Hopp til innhold

Vil du betale for mye skatt?

Bruk de siste fem dagene på å få med alle fradragene. Vi gir deg gode tips.

Selvangivelsen

Selvangivelsen kan leveres både elektronisk og i posten. Har du penger til gode, kommer de på konto rundt 24. juni.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Gry Nilsen

Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Lørdag er siste frist for å levere selvangivelsen, og en liten innsats nå kan gjøre stor forskjell når skatteoppgjøret kommer til sommeren.

Skatteetatens foreløpige beregninger viser at vi får tilbake 26 milliarder kroner . Men uansett om du får penger tilbake eller får baksmell, er det ditt ansvar at alle opplysningene er korrekte.

Husk at alt kan leveres elektronisk, også vedlegg.

LES OGSÅ:

Ingen endring – ingen levering

Også i år er det slik at du ikke trenger å levere dersom du ikke har noen endringer.

Men ved å ikke levere, godtar du samtidig at alle opplysningene er korrekte. Eventuelle feil kan i verste fall føre til tilleggsskatt.

Gry Nilsen fra Skattebetalerforeningen forteller at et godt råd er å finne frem fjorårets selvangivelse og tenke gjennom hvilke endringer som har skjedd siden da.

- Da har du et godt utgangspunkt for å få med deg alt, ved å se på hvilke fradrag og annen informasjon du tidligere har ført opp, sammen med eventuelle nye beløp i årets selvangivelse, oppfordrer hun.

Nilsen påpeker også at hvis du da oppdager en feil fra i fjor, bør du melde fra. Skatteetaten kan i verste fall gå bakover i tid, dersom de bestemmer seg for å kontrollere selvangivelsen din nøyere. Det gjelder både fradrag og skattepliktige opplysninger.

- Det er bedre at du oppdager det enn at Skatteetaten finner det ut i sine kontroller. Da må du betale tilleggsskatt på enten 30 eller i verste fall 45 eller 60 prosent, i tillegg til renter, advarer Gry Nilsen.

Finn flere fradrag

Joachim. K. Johannessen

Joachim. K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Dessverre er det mange som sier seg fornøyd med oppgjøret så lenge de får penger tilbake – uten å gå gjennom de forhåndsutfylte opplysningene.

Men uavhengig av om du har fått baksmell eller penger tilbake, kan det hende du har krav på flere fradrag.

Det første du bør sjekke er om du er i riktig skatteklasse.

- Personfradraget på 42.210 kroner er noe alle får når skatten beregnes. Men dersom du er i skatteklasse 2, dobles dette fradraget, sier Nilsen.

Særfradrag ved varig sykdom er et annet eksempel på fradrag som aldri er forhåndsutfylt i selvangivelsen.

- Var utgiftene på mindre enn 9180 kroner får du ingenting tilbake. Er utgiftene over denne grensen, får du fradrag fra første krone uansett hvor høye utgiftene er. Den skattemessige verdien på fradraget er på 28 prosent, forklarer Joachim. K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen.

Husk at du må legge ved en legeerklæring på din varige sykdom for å få dette særfradraget.

Reisefradrag, pendlerfradrag, tap ved salg av aksjer eller leilighet, er også opplysninger du selv må føre opp.

- For å få pendlerfradrag må du først finne ut om du skattemessig er pendler. Gi en grundig forklaring i selvangivelsen når du fører opp pendlerfradragene, forklarer Gry Nilsen.

Reisefradragene er for deg som har mer enn to mil reisevei til jobben.

Mange vil hjelpe deg

Roar Lyby, underdirektør i Skatt Øst

Roar Lyby, seniorrådgiver i Skatteetaten.

Foto: Skatteetaten

Ikke alle synes det er like gøy å sjekke selvangivelsen, og mange sparer jobben så lenge de kan.

Men husk at det finnes hjelp å få dersom du har behov for det.

Du får mye god hjelp i den oransje «Rettledningen til postene» og den rosa «Starthjelpen» som du tidligere har fått i posten.

Skatteetaten står på stand i hele landet de siste dagene før levering.

- Vi vil forsøke å hjelpe deg med det du lurer på, og du kan levere selvangivelsen på standen både elektronisk og som papirversjon, beroliger Roar Lyby, seniorrådgiver i Skatteetaten.

I tillegg kan du ringe Skatteetaten, som har utvidet åpningstid på telefon den siste uken før levering.

Torsdag denne uken stiller også Skattebetalerforeningen til nettmøte om selvangivelsen.

Advokatfullmektigene Joachim Johannessen og Rolf Lothe svarer på alt du lurer på mellom klokken 11 og 12. Du kan sende inn spørsmål allerede nå.

Betal restskatt - selv om du har klagd

Dersom du er uenig i skatteoppgjøret, kan du klage. Fristen er 10. august.

Men du må likevel betale inn eventuell restskatt til rett tid. Restskatt på under 1000 kroner skal betales inn senest 22. august. Og dersom du skylder mer, deles beløpene opp i to innbetalinger (22. august og 24. september).

Har du penger til gode, kommer de på konto 24. juni.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)