Hopp til innhold

Slik unngår du bakfylla

Her er rådene som redder deg fra en grusom «dagen derpå».

Fyllesyk

Dagen etter julebordet kan være en utfordring. Og da skulle du kanskje ønske du hadde gjort ting litt annerledes.

Foto: Colourbox.com

Jørg Mørland

Midler som utgir seg for å fjerne bakfyll, mangler dokumentasjon, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Til tross for at bakfylla er et fenomen mange har et forhold til, finnes det lite forskning på området.

- Vi vet faktisk ikke helt spesifikt hva som skjer i kroppen når vi blir bakfulle. Men vi vet at det er kroppens reaksjon på høy promille over ganske lang tid, forteller divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

- Det skjer noe i hjernen som blir holdt i sjakk så lenge vi drikker. Når promillen er på god vei ned, kommer symptomene, forklarer han.

Rådene som virker

Bakrus er god butikk for mange som prøver å selge ulike midler som utgir seg for å hjelpe. Sannheten er at det aller meste mangler dokumentasjon.

- Folk ønsker seg råd for hvordan de kan drikke mye uten plager, og det kan man ikke gi hvis man vil være seriøs, sier Mørland.

Rådene han gir er kanskje kjedelige, men de virker:

  • Mekanismen er enkel: Drikker du mye over lang tid, øker risikoen for at dagen derpå blir vanskelig. Drikker du mindre over kortere tid, reduserer du risikoen.
  • Drikk vann eller annen alkoholfri drikke innimellom, slik at du ikke slukker tørsten med alkohol.
  • Slutt å drikke en stund før du legger deg, slik at promillen er på vei nedover når du sovner.
  • Smertestillende midler kan dempe plagene hvis du først er i bakrus, men hold deg til paracetamol.

- Farlig å drikke på senga

Mørland advarer på det sterkeste mot å drikke helt fram til man legger seg.

- Man legger seg da med stigende promille, og hvis den er høy nok i utgangspunktet kan man rett og slett oppnå dødelig promille mens man sover, advarer han.

Ifølge Folkehelseinstituttet dør det hvert år minst 100 personer av høy promille.

- En del vil dø med en promille rett over tre, og vi har også eksempler på at folk har dødd av promille i underkant av tretallet, utdyper Mørland.

Vær forsiktig med medisiner

Er man redd for dagen derpå, velger noen å ta smertestillende tabletter allerede når de legger seg. Det kan være en svært dårlig idé hvis du velger feil type.

- Smertestillende som Ibux og Dispril kan gi alvorlige konsekvenser. Alkoholen øker nemlig blødningstendensen ved disse tablettene. Vi har sett flere eksempler på at folk har fått store indre blødninger mens de sover, forteller Mørland.

- Skal man ta smertestillende, er det beste alternativet Paracet. Blødningsrisikoen blir litt høyere ved alkoholinntak, men da er det snakk om en minimal økning, fortsetter han.

Hvem er det som først og fremst pådrar seg høy promille og alkoholskader?

- Det er jo gjerne unge menn med mye frihet. Den dagen de får kone og barn, reduserer de gjerne på alkoholinntaket også. Det kan man nesten også føre opp på lista over ting som virker, avslutter Mørland.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)