Hopp til innhold

Slik får du has på brystbetennelsen

Kulde kan øke muligheten for tilstoppinger og brystbetennelse uten bakterier.

Ammende mor og barn

Brystbetennelse kommer som oftest de første ukene man ammer, men noen er uheldige og får det flere ganger.

Foto: Guillaume BONNEFONT / IP3 PRESS/MAXPPP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Brystbetennelse kan deles opp i to forskjellige grupper.

- Enten er den forårsaket av bakterier, eller av dårlig tømming av brystet. For eksempel når barnet begynner å sove hele natten, for trang BH eller uheldig sugeteknikk, forteller Anna Pia Häggkvist, ammeveileder og rådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for amming, til NRK.no.

Les også:

Irritasjon i brystet

Brystbetennelse som følge av for dårlig tømming, kalles også for inflammatorisk brystbetennelse.

- Det er en betennelse som ikke kommer av bakterier, men av at melken presser seg ut i vevet og skaper en irritasjon i brystet, sier Häggkvist.

Det er den vanligste grunnen til brystbetennelse, og dersom den ikke blir behandlet, kan den lede til en infeksjon forårsaket av bakterier. Behandlingen er først og fremst å få tømt brystet.

Vanlige symptomer:

  • Hardt
  • Hovent
  • Vondt
  • Varmt
  • Rødt bryst
  • Feber
  • Av og til influensafølelse og frostanfall

- Tilstopping av melkeganger er forstadiet til brystbetennelse. Symptomene er da ett eller flere avgrensa områder hvor brystet er hardt og ømt og man kan ha lett feber. Melken kommer rett og slett for dårlig ut, legger hun til.

Viktig med hvile

Hvis du føler deg syk, er det viktig at du får nok hvile.

- Varme på brystet før, og eventuelt etter amming, kan hjelpe. Eventuelt kan du forsøke med varsom stryking eller massasje over det aktuelle området i retning mot brystknoppen, råder Häggkvist.

Først når melken renner - og ikke før - kan du "lukke opp krana".

- Hard massasje, eller massasje uten at melken har begynt å renne kan føre til mer ødemer i området og sprukne melkeganger. Da kan melken lekke ut i vevet og skape en smertefull kjemisk reaksjon, en inflammasjon, forklarer Häggkvist.

Alternative ammestillinger som utnytter både tyngdekraften og barnemunnens plassering i forhold til det harde området, vil også hjelpe.

- Forsøk med barnets hake mot det harde området, det kan hjelpe. Hvis barnet ikke suger brystet mykt, kan du håndmelke eller pumpe etter amming.

Skal ikke være vondt

Såre brystvorter øker risikoen for bakteriell brystbetennelse.

Det viktigste rådet Häggkvist kan gi for ikke å få brystbetennelse, er å unngå såre brystvorter.

- Det skal ikke gjøre vondt å amme. Gjør det vondt og du får sår og sprekker, må du ta kontakt med helsesøster. Hun vil hjelpe deg å rette på barnets sugeteknikk, råder hun.

Noen er heldige og er sjelden eller aldri plaget av brystbetennelse. Andre kan få det flere ganger gjennom hele ammeperioden. Når barnet begynner å sove natten igjennom eller spiser sjeldnere, kan du lettere få tilstoppede melkeganger.

- Hvis det går for lang tid mellom måltidene, blir det for mye melk i brystene. I slike tilfeller kan man få tilstoppede melkeganger i begge brystene samtidig, men som regel får man det heldigvis bare i det ene brystet.

Ekstern lenke: Les mer om brystbetennelse her

Hva med kulden?

Kulde kan øke muligheten for tilstoppinger og brystbetennelse uten bakterier.

- Det kan skje når det er kaldt, men ikke bare nå som det er kaldt ute. Det er like lett å få dette på sommeren, for da er det mange som soler seg med våt bikini eller badedrakt, forklarer Häggkvist.

Skift derfor til noe tørt når du har badet, og kle deg med ull innerst nå som det er kaldt. Bruk gjerne ullinnlegg i BHén og eventuelt et ullsjal innenfor kåpen nå på vinteren. Hold deg varm på hender, føtter og hodet.

- Er du i tvil om noe, finnes det masse god informasjon på Ammehjelpens nettsider, avslutter Häggkvist.

Les også: Mat for ammende mødre

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)