Hopp til innhold

Slik får du vakre juleblomster

Følger du disse rådene, kan juleblomstene dine få et langt og fargerikt liv.

Begonia

Med noen enkle knep er det duket for en blomstrende jul.

Foto: floradania.dk

Julestjerne

Julestjerne

Foto: floradania.dk

Julestjernen er den desidert mest populære blomsten når nordmenn pynter til høytiden. I desember kjøper vi nesten seks millioner av dem.

De aller fleste er røde, men det finnes også hvite, rosa, ferskenfargede, burgunder, lilla og flerfargede varianter.

Julestjerner er svært ømfintlige for kulde, og må aldri utsettes for frost. De trives i normal stuetemperatur, men du bør ikke plassere dem trekkfullt.

Asalea

Asalea

Foto: Astrid Engen / NRK

Blomstene kan gjerne tørke lett opp mellom hver vanning, men pass på at de ikke blir helt tørre. Vann lite og jevnlig.

Det er ikke de store bladene som er julestjernens blomst, men derimot de små gule "knappene" i midten. Derfor kan det være smart å sjekke at den har rikelig med gule knopper før du kjøper. Fine blader og mange hvite røtter er også et godt tegn.

Ridderstjerne

Ridderstjerne

Foto: floradania.dk

Asalea kommer på en god andreplass i en oversikt Hageselskapet har laget over julens mest populære blomster. Asalea må ikke tørke ut, og bør stå lyst.

Ridderstjerne (også kalt amaryllis, selv om det egentlig er navnet på en annen plante som ligner) er på bronseplass blant juleblomstene, etter å ha blitt svært populær på 1990-tallet.

Dette er en elegant, langstilket plante med store blomster som krever lys og regelmessig vanning. Tåler å tørke opp mellom hver gang du vanner.

Juleglede

Juleglede

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Fram til 1980 var juleglede selve klassikeren blant julens blomster. Salget har gått tilbake de siste årene, men fortsatt er den Norges fjerde mest solgte juleblomst.

Julegleder trives best i et rom med 18 – 20 grader og mye lys. Vannes regelmessig, men unngå at vannet blir stående i potteskjuleren.

Rød og hvit ildtopp hører også med på Hageselskapets fem på topp i julen. En blomst som krever lite stell. Den trenger vann bare av og til, trives best på en lys plass men kan også stå i mørke kroker i kortere perioder.

LES OGSÅ:

Ildtopp

Ildtopp

Foto: floradania.dk

Orkideer til jul

Orkideer er også i ferd med å bli en juletradisjon i mange hjem. Og populære som gaver.

- De vanligste på denne tiden av året er hvite orkideer av typen Phalaenopsis, som egner seg godt for stuedyrking. De kalles også brudeorkidé, forteller gartner Marianne Utengen som er redaksjonsmedarbeider i Hageselskapets medlemsblad .

- Kjøper du en Phalaenopsis i den kalde årstiden, bør du ikke plassere den i tilknytning til en varmekilde. Orkideer er generelt glad i fuktig luft, så du bør holde dem unna strålevarme. Ikke sett dem over en varmeovn eller ved siden av peisen, lyder Utengens råd.

- Brudeorkideer skal ha godt med lys. I naturen vokser de i trekroner uten direkte solskinn, men nå om vinteren går det helt greit å la dem stå i lys fra sola.

Orkidé

Orkideen Phalaenopsis

Foto: floradania.dk

- Men husk at plassering i vinduskarmen kan bli for kaldt og trekkfullt hvis vinduene er dårlige. Ellers i året skal de skjermes fra direkte sol.

- Orkidéen skal ha en vannskvett én gang ukentlig, men pass på at den ikke blir stående med vann i potta. Husk også at vann som blir liggende oppå bladene kan skape råte, sier Marianne Utengen til NRK.no.

Orkideer kan gjødsles med spesialgjødsel eller med halv dose av annen flytende blomsternæring. Gartneren forteller at hvis orkidéen danner et nytt blad som er mørkere enn de andre bladene, kan det tyde på at planten står for mørkt.

- Og du må for all del ikke klippe av luftrøttene, som blomsten er helt avhengig av. Se på røttene som en del av selve dekoren!

Vær forsiktig med kulda!

Kulde er julestjernens og orkidéens verste fiende.

- Det holder ikke å tenke at "jeg skal bare rett ut i bilen" når du bærer slike blomster i kulda. Blomstene må pakkes godt inn! Et halvt minutt i temperatur under 15 grader kan være nok til de dør, advarer Marianne Utengen.

Det kan med andre ord straffe seg å etterlate dårlig innpakkede blomster i en kald bil selv om du "bare" skal smette innom postkontoret i all hast.

Utengens råd er å pakke blomstene inn i flere lag avispapir med luft mellom lagene. - Ett lag papir er ikke nok. Et bra alternativ er bobleplast, sier hun.

Snittblomster

Marianne Utengen

Gartner Marianne Utengen gir gode råd for vakre juleblomster.

Foto: Hageselskapet

Snittblomster hører også julen til. For å være sikker på at kvaliteten er god, anbefaler Utengen at du kjøper dem i en blomsterbutikk.

- I matbutikkene står blomstene gjerne i nærheten av frukt og grønnsaker som utskiller etylen, en aldringsgass som forkorter snittblomstenes levetid, forklarer hun.

Hvis roser står på handlelista, kan dette være greit å sjekke:

Klem forsiktig på hodene, som skal stå stivt på stilken og være faste. Er rosene kommet langt og i tillegg er bløte å klemme på, er de sannsynligvis gamle og vil stå i kun få dager.

Tykke stilker har gjerne bedre kvalitet enn de tynne. Når du kjøper roser om vinteren bør du også sjekke at begerbladene har sluppet taket rundt knoppen. Hvis begerbladet sitter fast rundt hodet er det stor sjanse for at rosene er høstet for tidlig og at de ikke vil springe ut.

- Avskårne stilker skal åpnes med et friskt og fint snitt slik at de kan trekke vann. Bruk en skarp kniv slik at du ikke klemmer sugerørene flate. De fleste snittblomster skal snittes på skrå, mens løkblomster som tulipaner og hyasinter snittes rett over, sier Utengen.

Hun slår også et slag for rent vann i vasene. - Støvete vase med rester fra forrige bukett gir dårlig vannkvalitet. Vask vasen før nye blomster settes oppi, og fjern de bladene som kommer under vannoverflaten, sier hun.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med liljer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)