fortæring av neseslim i boken «Gastronaut».

Han mener at 44 prosent av personene han har spurt, svarte at de har spist busene sine i voksen alder.

Gates mener det ikke er farlig å spise buser, da kroppen er bygd for å fortære snørr, fordi vi svelger snørr når vi trekker inn slimet vi har i nesen.

- Bortsett fra at det er ganske uappetittlig, så er det ikke farlig å spise buser, avslutter Liv Sofie Vartdal.

Les også: Slik stopper du neseblod

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)