Hopp til innhold

- Stans salget av klær med sølv

Stadig flere klær og tekstiler inneholder sølv som hindrer vond lukt og bakterier. Myndighetene går nå ut med advarsel og ber norske butikker stanse salget av slike klær. Sølvet kan være skadelig for miljø og helse.

Sportsklær

Bakteriedrepende sølv er blitt vanlig i blant annet sportsklær, sokker og votter.

Foto: Illsutrasjonsbilder: Scanstock

Sportsklær, sokker, votter og mikrofiberkluter er blant de produktene som stadig oftere blir tilsatt små mengder sølv.

Og de er populære, fordi sølvet kan hindre bakterievekst og ubehagelig lukt etter bruk. Produktene blir gjerne markedsført med ord som antibakteriell og bakteriedrepende.

- Men i mange av produktene er dette helt unødvendig. Den utstrakte bruken av bakteriedrepende kjemikalier øker risikoen for at bakteriene blir motstandsdyktige mot midlene som bekjemper dem, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

- Dette kan bli et problem i blant annet medisinsk behandling, sier hun.

Plaster og kjøleskap

Marit Kjeldby

Avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klif.

Foto: John Petter Reinertsen

Nå ber Klif om at norske butikker stanser alt salg av tekstiler med sølv.

I et brev til Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) oppfordres HSH til å be medlemmene sine unngå å ta inn slike produkter.

Sølv brukes i en rekke medisinske industriprodukter, blant annet plaster og desinfeksjonsmidler. Og stadig oftere i klær, kjøleskap og ventilasjonssystemer.

Sølvet er giftig for livet i vann, og sølvavfallet ender til slutt opp i naturen der det kan forstyrre økosystemet.

«Sølv brukes i dag av helsevesenet ved behandling av skader og sykdommer; blant annet ved brannskader for å hindre infeksjoner. Det er svært viktig at stoffene kun brukes der de er høyst nødvendige – for å bevare de bakteriedrepende egenskapene», skriver Klif i bekymringsmeldingen til HSH.

Siden det ikke er noen akutt fare ved å bruke produktene, vil Klif ikke be om at de produktene som allerede finnes i butikkhyllene trekkes tilbake. Det er de langsiktige skadevirkningene som bekymrer.

Kan bli forbudt

Direktoratet varsler samtidig at bruken av sølv som bakteriedrepende stoff snart vil bli strengt regulert. Enden på visa kan bli et forbud mot å bruke sølv når det ikke er akseptabelt for helse og miljø.

Et eventuelt forbud blir en del av EUs regulering av kjemikalier, det såkalte biociddirektivet.

- Bruken av sølv er noe relativt nytt, men vi ser allerede nå at det er grunn til bekymring. Derfor går vi ut med denne advarselen.

- Regelverket blir det aller viktigste. Erfaringen viser at lover og regler er det som mest effektivt kan stanse uønskede produkter, sier Marit Kjeldby til NRK.no.

- Men bransjen har også et eget ansvar for å beskytte forbrukerne, forteller hun. - Når skadeeffekter er påvist, plikter de å erstatte produktene med andre varer hvis det finnes alternativer. Det er bakgrunnen for at vi nå ber butikkene stanse salget. Vi forventer at HSH videreformidler vår bekymring til sine medlemsbedrifter.

- Dessuten oppfordrer vi den enkelte forbruker til ikke å kjøpe tekstiler som inneholder sølv. Du vasker jo sportstøyet uansett når du har svettet i dem. Bakteriedrepende kjemikalier er ikke noe man trenger i tillegg, sier hun.

LES OGSÅ:

Flere typer sølv

Kjeldby forteller at noen vitenskapelige studier som er gjort på effekten av sølv som bakteriedrepende middel, gir grunn til bekymring for utvikling av sølvresistens hos bakterier.

Det er bakgrunnen for at EU nå gjennomfører en grundig vurdering av problemet i sitt såkalte biociddirektiv. Regelverket som dette vil ende opp med, vil også gjelde for Norge.

- Både mikroskopisk nanosølv og "ordinært" sølv brukes som bakteriedrepende middel. Problemet er at bakteriene kan endre karakter etter å ha blitt utsatt for sølvet over en viss tid, forklarer sjefingeniør Ann Kristin Larsen i Klif.

- Dermed er det en fare for at de blir motstandsdyktige. De blir resistente mot sølv. Dette er en parallell til det som skjer når bakterier blir antibiotikaresistente, sier hun.

Alle blir informert

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon tar bekymringsmeldingen på alvor, og vil umiddelbart informere bedriftene om myndighetenes henvendelse.

- Vi kommer også til å spre budskapet til den delen av bransjen som ikke er medlem hos oss. Foreløpig er det jo ikke forbudt å bruke bakteriedrepende sølv, så dette blir i første omgang et spørsmål om informasjon og holdningsendring, sier Bror Stende til NRK.no. Han er direktør for mote og fritid i HSH.

Stende mener denne saken også aktualiserer bruken av HSHs kjemikalieveileder , som organisasjonen har laget i samarbeid med Klima- og forurensningsdirektoratet. Dette er et hjelpemiddel bransjen kan bruke for å gjøre det enklere for bedriftene å følge opp kjemkaliekravene i praksis.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)