Hopp til innhold

Avvist med kreftkul to ganger

Eli Berge hadde brystkreft, men fikk anbefalt nesespray og brystpumpe hos legen sin. Bekjentskaper kan ha reddet livet hennes.

Eli Berge

- Fastlegen mente det var brystbetennelse og ga meg en nesespray, forteller Eli Berge.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Som nybakt mor oppdaget Eli Berge at noe ikke var som det skulle: hun kjente en kul i brystet. Det var mens hun ammet lille Henrik på tre måneder at hun merket den første gang.

- Den hadde en skarp kant og minnet ikke om kuler jeg har hatt i forbindelse med amming tidligere, forteller tobarnsmoren til NRK Puls.

Ved helsestasjonen rådet en lege henne til å kontakte fastlegen for å få henvisning til grundigere undersøkelse ved sykehus.

LES OGSÅ:

Fikk nesespray og brystpumpe

Men Eli fikk ingen henvisning videre.

- Fastlegen mente det var brystbetennelse og ga meg en nesespray, forteller Berge.

Kulen vokste og igjen dro hun til fastlegen sin. Heller ikke denne gang ville han gi henne henvisning.

- Jeg prøvde å forklare at jeg hadde fulgt rådene med å tømme brystet helt, men han sendte bare med mer nesespray og antibiotika, og anbefalte meg elektrisk brystpumpe, sier 37-åringen.

Fikk fortgang i saken

Etter disse to avvisningene begynte omgivelsene hennes å engasjere seg. Moren er helsesøster, og via bekjentskaper kom Eli Berge i kontakt med en lege som fikk henne inn på sykehus på dagen.

Da hun kom til Ullevål sykehus ble det raskt konstatert at hun hadde brystkreft.

Den ondartede kulen var da for stor til å operere, så Berge måtte igjennom tøff cellegiftbehandling før operasjonen kunne skje.

Fra hun oppdaget kulen og til den ble operert ut hadde det tatt sju måneder.

Fikk medhold hos Helsetilsynet

Eli Berge reagerer på at hun måtte ty til egne ressurser for å få den behandlingen hun trengte.

- Jeg synes det er urettferdig at man må stå på så mye selv, sier hun.

Det var også moren, som kjenner godt til helsevesenet, som hjalp Eli Berge med å sende klage på fastlegen til Helsetilsynet.

- Jeg hadde da mer enn nok med å ta meg av ungene og holde hverdagen i gang, forteller hun.

I ettertid har hun fått medhold i klagen sin i at legen opptrådte klanderverdig.

- Kuler hos kvinner skal undersøkes

Per Skaane er professor ved Brystdiagnostisk senter ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han vil ikke kommentere Eli Berges sak spesielt, men påpeker at enhver nyoppdaget kul hos kvinner skal undersøkes nærmere.

-Jeg kan ikke se noen grunn til at en lege skal nekte en kvinne henvisning, forteller han.

I Eli Berges tilfelle gikk det heldigvis bra. Hun har nå tilbakelagt en lang og tøff periode i livet sitt med cellegift, operasjon og 25 strålebehandlinger, og kan nå glede seg over hverdagen som travel småbarnsmor.

Men veien dit hun er i dag har vært unødvendig lang.

Mer om hvordan pasienter kan bli tatt på alvor i Puls på NRK1 mandag 14. mars klokken 19.45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)