Hopp til innhold

Hvem bør du holde deg unna?

Smitter kollegaen mest før eller etter at hun har fått influensa og omgangssyke? Noen yrkesgrupper bør være hjemme to døgn etter at de er friske.

INFLUENSA
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tore Steen

Tore W. Steen, smittevernoverlege i Oslo.

Foto: Grethe Kielland Jenssen (NRK)

De halvsyke kan virke som arbeidsplassens helter der de snufser seg gjennom arbeidsdagen. Men ofte skaper de bare mer trøbbel for deg og de andre på jobb med snørret eller spysyken sin.

Hvis kollegaen kommer på jobb mens hun fortsatt er syk, er det lett for deg å bli smittet. Mange tror at man er mest smittsom før sykdommen bryter ut.

- Det er stort sett ikke riktig. Det finnes imidlertid noen unntak, for eksempel er hepatitt A (smittsom gulsott) mest smittsom 1-2 uker før man blir syk. Og med meslinger er man smittsom i opptil fire dager før det typiske utslettet vises, sier Tore W. Steen, smittevernoverlege i Oslo, til NRK.no.

- Ellers så kan mange infeksjoner opptre såkalt subklinisk. Det vil si at man blir svært lett syk eller ikke får symptomer i det hele tatt, men så er man likevel smittsom i en periode. Så blant annet derfor kan man aldri gardere seg 100 prosent mot smitte, fortsetter han.

Les også:

Forskjellig smittevarighet

De vanlige irriterende sykdommene forkjølelse, influensa og omgangssyke er alle smittsomme i forskjellige perioder.

Omgangssyke smitter fra man blir syk og inntil 48 timer etter at symptomene har gitt seg. Influensa er smittsomt fra det bryter ut og en ukes tid fremover.

- Forkjølelse er litt verre å svare på, fordi mange forskjellige virus (som rhinovirus, RS-virus, adenovirus) kan gi ”vanlig forkjølelse”. Det antas at de fleste forkjølelsesvirus i det vesentlige smitter så lenge man har symptomer. Men det er kjent at RS-virus, som særlig rammer små barn, kan smitte i inntil 1-2 uker fra man blir syk, opplyser smittevernoverlegen.

Noen bør være hjemme to døgn etter at de er friske

Mange tror at man ikke er smittsom lenger etter å ha vært syk i et par dager, stemmer det?

- Det varierer fra virus til virus. Men det er klart at for eksempel for luftveisinfeksjoner vil smittsomheten blant annet avhenge av hvor kraftig man hoster, og det er jo gjerne mest hoste de første dagene. Behandling som Tamiflu for alvorlig influensa, vil også redusere smittsomhet, forteller Tore W. Steen.

Er det dumt å gå på jobb før man er helt frisk, fordi man kan smitte andre?

- Det kommer an på både hva det dreier seg om og hvor man jobber, tenker jeg. For eksempel blir vi vel alle såpass utsatt for forkjølelsesvirus at det neppe gjør noe fra eller til om en som fortsatt er litt forkjølet, går på jobb. Men hvis man på den annen side får omgangssyke og jobber i næringsmiddelbransjen eller i sykehjem, er det viktig at man holder seg borte i 48 timer etter at man er blitt helt frisk, sier smitteeksperten.

Host riktig!

God hoste- og håndhygiene er noe av det viktigste for å hindre at smitten sprer seg.

- Med god hostehygiene mener jeg at den som hoster, hoster i armkroken eller i et papirlommetørkle som kan kastes, forteller Tore W.Steen.

- God håndhygiene, både for den som er smittet og for den som ikke er smittet, er viktig i forhold til mange virusinfeksjoner. Særlig når det gjelder omgangssyke, men også i forhold til luftveisinfeksjoner, fordi de også kan smitte via hender og indirekte via dørhåndtak og lignende. Stort sett mener jeg det holder med såpe og vann sånn i det daglige for de fleste av oss, fortsetter han.

Liker ikke felles håndklær

Smittevernoverlegen er ikke glad i håndklær.

- Felles bruk av håndklær en uting fra et smittesynspunkt. På arbeidsplasser bør det være tilgang på papirhåndklær, sier han.

Å håndhilse kan du fortsette med.

- Jeg synes det er å gå for langt å ikke håndhilse, det bryter for mye med vanlige sosiale normer. Man kan jo alltids vaske hendene etterpå, hvis man mener at det er grunn til det.

Kostholdet er også viktig hvis du vil unngå å bli syk.

- Et variert kosthold bidrar til god motstandskraft. Hvis man slanker seg er det nok fornuftig å ta vitamintilskudd. Mye taler for at vitamin D er viktig for immuniteten og at det kan være lurt av alle å ta ekstra vitamin D i vintersesongen, når vi får mindre sol enn ellers.

Influensavaksine har god forebyggende effekt mot influensa. Mot forkjølelsesvirus og omgangssyke finnes det foreløpig ingen vaksiner.

Virus liker seg om vinteren

Men hvorfor blir vi oftere syke om vinteren?

- Det ser ut til at mange virus, blant annet influensa- og norovirus, overlever lengst i kald og tørr luft. Antagelig gjør også kaldt vær og tørt vær at våre slimhinner blir mottagelige for virus. Så det er to forskjellige effekter av kaldt vær som begge kan bidra, forteller smitteeksperten.

Det at vi er mer inne om vinteren, og lever tettere sammen, fører også til at smitten lettere vandrer fra den ene til den andre i disse dager. Snart vandrer den fra et nys nær deg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)