Hopp til innhold

Krangel om husarbeid gir mindre sex

Er du ung og har høy utdannelse, krangler du mer om husarbeid enn andre, ifølge en ny undersøkelse. - Kvinners frustrasjon over husarbeid blir ofte til uvilje i sengen, sier familieterapeut.

Vaskemaskin

Mange sier at fordeling av husarbeid har ført til dårlig stemning i parforholdet. Mange krangler om hvem som skal henge opp tøyet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Over 30 prosent sier at uenighet om husarbeid kan gå utover intimiteten i forholdet. Dårligere kommunikasjon, mindre sex og færre kjærtegn kommer i kjølvannet av huslige krangler.

Yngre, utdannende mennesker bosatt i hovedstaden opplever oftere dårlig stemning på grunn av husarbeid enn andre.

Dette viser en ny undersøkelse som presenteres på NRK Puls i dag.

Familieterapeut Solveig E. Vennesland er ikke overraska.

Solveig E. Vennesland

Familieterapeut Solveig E.Vennesland

- Kvinners frustrasjon over husarbeid blir ofte til uvilje i sengen. Hun blir ikke forstått og satt pris på, og da vil hun ikke gi seg bort. Mange snur rumpa til i sengen. Kvinner ser det ikke ordentlig selv, men de bruker det som straffemetode. Da kan mannen gå i lås og miste hele lysten på henne, sier Vennesland til NRK Puls.

Les også:

Stemningen ødelegges

Over 60 prosent mener at fordeling av husarbeidsoppgaver har ført til dårlig stemning i hjemmet, viser undersøkelsen.

- Samlivspartnere gjør ofte den store feilen at de tar opp ting når de står i den aktuelle situasjonen. Det skal veldig lite til før en stemning flytter seg fra å være god til å være dårlig. Hvis det første partneren spør om når du kommer hjem fra jobb etter en lang dag, er om du har rukket å ta vasken eller hente inn veden, blir du med en gang påminnet om at du har gjort noe feil, og da påvirker det stemningen, sier Vennesland.

Sonnie Berentzen og Christian Grønvold Hansen kjenner seg igjen i at fordeling av husarbeid fører til krangler. De fikk en datter for et halvt år siden, og det er mye å gjøre hjemme. Nå har også oppvaskmaskinen vært ødelagt i en måned, og konfliktene har tilspissa seg.

- Da bygger det seg opp små diskusjoner om når og hvordan oppvasken skal tas. Diskusjonene er korte, og vi kommer til enighet, sier Hansen.

- Og enigheten er at jeg tar den, ler Berentzen.

Går i sinne

Undersøkelsen viser at så mange som 6 prosent har opplevd at krangel om husarbeid har ført til at en av partene har forlatt huset i sinne.

Sonnie Berentzen og Christian Grønvold Hansen

Sonnie Berentzen og Christian Grønvold Hansen.

Foto: Anders Leines/NRK

Det har også Berentzen gjort et par ganger.

- Jeg har gått ut døra, ja. Jeg hadde vel vært hjemme og rydda hele dagen da, og vaska og ordna. Så kommer han hjem og skal på trening, og plutselig ligger arbeidsklærne hans ett sted og treningsklærne et annet sted, og aldri i skittentøyskurven der de skal være. Så skal han ta en rask matbit og det ligger matrester overalt. Så noen ganger føles det som at det har vært en tornado innom, sier Berentzen til NRK Puls.

Forventningsavklaring

Vennesland råder par til å avklare forventingene til hverandre og bli enige om en standard som skal råde i hjemmet.

- Mange er ikke enige om fordelingen av plikter og husarbeid, og man har ulikt syn på hvor lista skal ligge. Det første man må gjøre er å komme frem til et minste felles multiplum. Og etter at paret har blitt enige om fordelingen, må en slutte å kommentere småting, men stole på hverandre og gi hverandre tillit. Når det er ferdig gjennomsnakket, må det være kranglestopp, sier Vennesland.


Ta kranglene på alvor

Vennesland mener par bør ta slike krangler på alvor.

- Det kan utvikle seg i gal retning. Ikke mange sier til meg at de skal skilles på grunn av husarbeid, men nesten alle har det som en viktig faktor for å forklare hvorfor de har et dårlig hverdagsliv.

Krangler mest om rydding

Oppgaver som medfører dårligst stemning, er rydding, støvsuging og –tørking, gulvvask og klesvask.

Det er InFact News som på vegne av hvitevareprodusenten Electrolux har utført undersøkelsen. De vil ha innsikt i hva husholdningene krangler om, for å kunne lage de riktige hjelpemidlene.

- Vi undersøker hvilken type husarbeid som skaper størst utfordring. Det som går igjen, er dette med rydding, forteller pressekontakt for Electrolux, Finn Aagaard.

- Jeg tror ikke man finner den tekniske duppedingsen som gjør det rent og ryddig hele tiden, noe manuell innsats må man påregne. Men man kan for eksempel se for seg en kombinert skittentøyskurv og vaskemaskin, hvor man ikke bruker vann men nanoteknologi, der hensikten er å avhjelpe folk i ryddesituasjonen, sier Aagaard.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)