Hopp til innhold

Advarer mot dødsdop - igjen

Seks mennesker har dødd siden forrige advarsel fra Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto

Det ecstasy-lignende stoffet PMMA tar livet av stadig flere.

Foto: AP Sergio Pontoriero / Scanpix/AP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Folkehelseinstituttet (Fhi) går nå ut med en ny advarsel mot partydopet som har tatt livet av seks unge personer siden forrige advarsel kom i oktober.

PMMA er et stimulerende hallusinogen, som i kroppen omdannes til PMA (ParaMetoksyAmfetamin). Det beslektede narkotiske stoffet går blant annet under navnet «Death» og «Dr. Death», etter at det på syttitallet ble registrert flere dødsfall etter ecstasybruk, der det viste seg at pillene også hadde inneholdt PMA.

Farligere enn ecstasy

PMMA finnes gjerne i pulver og tabletter omsatt som ecstasy eller amfetamin, men er langt farligere enn disse.

– Brukerne er ofte ikke klar over hva de får i seg. PMMA har virkninger som ligner på både ecstasy og amfetamin. Men rusvirkningene kan være mindre uttalte og effekten inntrer også gjerne langsommere, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør ved Fhi i en pressemelding.

– Dette kan oppmuntre til gjentatte inntak hvor brukeren etter hvert oppnår farlig høye stoffkonsentrasjoner, sier han.

Video Liliane Bachs

Folkehelseinstituttet advarte også i oktober om bruk av PMMA.

Rekordmange narkotikasaker

Siden sommeren 2010 har KRIPOS tatt over 24 kilo fordelt på rundt 80 beslag av PMMA i form av pulver, alene eller blandet med amfetamin. 2010 var et rekordår for narkotikabeslag og politiet rapporterer om en økning fra forrige toppår i 2002 på over 11 prosent.

Selv om det har vært en stor nedgang i beslag av Ecstasy, melder politiet at de allikevel hadde et økende antall beslag i sentralstimulerende stoffer som PMMA.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)