Hopp til innhold

Pille kan fjerne gresspollenallergi

Det finnes faktisk en enkel måte å bli kvitt gresspollenallergi for alltid. Men metoden er ikke for deg som er glemsk.

Gressklipper

Gressklipping er en fæl aktivitet for mange gresspollenallergikere.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Steinar Madsen

Pillevaksiner vil bli vanligere, tror Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: Legemiddelverket

Én pille om dagen i tre år er det som skal til. Så kan du rett og slett være kurert.

Pillen kommer i stedet for sprøytevaksinasjon , og gjør at du kan stå for behandlingen selv - uten å måtte møte opp til faste tider jevnlig over flere år.

- Foreløpig finnes bare Grazax mot gresspollen, men det vil trolig komme flere pillevaksiner mot andre pollenallergier også, spår avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Må tas regelmessig

Pollenvaksinasjon virker på den måten at kroppen blir utsatt for små doser av det den er allergisk mot. Det får kroppen til å danne antistoffer som blokkerer allergien.

- For å oppnå best mulig effekt, må pillene tas regelmessig hver dag. Slik er det også med sprøytevaksinene - de må tas til faste tider, sier Madsen til NRK.no.

Hvis du vet med deg selv at pillene trolig kommer til å ligge hjemme når du drar på ferie, er altså ikke denne behandlingen noe for deg.

- Nei, men samtidig er det jo ikke slik at man ødelegger alt hvis man glemmer den én dag, sier Madsen.

40 prosent reduksjon

Timotei med støvbærere

Timotei er fienden for de fleste gresspollenallergikerne.

Foto: Tor Beisvåg

Pillene mot gresspollen har bare vært på det norske markedet siden 2008, og det er usikkert hvor godt de virker på lang sikt - og for hvor mange.

- Det vi imidlertid vet, er at det etter ett års bruk gjennomsnittlig er en reduksjon på 40 prosent i bruken av allergimidler i sesongen, opplyser Steinar Madsen.

Man vet også at det er ulikt hvor godt behandlingen virker på den enkelte.

- Noen vil bli helt kvitt allergien sin, noen vil få en reduksjon i plagene og noen vil ikke få noen særlig effekt, sier Madsen.

Vaksinasjon med sprøyter har man mer erfaring med, og denne metoden virker veldig bra på rundt 70 prosent. Det er grunn til å tro at pillene har en tilsvarende effekt.

For sent å få effekt i år

Selv om gresspollensesongen er noen uker unna, er det for sent å gjøre noe med årets symptomer.

- Man må helst begynne behandlingen minst fire måneder før sesongen, råder Madsen.

Han oppfordrer heller til å se fram mot neste års sesong og sammen med lege vurdere om pillevaksine kan være et alternativ.

- Pillene er heller ikke helt bivirkningsfrie. Noen kan få allergiske reaksjoner på dem, og i enkelte tilfeller sterke reaksjoner også. Derfor skal alltid første tablett tas under overvåkning av lege, avslutter Madsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)