Hopp til innhold

Kan et slikt armbånd hjelpe deg?

Over 20.000 nordmenn har kjøpt trendy balansearmbånd. Men leverandøren kan ikke bevise at det virker. - Vi stiller oss åpne til at det kan være placebo, sier selger.

Balansearmbånd

Det finnes en rekke ulike typer balansearmbånd på markedet.

Foto: Kjersti Blehr Lånkan / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kan et balansearmbånd ha positiv innvirkning på balanse, styrke og smidighet? Annonsører kan ikke dokumentere det, men slik reklamerer en av dem for armbåndet:

”I tillegg til å forbedre din balanse, styrke og fleksibilitet med hologrammer, er NRGY armbåndene magnetisk ladet under produksjonen, og gir magnetisk helsebringende effekt ”, står det på nettsidene til scandishopper.com, en av nettbutikkene som selger balansearmbånd.

Armbåndene har blitt en trend etter at kjente idrettsutøvere og Hollywood-kjendiser har brukt dem offentlig. David Beckham, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Cristiano Ronaldo og prins Williams kjæreste Kate Middleton er noen av brukerne.

Frem til 1.februar var det bare Intersport som kunne selge Power Balance-armbånd i Norge. Nå er det fritt frem for andre aktører, og kopier har vært på markedet lenge. En rekke armbånd, i varierende utforming og pris, kan kjøpes i sportsbutikker og over internett.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Balansearmbånd

Power Balance har solgt mellom 20.000 og 25.000 armbånd i Norge.

Foto: Kjersti Blehr Lånkan / NRK

Besto ikke testen

Vitenskapsjournalist Arnfinn Christensen i Forskning.no har testet armbåndet på Norges Idrettshøgskole (NIH). Testen var en del av bacheloroppgaven til to studenter ved NIH.

Ved NIH gjennomgikk armbåndet en dobbel blindtest. Verken forsøksperson eller testleder visste om det var et ekte eller et falskt armbånd som ble testet.

Testene kunne ikke dokumentere noen effekt.

Se testen hos Schrödingers katt.

Video Powerbalance-til-nett

Kan ikke bevise at de virker

Hege Bjurstedt, daglig leder i buyhelse.no kan ikke vise til noen uavhengige tester som viser at armbåndet fungerer. Hun sier til NRK.no at de fikk informasjonen på nettsidene sine fra leverandøren.

Men den norske leverandøren, selskapet Quarter Inc., benekter at de gikk god for markedsføringen.

– Den informasjonen vi har sendt ut til underleverandører, er at vi ikke kan love noen effekt av armbåndet, siden vi ikke kan dokumentere det vitenskapelig, sier Paul Fredrik Berg, en av eierne av Quarter Inc.

Etter at NRK.no var i kontakt med buyhelse.no tidligere denne uken, har de nå fjernet produktet fra nettsidene sine for å endre markedsføringen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Annonsører må dokumentere

For andre annonsører som skulle ønske å markedsføre balansearmbånd, kan det være nyttig å finlese Markedsføringslovens § 6 og § 7, som forbyr villedende markedsføring.

– Det er annonsørene som må dokumentere at påstandene deres stemmer, sier seniorkonsulent ved Forbrukerombudet, Jan Berg til NRK.no.

I 2010 trakk Intersport tilbake armbånds-reklame som den norske leverandøren Quarter Inc. var ansvarlig for, etter at Forbrukerombudet vurderte markedsføringen som villedende, opplyser Berg ved Forbrukerombudet.

– I reklamen lovte vi ting vi ikke kunne dokumentere, sier Paul Fredrik Berg i Quarter Inc. til NRK.no.

Jan Berg

Jan Berg er seniorkonsulent i Forbrukerombudet. Han understreker at annonsør må kunne dokumentere påstandene i markedsføringen.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun / NRK

Åpne for placebo

Quarter Inc. har solgt mellom 20.000 og 25.000 balansearmbånd i Norge, og melder om voksende interesse blant utsalgssteder. Scandishopper ble startet i desember 2010, og har solgt omtrent 200.

Vegard Kopperud, daglig leder i scandishopper.com visste ikke at Intersport hadde blitt tvunget til å trekke tilbake reklame som var tilnærmet lik hans egen.

– Det må jeg sjekke opp, i så fall må vi trekke tilbake våre formuleringer, sier Kopperud til NRK.no.

Heller ikke hans selskap kan dokumentere at balansearmbåndet har positiv innvirkning på balanse, styrke og smidighet.

– Nei, det er ingen som kan dokumentere det. Vi stiller oss åpne til at det kan være placebo, derfor har kunden full returrett. Vi har fått to armbånd i retur, det virket ikke på de personene, sier han.

Føler selv hun har mer energi

Hverken Kopperud i Scandishopper eller Bjurstedt i buyhelse.no har kvaler med å selge et produkt de ikke vet om fungerer.

– Jeg vet at det fungerer for mitt vedkommende. Jeg har prøvd det, og jeg føler jeg har mer energi, sier Bjurstedt.

Har prøvd armbånd

Monica Larsen er en av mange nordmenn som går med et balansearmbånd. Hun har brukt det både dag og natt siden litt før jul.

– Jeg tenkte jeg skulle gi det en sjanse, sier hun.

Hun er usikker på om hun har merket noen endringer.

– Kanskje burde jeg merket forskjell på balanse- og pilatestimene mine, men jeg gjør ikke det. Likevel har jeg kanskje sovet litt bedre om natten, sier hun.

Monica Larsen

Monica Larsen gir et balansearmbånd en sjanse, men har så langt ikke merket noen særlig effekt.

Foto: Kjersti Blehr Lånkan / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)