Hver dag spises det ifølge Stabburet 450.000 brødskiver med sjokoladepålegget Nugatti. Og det er særlig barn som gafler i seg.
Nugatti er åpenbart et pålegg med mye sukker, men de færreste har nok bekymret seg over fettet.
Ifølge ernæringseksperter bør man kanskje det. For Nugatti inneholder rundt 26 prosent fett.
Det meste av dette er palmeolje og herdet kokosfett.
- Dette er urovekkende å registrere. Vi vet at blodårene hos barn endrer bevegelighet og at det lagrer seg kolesterol allerede i tenårene som følge av palmeoljeinntak og herdet kokosfett, sier Leiv Ose til NRK.no. Han er seksjonsoverlege og professor i ernæringsvitenskap ved lipidklinikken på Oslo universitetssykehus.
NRK.no ser nærmere på maten din. Les mer om hva du egentlig spiser i vår serie:
Mat under lupen
«Vegetabilsk fett» - ofte palmeolje
Om et produkt inneholder palmeolje eller ikke, er umulig å vite - selv om du leser nøye på innholdsdeklarasjonen.
For de fleste produsenter velger å skrive «vegetabilsk fett» eller «vegetabilsk olje». Slik også Stabburet gjør med Nugatti. Og oljer har vi jo hørt at er sunt fett.
Men palmeoljen er, i motsetning til de fleste andre vegetabilske oljer, et produkt som ekspertene vil at vi skal spise mindre av.
Til tross for dette, finnes palmeolje i en lang rekke av våre hverdagsprodukter som inneholder vegetabilsk fett. En av årsakene til det, er at oljen er billig, og at den har flere egenskaper som produsentene er ute etter.
- Palmeolje har unike, funksjonelle egenskaper ved at oljen har halvfast konsistens i romtemperatur og ikke trenger å herdes, slik andre naturlige vegetabilske oljer må, opplyser kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Stabburet til NRK.no.
- Ikke alle advarer mot mettet fett:
Øker kolesterolet, legger seg i årene
For deg som spiser maten, får palmeoljen helsemessige konsekvenser.
- Dessverre bruker de palmeolje, selv om det finnes bedre alternativer som fungerer like bra. Det beste alternativet er fullherdet vegetabilsk fett ristet sammen med sunne vegetabilske oljer. Konsistensen blir da såpass fast at den kan erstatte palmeoljen, samtidig som fettet blir mye sunnere, sier professor i ernæringsvitenskap Jan Ivar Pedersen ved UiO til NRK.no.
De fleste av oss får i oss altfor mye palmeolje. Hvis du ikke gjør noe aktivt for å unngå den, vil du trolig få i deg hele tre kilo i løpet av et år.
- Man må prøve å begrense inntaket, og det er veldig viktig at både foreldre og matvareprodusenter velger alternativer, mener Leiv Ose.
Jobber med å bytte ut palmeoljen
Kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken opplyser at Stabburet har tatt en prinsippavgjørelse på å fjerne palmeolje i alle sine produkter, men at dette tar tid for Nugatti, blant annet fordi alternativer må testes i hele produktets holdbarhetstid.
- Vi som matvareprodusent skal ta vår del av ansvaret for å redusere bruken av palmeolje og bruke andre sunnere oljer der det er mulig. Det er imidlertid ikke slik at palmeolje uten videre kan erstattes med andre vegetabilske oljer, uten av produktet blir vesentlig endret på smak eller ved andre egenskaper, sier han til NRK.no.
- Vi mener det blir helt feil å peke på Nugatti som en hovedkilde til palmeolje eller som årsak til at folk får høyt kolesterol. Palmeolje inngår i en rekke ulike matvarer, og årsakene til høyt kolesterol og livsstilssykdommer er mange og sammensatte, fortsetter han.
Vil dere anbefale foreldre å gi barna sine Nugatti på brødskiva?
- Vi mener det er lov å kose seg av og til og at Nugatti fint kan inngå i et sunt og balansert kosthold, svarer Stokken.
- LES OGSÅ: