Hopp til innhold

Ikke ulovlig å tekste bak rattet

Det er ikke ulovlig å tekste bak rattet når telefonen er fastmontert i bilen. Men det er trafikkfarlig. - Forskiftene bør endres, mener Knut Arild Hareide. Han har selv lest sms mens han kjørte bil.

Håndfri mobiltelefon

Bruker du telefon i bilen, skal den være fastmontert. Men forskiftene sier ingenting om at teksting er forbudt.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

En ny spørreundersøkelse viser at 25 prosent av norske bilister bruker sms bak rattet. Mange både leser og skriver tekstmeldinger mens de kjører.

Politiet mener at teksting i farta er livsfarlig. Blir du tatt for fikling med mobiltastaturet under kjøring, venter det en saftig bot. Men da er det brudd på reglene om uaktsom kjøring politiet slår ned på.

Forskriftene sier ingenting om farene ved å tekste mens man kjører. Det er kun samtaler med håndholdt telefon som uttrykkelig er forbudt.

- Bør oppdateres

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide vil ha nye forskrifter.

Foto: NRK

- Det er på tide at reglene oppdateres, mener lederen for Stortingets transport- og kommunikasjonskomité Knut Arild Hareiede (Kr.F.).

Han er overrasket over at så mange norske bilister bruker sms mens de kjører.

- Det er åpenbart at det å skrive eller lese meldinger mens man kjører er minst like trafikkfarlig som å snakke i håndholdt mobiltelefon.

- Det er en almen rettsoppfatning at dette er ulovlig. Derfor bør reglene oppdateres slik at de også omfatter tekstmelding, sier Hareide til NRK.no.

- Folk flest bruker mobiltelefoner på en helt annen måte enn for bare få år siden. Dette bør også avspeiles i forskriftene, sier han.

- Bruker du selv sms når du sitter bak rattet?

- Jeg må innrømme at jeg har lest tekstmeldinger mens jeg kjørte. Men det har jeg sluttet med. Jeg har hatt fastmontert telefon, men ikke etter at jeg byttet bil. Nå bruker jeg ikke telefon i bilen, forteller Hareide.

Strammer inn

- Dette er forferdelig høye tall, sier Gro Ranes om spørreundersøkelsen som viser at hver fjerde bilist tekster bak rattet. Ranes er avdelingsdirektør på trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen Vegdirektoratet.

Hun forteller at direktoratet allerede er i gang med å vurdere reglene for mobilbruk i bil. Målet er å gjøre forskriften mer tydelig på hva som er forbudt.

- At såpass mange bilister velger å tekste mens de kjører, er ikke forenlig med den generelle regelen om aktsomhet i trafikken. Nå er det vinter og glatt føre, med mer enn nok som krever sjåførens oppmerksomhet. Lesing og skriving av tekstmeldinger hører ikke med, sier Ranes.

Ikke totalforbud

Hun mener all distraksjon av bilførere kan være et problem.

- Bare det å snakke med passasjeren i setet ved siden av kan redusere sikkerheten når man kjører, sier hun. - Bruk av mobiltelefon kommer i tillegg til allerede eksisterende distraksjoner som tar oppmerksomheten bort fra selve bilkjøringen.

- Kan det bli aktuelt med totalforbud mot mobilbruk i bil, slik Tyskland har?

- Jeg tror ikke det er aktuelt for øyeblikket. Men vi trenger forskrifter som er mer teknologinøytrale. Reglene har ikke holdt tritt med utviklingen på mobilmarkedet eller bruken hos befolkningen, sier Ranes.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)