Hopp til innhold

Brannforsikring blir dyrere

Nå blir det dyrere å forsikre boligen din. Bare de tre siste månedene er det utbetalt 1,1 milliarder kroner i erstatning etter boligbranner. Det er ny rekord.

Brann

Med full fyr har du inntil syv minutter på å komme deg ut av huset. - Ikke regn med at brannvesenet redder deg, sier Brannvernforeningen.

Foto: Colourbox

Hittil i år har brannerstatningene økt med hele 31 prosent sammenliknet med samme periode i fjor, viser nye tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Det er en urovekkende sterk økning. Det er all grunn til å være på vakt nå som vi snart går inn i desember som er høysesong for brann, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Statistikken viser at det har vært relativt flere store boligbranner i år. Dermed øker også verdiene som går tapt. I 1309 av brannene ble det utbetalt mer enn 200.000 kroner i erstatning.

Samlet sum for erstatningene i årets første ni måneder var 3,3 milliarder kroner. Det er det høyeste tallet som noen gang er registrert.

Akershus er hardest rammet av brannøkningen, etterfulgt av Østfold, Vestfold, Oppland, Hordaland og Troms. På Sørlandet og i Trøndelag har det vært en nedgang.

Prisøkning i vente

Vannlekkasje

Det har også vært en kraftig økning i erstatningene for vannskader.

Foto: Ken Are Bongo / NRK

Flere forsikringsselskaper har allerede satt opp premiene for boligforsikring.

Nå er det all grunn til å vente ytterligere prisøkning, blant annet fordi erstatningene etter vannskader også går rett til værs.

Tall som FNO snart legger fram, viser at 46.000 vannskader ble rapportert første halvår i år.

Det er nesten en fordobling fra samme periode i fjor, med en erstatningssum på hele 1,6 milliarder kroner.

- Du må redde deg selv!

Norsk brannvernforening er overrasket over de høye branntallene.

- At det brant mer i sprengkulda sist vinter kan langt på vei forklares med kraftig fyring og underdimensjonerte elektriske anlegg. Men at økningen fortsatte i sommer og høst har vi ingen logisk forklaring på, sier direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen til NRK.no.

Han minner om at hvis det bryter ut en brann med full overtenning i boligen din, så har du fra tre til syv minutter på å komme deg ut.

- Du må ikke forvente at brannvesenet skal redde deg, sier Kalheim.

Ifølge forskrifter skal utrykningstida for brannvesenet være maksimalt 10 minutter i tettbygde strøk og til institusjoner og overnattingssteder.

I grisgrendte strøk skal det ta maksimalt 30 minutter fra brannen varsles og til brannvesenet er på plass. - Da sier det seg selv at brannfolkene ikke kan redde livet ditt hvis huset står i full fyr, sier Kalheim.

Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen

Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

LES OGSÅ:

Eldre er ekstra utsatt

- Det aller viktigste er derfor å ha en fungerende røykvarsler slik at du bli alarmert i tide, sier Kalheim.

- Men det er et tankekors at flertallet av dem som omkommer i brann nå er over 70 år gamle, selv om denne aldersgruppa bare utgjør 11 prosent av den norske befolkningen.

- Det er en økende og bekymringsfull tendens at eldre mennesker mister livet i brann. Snittet de siste årene var 33 prosent eldre omkomne. Første halvår i år var prosenten kommet opp i 62, sier Dagfinn Kalheim.

- De fleste ønsker at eldre skal kunne bo i eget hjem lengst mulig. Men det stiller også større krav til brannsikring. En røykvarsler kan ha begrenset effekt hvis den gamle hører dårlig eller har problemer med å forstå hva alarmen betyr, sier han.

- Skal de i tillegg komme seg ut av senga på egen hånd, kanskje finne fram rullatoren og deretter komme seg ut på noen få minutter, sier det seg selv at en brann kan bli ekstra dramatisk for gamle mennesker.

LES OGSÅ: Branntips fra Norsk brannvernforening

Fakta om branner i Norge:

  • De fleste brannene starter på kjøkkenet (23,4 prosent) og i stua (19,2 prosent).
  • I 13 prosent av brannene er huset overtent når brannvesenet ankommer.
  • De fleste dødsbrannene skjer i desember og mars.
  • 63 personer mistet livet i brann i fjor. Det tilsvarer omtrent gjennomsnittet for de foregående 10 årene. I 2008 var tallet 83 omkomne.
  • Rundt 2,5 prosent av de omkomne er barn i aldersgruppa 0 – 9 år. Menn har høyere risiko enn kvinner for å omkomme i brann.
  • Årsaker til dødsbranner (prosentvis i perioden 2001 – 2006):
    Ukjent årsak 25,7 prosent
    Røyking 13,8
    Bar ild 10,4
    Elektrisk årsak 9,9
    Påsatt brann 9,5
    Tørrkoking 9
    Feil bruk av el-utstyr 6,3
    Levende lys 5,8
    Piper og ildsteder 5,3
    Annet 4,3 prosent.

(Kilde: Brannvernforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)

LES OGSÅ: Tenker ikke på brannfaren

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)