Hopp til innhold

Er du pilleavhengig?

- Det er helt vanlige mennesker som blir pillemisbrukere, sier Egil Nordlie ved Borgestadklinikken. Her er tegnene du skal være på vakt for.

Pille

Gleder du deg til neste tablett? Da bør du være på vakt.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Egil Nordlie

B-preparater kan gi avhengighet etter bare 2-4 uker, sier overlege Egil Nordlie.

Foto: Borgestadklinikken
Flere enn 800.000 nordmenn får hvert år piller av legen som de kan bli avhengige av. Medisinene det er snakk om, er piller mot alt fra akutte ryggplager til søvnproblemer, angst og uro - såkalte «B-preparater».

Pillene er ofte ment å løse kortvarige vanskeligheter, men for noen blir tablettene i stedet starten på et langvarig problem.

- Allerede etter 2-4 uker bør man være på vakt, forteller Egil Nordlie, overlege ved Borgestadklinikken i Skien, til NRK Puls.

De første tegnene

Over 100.000 nordmenn har fått skrevet ut avhengighetsskapende medisiner kontinuerlig over flere år, noen i mer enn 20.

Begynnelsen på et avhengighetsproblem har ganske klassiske tegn.

- Du ser gjerne veldig fram til neste gang du skal ta tabletten, og kan føle deg oppstemt når du tar den, forteller Egil Nordlie.

- I tillegg er det vanlig å føle en viss redsel for at man ikke skal ha nok tabletter framover, fortsetter han.

Vil øke dosen

Etter hvert vil man oppleve at man får abstinens hvis man ikke tar tabletten.

- Det kan arte seg på forskjellige måter, for eksempel ved muskelspenninger, hodepine, søvnløshet og forsterket angst, forklarer Nordlie.

- Mer av det du tok pillene for i utgangspunktet altså?

- Ja, det er jo det ironiske. Hvis du blir avhengig av slike preparater, kan det føre til at de opprinnelige problemene blir enda større enn de var, bekrefter han.

I tillegg vil man utvikle en viss toleranse for medikamentene, slik at man trenger større dose for å oppnå samme virkning som før.

- Det at man øker dosen, at man har en sterkere trang til neste tablett, og at man forsøker å skjule forbruket er typiske tegn på at man har enn mer utviklet avhengighet, sier Nordlie.

Du forandrer deg

For venner og familie vil det være åpenbart at noe er forandret. De vil oppleve at du oppfører deg annerledes enn før og at personligheten virker endret.

Det som i utgangspunktet var uskyldige piller, kan over tid påvirke både familier og vennskapsforhold i stor grad.

- Hvis noen rundt deg prøver å si fra om at du virker annerledes, er det er tegn du skal ta på alvor. Det er vanskelig å si fra, og de fleste vil prøve å unngå konflikter. Så hvis noen først tør, har det ofte gått langt, mener Egil Nordlie.

For den som er avhengig av piller, er det pillene som etter hvert står i sentrum.

Legeshopping

Hvis avhengigheten får utvikle seg over tid, og forbruket øker, vil mange etter hvert få problemer med å skaffe pillene de «trenger».

- Typisk for fullskala avhengighet er at man oppsøker forskjellige leger, kanskje til og med reiser rundt, forteller Nordlie.

- Mange spiller skuespill med symptomer som man vet at vil kvalifisere for de medisinene man er på jakt etter. Noen låner eller stjeler for å få tak i nok, fortsetter han.

Avhengigheten kan få store konsekvenser, både sosialt og i arbeidslivet.

Vanskelig å slutte

Borgestadklinikken er blant de som tilbyr behandling for pilleavhengighet. Egil Nordlie har stadig blitt slått av hvor vanlige folk som får et avhengighetsproblem.

- Dette er jo ofte personer med helt vanlige liv, helt vanlige jobber og uten kriminell fortid. Det er en høy terskel de har trått over når de for eksempel stjeler piller på jobb eller kjøper piller på gata, sier han.

For å klare å kutte ut pillene, må dosene trappes gradvis ned. Og abstinensene kan sitte i over lang tid, opptil flere måneder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)