Hopp til innhold

Oralsex gir større kreftrisiko enn røyking

Tallene for strupekreft blant menn øker kraftig. Oralsex er den viktigste årsaken, ifølge eksperter.

Sex

Oralsex er en viktigere årsak enn røyking til kreft i munnen, viser tall fra USA.

Foto: RICHARD ANTOINE / BENELUXPIX/MAXPPP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Det er nå vanligere å få kreft i munnen som følge av oralsex enn som følge av røyking i USA, melder nyhetsbyrået AFP.

Oralsex kan gi infeksjon av HPV-virus i halsen, noe som hos noen kan utvikle seg til kreft.

I Norge vaksineres jenter mot enkelte typer HPV-virus, for å beskytte mot kreft i livmorhalsen. Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet.no i dag at det kan bli aktuelt å massevaksinere gutter, men at de avventer mer forskning.

Vanligere enn livmorhalskreft

HPV-viruset forårsaker nå i USA flere tilfeller av kreft i munn og svelg hos menn enn livmorhalskreft hos kvinner, forteller professor og overlege Ole Erik Iversen til NRK.no.

Han deltok nylig på en større konferanse om HPV og kreft, og har drevet kliniske studier på HPV-vaksinene siden 2000.

- Krefttilfellene som er forårsaket av HPV-viruset har økt dramatisk de siste tredve årene, og økningen fortsetter. Økningen startet 10-15 år etter p-pillen og den seksuelle revolusjonen, sier han.

Iversen understreker at kreft forårsaket av HPV ikke nødvendigvis har noe med hvor mange seksualpartnere man har hatt. Én partner kan smitte deg hvis du er uheldig.

225 prosents økning

Antall tilfeller av kreft i munnen har økt med 225 prosent i USA i perioden 1974 til 2007, ifølge amerikanske forskere.

- Den viktigste faktoren er antallet partnere personene har hatt oralsex med, sier professor Maura Gillison ved Ohio State University til AFP.

Hun har forsket på HPV og kreft i 15 år.

- Når antallet partnere øker, øker risikoen, forteller hun.

Tidligere studier har vist at personer som har utført oralsex på seks partnere eller flere i løpet av livet, har en åtte ganger så høy risiko for å utvikle kreft i hode eller hals enn de med færre enn seks partnere, forteller Gillison.

Økning blant hvite menn

Den kraftige økningen i krefttilfeller har først og fremst rammet hvite menn. Hva som er årsaken til dette, er forskerne usikre på.

Forskningen på de konkrete årsakssammenhengene vil ta tid, men trolig kan en del av teknologien som er utviklet for underlivskreft også brukes for kreft i munn og hals.

Det finnes 150 ulike HPV-virus, og rundt 40 av disse kan overføres seksuelt. Bare noen få av disse kan føre til forstadier på kreft. Viruset gir sjelden symptomer.

En studie fra New England Journal of Medicine tidligere denne måneden tyder på at HPV-vaksinen kan forebygge 90 prosent av kjønnsvorter hos menn, i tillegg til at den kan beskytte mot analkreft.

- Følger med på forskningen

Direktør Hanne Nøkleby ved Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet.no at forskningen er interessant.

- Vi bestemte i forrige uke at vi må finne ut hva som finnes av data om HPV-infeksjon som årsak til kreft hos gutter og menn i Norge, som grunnlag for å vurdere forskning om vaksineeffekt, sier Nøkleby.

Ole Erik Iversen satt selv i rådet som anbefalte å innføre HPV-vaksinen i vaksineprogrammet, men bare for jenter. Han mener mye nå taler for å gi vaksinen også til gutter.

- Det meste av forskningen på sammenhengen mellom kreft i munn og svelg og HPV-viruset har kommet etter avgjørelsen ble tatt, sier han til NRK.no.

- Mer og mer tyder på at sykdomsbyrden hos menn øker, i tillegg til at de smitter kvinner med HPV-virus, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)