Hopp til innhold

Kan du unngå å revne under fødselen?

Massér underlivet med jordnøttolje for å gjøre huden mer tøyelig, råder jordmor.

Nyfødt baby

Det viktigste du kan gjøre er å høre på jordmor. Får du beskjed om å ikke presse når hodet er på vei ut, er det viktig at du holder igjen.

Foto: Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siri von Krogh

Siri von Krogh, jordmor.

Foto: Privat

Å forberede seg på en fødsel er ikke alltid så lett. Selv om man har planlagt hvor, hvilken stilling og om man skal ha medikamenter eller ei, kan ting bli forandret underveis.

Noen forberedelser er det likevel ikke så dumt å gjøre, uansett hvilken stilling du ender opp med å føde i.

Les også: Lettere fødsel med trening av bekkenbunnen

Smør mellomkjøttet

Siri von Krogh har jobbet som jordmor i over 20 år, og har tatt i mot ca 700 barn. Hun forteller at det ikke er gjort noen undersøkelser på bruk av jordnøttolje.

Likevel er det mange som bruker det – og mange som mener det hjelper.

- I en fødselssammenheng øker den blodgjennomstrømningen i mellomkjøttet (området mellom skjeden og analåpningen) før hodet kommer. Ved å massere inn olje i mellomkjøttet øker du elastisiteten og sprekker derfor ikke så lett, forklarer hun til NRK.no.

Du kan begynne å smøre deg inn med oljen tre måneder før fødselen og gjøre dette hver kveld.

- Da får du også en bevissthet på mellomkjøttet og vet hvor på kroppen det er. Du blir flinkere til å kjenne etter selv hva huden tåler og hvor mye den kan strekkes, legger hun til.

Enkelte mener at kobbersalve fra helsekostbutikker skal ha samme virkning.

Fordelen med jordnøttolje er at den er mye billigere. I tillegg er det veldig få som er allergisk mot jordnøttoljen.

- Man kunne kanskje også brukt olivenolje. Mange sier at det er bra for såre barnerumper, og at det har en helende effekt. Det har jeg ikke hørt om jordnøttolje, sier Siri von Krogh.

Les også: Finn din fødestilling

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Drikk te

Som gravid skal man ikke bøtte ned på med masse kaffe.

Et lurt alternativ er å bytte ut noen av kaffekoppene med bringebærblad-te.

- Te av bringebærblader, eller bringebærblad-kapsler styrker vevet og virker på muskulaturen i livmoren. Det gjør at livmoren jobber mer aktivt, forklarer von Krogh.

Begynn gjerne tre måneder før fødselen, med enten to til tre kapsler to ganger daglig, eller noen kopper med te.

Helsekostbutikkene anbefaler kapslene fremfor teen, fordi du må drikk så mye te før du får i deg samme mengde som det er i kapslene.

Les også:

Lite dokumentasjon

Marit Heiberg

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening.

Foto: Jordmorforeningen

Det finnes få studier på virkningen av bringebærblader og massasje av mellomkjøttet, og de som finnes er mellom åtte og ti år gamle.

- Det ser ut til at massasje de siste seks ukene før fødsel kan ha en god effekt, særlig for førstegangsfødende, sier Marit Heiberg, leder av Den norske jordmorforening til NRK.no.

Undersøkelser viser at damene som masserte mellomkjøttet hadde sjeldnere behov for å sy, og kvinnene var positive til dette.

- Massasje under fødselen hadde liten hensikt, det må gjøres i forkant for at det skal ha en virkning, legger Heiberg til.

Hva angår bringebærblad-te og kapsler, kunne hun ikke finne noen studier i det hele tatt.

- Men det skader nok ikke, sier hun.

Hør på jordmor

En annen viktig ting, er å være klar over at når hodet kommer skal du ikke presse.

- Sier jordmor at du skal holde igjen, må du høre på henne, understreker Siri von Krogh.

Noen ganger kan du ha gjort alt rett, men revne likevel.

Kommer hånden samtidig som hodet, er sjansen for å revne stor.

- Det er viktig at hodet til barnet ikke fødes for fort, mellomkjøttet trenger tid til å tøye seg litt. Godt samarbeid mellom jordmor og den fødende er viktig. Andre risikofaktorer for rifter kan være stort barn, hånd foran hodet under fødsel og instrumentelle forløsninger som tang eller vakuum, sier Heiberg.

Daglige knipeøvelser

Knipeøvelser er lurt fordi det er med på å gi en bevissthet og bedre kontroll over muskulaturen i bekkenet.

- Alle burde gjøre knipeøvelser, uansett om de venter barn eller ikke. Gjerne fra 20-årsalderen, mener jordmor von Krogh.

Hun foreslår runder på ti knipinger én til to ganger om dagen. Dette kan du for eksempel gjøre mens du sitter på bussen, når du kjører bil eller når du sitter ved kontorpulten på jobb.

- Forskning viser at uansett om du har født er barn eller ei, vil du med tid og stunder bli smått inkontinent. Derfor er nok en liten, daglig runde med knipeøvelser en investering, men det fungerer bare om du vedlikeholder det, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)