Hopp til innhold

Bytte organer mot begravelse?

Svenske forskere foreslår at staten betaler for begravelsen mot at organene blir gitt bort. – Uheldig, mener Stiftelsen Organdonasjon.

Kirurgisk inngrep

Sverige sliter med å få folk til å melde seg som donorer.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskere ved universitetet i svenske Linköping mener de sitter på løsningen for hvordan få flere svensker til å melde seg som organdonorer: at fylkeskommunen betaler begravelsen.

Beløpet kan ligge mellom 30.000 og 45.000 kroner. Det skriver Aftonbladet.se.

Forslaget skal snu den negative trenden som rår i Sverige, hvor færre og færre ønsker å gi fra seg organer som de ikke trenger, også etter at livet er slutt.

– Dette skal ikke fungere som en gulrot, men som en belønning til de som velger dette alternativet, sier forsker Stellan Walin til Vetenskapsradion.

– Redd for denne typen tjenester

Hege Kuhle

Hege Kuhle er leder for Stiftelsen Organdonasjon i Norge.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Leder for Stiftelsen Organdonasjon, Hege Kuhle, er ikke spesielt positiv til forslaget.

– Jeg ikke tror det blir flere donasjoner av det, sier Kuhle til NRK.no.

Hun forteller at Norge ligger langt foran Sverige når det gjelder antall donorer. I 2010 hadde Sverige 13,8 donorer per million innbygger. I Norge var tallet 20,8.

– Svenskene har kjørt en del kampanjer og slikt. De har også et register, som de ikke får til å fungere. Det har de nok også innsett. Men denne typen tjenester er vi litt redde for, sier Kuhle.

– Skal ikke tjene på det

Hun presiserer at man ikke skal ha utgifter i forbindelse med donasjoner, men at man heller ikke skal tjene på det.

– Man skal ikke drive med kjøp og salg av organer. Du skal ikke tjene penger på dette. Dersom en melder seg som donor, er det fordi en har lyst til å hjelpe andre, forteller Kuhle.

Hun mener forslaget rett og slett ikke er nødvendig, selv om Sverige har gått tilbake i antall donorer de siste årene.

– Og når det går dårlig kommer det også mange forskjellige forslag. Men her begynner de i feil ende. Dette blir jo en form for betalingstjeneste.

Suksess med sosiale medier

Spania er det landet i verden med flest organdonasjoner. Kuhle mener suksessen skyldes god folkeopplysning, blant annet gjennom media.

Stiftelsen Organdonasjon har valgt å bruke sosiale medier for å nå ut til folk, og mener de har lykkes med det.

– I skrivende stund har vi over 200.000 tilhengere på Facebook, fra folk som er positive til dette. Sosiale medier gjør absolutt at vi når fram til flere, mener Kuhle.

Det er kanskje enkelt å trykke «liker» på slike forespørsler på Facebook. Hvordan kan man vite at disse virkelig mener noe med det?

– Det er enkelt, ja. Men nettopp at det er så enkelt, gjør at folk blir veldig positive til organdonasjon. Det er lettere å si at jeg er for, enn å sette seg ned for å snakke om det.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)