Hopp til innhold

Venner går i terapi

Vennskap ligner stadig mer på kjærlighetsforhold. Derfor blir ”parterapi” mer vanlig for venner.

Venne-coaching
Foto: colourbox.com

Ingrid Husan

Ingrid Husan er coach i Naviga –Lee Hecht Harrison og opplever at stadig flere ønsker å rydde opp i venneforhold.

Foto: Astrid Engen / NRK

- Venner har blitt en veldig viktig del av livet og vi forventer mer av dem. De har blitt en erstatning for familien i mange sammenhenger, sier Ingrid Husan. Hun er master coach i Naviga-Lee Hecht Harrison.

Husan opplever at stadig flere kommer til henne for å rydde opp i vennskapsforhold.

- Det har blitt mer vanlig å gå til coaching. Som oftest kommer den ene vennen for å rydde opp i sitt liv. De kommer ikke for vennecoaching, men venneforholdet blir fort et tema, forteller Husan.

- Både par- og vennecoaching handler om relasjoner, og hvordan vi kommuniserer. Ofte har folk ulik oppfatning om hva vennskapet skal være, sier Husan.

Vanlige problemer

Det kan være flere grunner til at vennskap skjærer seg, ifølge Husan.

  • Endring i livsfase. Når den ene får kjæreste, ny jobb, barn eller nye venner gjennom et nytt miljø, kan den andre føle seg utenfor. Noen ønsker at alt skal være som det alltid har vært og ønsker ikke dra flere inn i venneflokken. Det kan føre til konflikter.
  • For mye/for lite oppmerksomhet. Det kan være misforståelser i forhold til hva den ene trenger og den andre gir. Et eksempel kan være at den ene vennen er opptatt av å ringe for å høre hvordan det går. Den andre er inne i en strevsom periode, og kunne kanskje heller trengt praktisk hjelp som middag på døra. Hun opplever ringingen som masete, mens hun som ringer opplever å bli avvist.
  • Ambisiøs på vennens vegne. Når en venn lager drømmer og setter mål for den andre i forholdet, kan det gi feil utslag. Kanskje ønsker ikke vennen din å endre på noe, og da kan det være slitsom om du maser.
  • Pr-agent for vennen. Det er lett at man tar på seg rollen som pr-agent for vennen sin. Noen har stort behov for å fortelle at vennen har fått ny jobb, kjæreste eller lignende, mens vennen ikke ønsker å fortelle det, eller vil fortelle det selv.
  • Endret status. Når man får venner på jobb, kan det oppstå problemer hvis den ene får en høyere stilling enn den andre. Hvis man jobber i team, kan vennskapet by på ekstra problemer. Jobbkonflikter der venner er involvert blir ofte ekstra ille hvis man ikke skiller privatlivet og jobben.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Droppe venner?

Ingrid Husan mener det kan være nyttig å få inn en coach i venneforholdet.

- Å ha et rustent forhold til en venn eller venninne kan være ekstremt energitappende. Noen mister konsentrasjon og nattesøvn.

De fleste som går til vennecoaching får en bedre forståelse for hvordan de skal kommunisere. Du blir klar over hva som sårer den andre, hva som bygger opp, og mer bevisst hvorfor du reagerer som du gjør, sier Husan.

Hun mener man kan droppe enkelte venner.

- Noen velger det. Hvis man har glidd fra hverandre og føler vennskapet gir mer negativt enn positivt, kan det være en løsning.

Samtidig er det så mange misforståelser oss mennesker i mellom at det kan være verdt å rydde opp i stedet for å skyve det under teppet, sier Husan.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)