Hopp til innhold

Tok virustest, fikk ikke gi blod

Blodbanken i Oslo tar ikke sjansen på å la tidligere ME-syke eller personer med påvist XMRV-virus gi blod, til tross for at helsemyndighetene tillater det.

Pål Winsents med Dr. Johnsgaard ved Lillestrøm helseklinikk

Regissør Pål Winsents fikk påvist at han har XMRV i kroppen. Her med legen som tok testen, dr. Johnsgaard ved Lillestrøm helseklinikk.

Foto: Mediamente

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fredag meldte NRK.no at ME-syke ikke lenger får anledning til å gi blod i Norge .

Studier tyder på at en høy andel av ME-pasientene har et retrovirus i kroppen som kalles XMRV, men sammenhengen er fortsatt uklar.

Ifølge Direktoratet er det ingen grunn til å nekte personer med påvist XMRV-virus eller tidligere ME-syke å gi blod.

Blodbanken i Oslo velger likevel å avvise personer med positiv virus-test eller tidligere ME-sykdom.

- Vår vurdering er at det er grunn til å bruke føre var-prinsippet i denne saken. Vi vet rett og slett for lite om sammenhengen mellom dette viruset og ME, sier seksjonsoverlege i Blodbanken Cigdem Akalin Akkøk til NRK.no.

Avvist med positiv test

Pål Winsents har laget dokumentarfilmen som vises i Puls i kveld om ME og jakten på en kur, «Få meg frisk!». I forbindelse med filmen lot han seg teste for XMRV-viruset.

Virustesten var positiv. Men i likhet med anslagsvis 4-7 prosent av befolkningen har han viruset i kroppen uten at han noen gang har vært ME-syk.

- Jeg var i Blodbanken fredag og lurte på om friske med XMRV kunne gi blod, og fikk da til svar at det kan de ikke med XMRV i kroppen, forteller han til NRK.no.

Han mener det bør være en selvfølge at det er retroviruset som skal styre om du kan gi blod eller ikke i denne saken, ikke om pasienten føler seg frisk eller ikke.

Velger å være forsiktige

Det er uenighet i fagmiljøet om sammenhengen mellom XMRV-viruset og ME.

- I utgangspunktet skulle det ikke være nødvendig med karantene når folk ikke er syke, men vi vet svært lite om viruset og en eventuell assosiasjon til ME. Derfor har vi valgt å avvente mer kunnskap på området, sier Cigdem Akalin Akkøk til NRK.no.

- Vi vet ikke nok i dag. Derfor er det grunn til å være forsiktig med tanke på blodmottakerne, det vil si pasientene. Kanskje viser det seg om noen år at det ikke var farlig i det hele tatt, men det kan vi ikke vite nå, fortsetter hun.

Mener dere at Helsedirektoratet burde gått lenger i retningslinjene sine?

- Uansett hva retningslinjene er, har vi ansvar for det vi gjør og må ta våre egne faglige vurderinger. Vi har som sagt valgt å være ekstra forsiktige, sier Akkøk.

Mange vet ikke om de har viruset

Svært få friske er testet for XMRV-viruset. Og det finnes ingen godkjente, autoriserte tester.

- Det er vanskelig å forholde seg til disse testene ennå, fordi vi ikke vet om de er gode nok, forteller Akkøk.

Ekspertene er uenige både om hvor gode testene er og hva som er den beste testmetoden.

De mest pålitelige testene blir analysert ved enkeltlaboratorier i utlandet. Det er foreløpig ikke aktuelt for Blodbanken å teste blod for XMRV-viruset.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)