Hopp til innhold

Dine kule bukser tar liv

I Tyrkia har om lag 50 personer dødd av å ha arbeidet med såkalt sandblåsing av klær – metoden som skal til for at du kan kjøpe ferdigslitte olabukser.

Jeans

Metoden som brukes for å få olabukser til å se slitte ut, er svært helseskadelig. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: PELAEZ Julio / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

sandblåsing

Sandblåsing er den billigste - og farligste - metoden for å få nye klær til å se brukte ut.

Foto: Fair Trade Center
sandblåser

Arbeiderne som sandblåser er ikke godt nok utstyrte for å unngå å puste inn farlig kvartssand.

Foto: Fair Trade Center

Arbeidere som sandblåser denim utvikler den dødelige lungesykdommen silikose, ifølge en rapport fra svenske Fair Trade Center («Sjukt snygg»). Det anslås at inntil 5000 tyrkiske arbeidere innenfor landets tekstilindustri er rammet av sykdommen.

Les hele rapporten «Sjukt snygg» her.

Enkelte bedrifter, som Levi Strauss, H&M og Varner-gruppen har, i forbindelse med oppmerksomheten rundt rapporten, informert om at de forbyr den helseskadelige produksjonsmetoden.

- Altfor sent

- H&M har kjent til problemet i mange år, men ikke sluttet før nå, sier pressekontakt i Faire Trade Center, Christopher Riddselius. – Det er altfor sent.

H&M har solgt sandblåste klær fra 2006, mens rapporter om skadevirkninger kom fra Tyrkia allerede i 2005.

- Det er mulig å unngå risikoen med å sandblåse. Vi innførte derfor først sikkerhetsforskrifter og utdannet våre leverandører i sikker sandblåsing, men vanskeligheten med å kontrollere at foreskriftene ble fulgt gjorde at vi etterhvert besluttet å forby sandblåsing av våre produkter, sier pressekontakt i H&M, Vibeke Holann til NRK.no per epost.

Varner-Gruppen offentliggjorde at de forbød bruk av sandblåsing et par dager før rapporten kom ut.

- Risikomomentene knyttet til denne metoden, slik rapporten viser, er meget bekymringsfulle og noe Varner-Gruppen tar på høyeste alvor. Vi har derfor forbudt sandblåsing i all vår egenproduksjon, uttalte CRS-manager Annabelle Lefébure i en pressemelding.

- Har stilt krav

Christopher Riddselius påpeker viktigheten av at virksomhetene ikke benytter forbudet som et PR-triks, men også faktisk kontrollerer at heller ikke underleverandører benytter seg av sandblåsing.

Riddselius etterlyser også andre tiltak, som for eksempel økonomisk kompensasjon til de arbeiderne som er skadelidende.

Hollan svarer unnvikende på spørsmålet om hvorvidt H&M gjør noe for de som kan ha blitt påført skade gjennom arbeid for selskapet;

- Vi har stilt krav (og oppfordret andre å stille krav) på sikker sandblåsing og fortløpende utdannet våre leverandører i det. Men vanskeligheten med å kontrollere at sikkerhetsforskriftene ble fulgt har gjort at vi har forbudt sandblåsing og oppfordrer andre foretak å gjøre det samme, svarer hun.

Pressekontakt i Varner-gruppen Norge, Annabelle Lefébure, var ikke tilgjengelig for kommentar da NRK.no tok kontakt i dag.

Se film om ofrene for sandblåsing, laget av VJ Movement, en sammenslutning av mer enn 150 videojournalister fra en rekke land.

Flytter produksjonen

Tyrkia gjennomførte et forbud mot sandblåsing for litt over ett år siden, og metoden brukes ikke i Europa lenger. Men en rekke virksomheter har bare flyttet produksjonen til andre land hvor loven ikke er så streng, som Egypt, Kina, Bangladesh og Pakistan. Både H&M og Varner-gruppen har tidligere solgt jeans-klær sandblåst i Bangladesh. (Tall på skadevirkninger i disse andre landene finnes ennå ikke.)

Ifølge Riddselius, bruker kjente merkenavn som Nudi Jeans, Diesel, Prada, Replay, Esprit, Pepe Jeans, Armani, Dolce&Gabbana og Roberto Cavalli fortsatt leverandører som benytter seg av den helseskadelige metoden.

Det finnes ulike måter å få olabukser til å se slitte ut på, men sandblåsing er den billigste – og også den farligste. Arbeiderne puster under arbeidet inn kvartssand, noe som innebærer en stor risiko for utvikling av den uhelbredelige lungesykdommen silikose.

Umulig å vite

For deg som forbruker der det umulig å vite hvilken metode som er brukt når du kjøper ferdigsslitte ola-klær.

- Det er derfor det er så viktig at bedriftene som bestiller og kjøper inn klærne tar sin del av ansvaret, sier Riddselius.

Han etterlyser at det systematisk stilles høyere krav til leverandørene både når det gjelder åpenhet og innsyn.

- For selv om bedriftene kommer med forbud og fordømmer - vet de egentlig hvem de kjøper av? spør han retorisk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)