Hopp til innhold

– Mobilen din koster mennesker livet

Dansk filmskaper dro til Kongo for å granske påstander om at mineraler til elektronikkbransjen finansierer borgerkrigen. Se utdrag fra den rystende dokumentaren her.

I kveld viser NRK2 den prisbelønte danske dokumentaren «Blod i mobilen». En FN-rapport advarte i 2007 om at utvinning av mineraler i Øst-Kongo finansierte borgerkrigen i landet. Mineralene som utvinnes brukes i elektronikkbransjen, blant dem trolig alle typer mobiltelefoner.

Den danske regissøren og dokumentarskaperen Frank Piasecki Poulsen ville ta et oppgjør med sin mobilprodusent, finske Nokia.

LES OGSÅ: - Få mobiler blir resirkulert
LES OGSÅ: Nokia utfordrer myndighetene

FN-rapporten fortalte at enkelte mineraler ble utvunnet under enkle og svært farlige forhold i østlige Kongo, og at gruvevirksomheten finansierte borgerkrigen i landet, en krig som så langt har kostet om lag fem millioner mennesker livet.

«FBI» fulgte mobilens levetid

NRK-programmet «Forbrukerinspektørene» gransket mobilbransjen i 2009, og journalister fra NRK reiste til Kongo for å dokumentere funnene i FN-rapporten, og de reiste også til Kina og Øst-Europa for å finne ut hva som skjedde med mobilene etter at de ble kassert.

LES OGSÅ: Er etisk mobil mulig?
LES OGSÅ: Bak fasaden: Fabrikkene i Kina

Det var en dekning som varte i flere uker, både på TV og på nett, og dekningen har i ettertid vunnet flere priser for dyptgående journalistikk.

Mens FBI fulgte hele mobilens levetid, gikk Piasecki derimot dypere inn i Kongo, besøkt gruvene der utvinningen av mineralene til elektronikkbransjen finner sted.

Ble med ned i gruvene

Og det er på mange måter en rystende skildring. Fra gatene i Kinshasa og Goma drar dansken inn i jungelen, til gruvesamfunn kontrollert av ulike væpnede grupper, og inn i selve gruvene, der arbeidet er livsfarlig, lønna desimert av grådige lensherrer og angrep fra rivaliserende grupperinger stadig forekommer.

Poulsen blir med ned i gruvene, der det er trangt, varmt og livsfarlig. Gruvesjaktene graves ut uten å ta hensyn til sikkerheten, og ifølge filmskaperen dør mange når gruvene kollapser. Enkelte av dem er oppmot hundre meter dype, og han møter en gutt som jobber så langt inne i fjellet at han ofte blir nødt til å bli nede i dypet i en uke av gangen.

LES OGSÅ: Nokia vil ta affære
LES OGSÅ: Utanrikspris til FBI-duo

Konfronterte Nokia

Deretter konfronterer dansken Nokia med det han har funnet. Et av verdens største selskaper blir ukomfortable når Poulsen stiller sine spørsmål.

Flere uavhengige organisasjoner mener at den eneste måten å komme problemet til livs er å publisere en fullstendig leverandørkjede for alle komponenter slik at alle selskapene skal kunne undersøkes for nettopp slik ulovlig og uetisk drift..

Poulsen besøker Nokia flere ganger i løpet av dokumentaren, og får møte stadig viktigere personer i selskapet, men får ikke de svarene han ønsker. Poulsen ønsker å se hele leverandørkjeden, men Nokia vil ikke umiddelbart gi fra seg informasjonen av konkurransehensyn.

Det provoserer Poulsen.

– Satt litt på spissen har dere ønsket om profitt på den ene siden, og døde barn på den andre siden, sier Poulsen til en representant for selskapet.

Tiltross for at Poulsen ikke fikk de svarene og det resultatet han ønsket seg har mye skjedd i ettertid. I august 2010 vedtok den amerikanske Kongressen en lov som krever elektronikkbransjen publiserer leverandørinformasjon for alle produkter for salg i USA.

Det finnes ingen slike regler for EU ennå, men Nokia har gått med på å gjennomføre dette på verdensbasis.

Dokumentaren hadde premiere i fjor høst, og blir vist i en rekke land. I februar vant den også prisen som «Årets mest rettferdige» under den internasjonale fredsfilmprisen i Berlin.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)