Hopp til innhold

- Nå bitcher guttene også

En av ti jenter opplever «bitching» hver eneste dag. Nå kommer guttene etter, viser en ny norsk undersøkelse.

Video Bitching øker blant gutter

Skjult mobbing, eller det som kalles bitching, øker blant gutter. Baksnakking, utfrysing eller mobbing via sms har stort sett vært noe jenter har drevet med. Men nå blir stadig flere gutter rammet. Trykk på bildet for å se video. (Illustrasjonsfoto)

Det skjer på skolen, i vennegjengen og på jobben: Vi får andre til å føle seg utenfor, mindre verdt og dumme. Skjult mobbing, eller «bitching», har vært typisk for jenter. Men nå tar gutta etter.

Vegard Pettersen er nå 18 år og tiden som mobbeoffer er over. Men en periode i livet fikk han merke hvor sårende den skjulte mobbingen kan være.

- De pleide å stå og vente på meg hver skoledag. Sa noe som gjorde at de andre fikk latterkrampe. De syntes det var veldig artig å se på at jeg ble ydmyket foran hele klassen, forteller Vegard til NRK Puls.

Skjult mobbing

En av ti jenter opplever «bitching» hver eneste dag, viser tall fra Senter for adferdsforskning i Stavanger.

- Bitching er det ordet jenter selv bruker om skjult mobbing, forteller Liv Skotheim, en av forfatterne av boka «Bitching».

- De metodene som kjennetegner skjult mobbing er baksnakking, det å sette ut et rykte om noen, utfrysning, mobbing via mobil eller på nettet, eller det kan være falske vennskap, fortsetter hun.

Hun reiser rundt på skoler i hele landet og holder foredrag om temaet, og mener hun ser en ny tendens.

- Disse teknikkene har vi sett at jentene har brukt i stor grad, men nå kommer guttene etter. Guttene har også begynt å bitche, er hennes observasjon.

Gutter føler seg ensomme og utestengt

At gutter har begynt med tradisjonell jentemobbing bekreftes av professor ved Høgskolen i Hedmark, Thomas Nordahl.

I en ny undersøkelse blant fire tusen elever fra 5. til 10. klasse, svarer guttene at de føler seg like ensomme, deprimerte og utestengt fra det sosiale fellesskapet som jenter.

- På enkelte skoler er det som å stikke hull på en verkebyll når vi snakker om bitching. Det velter fram med følelser, forteller Liv Skothem.

- Jeg tror en av utfordringene med bitching er at det er bagatellisert som noe som jenter holder på med. Men å avskrive det er farlig. Vi vet at mange jenter sliter med ettervirkningene i årevis. Når guttene nå også tar i skjult mobbing er det på høy tid å gjøre noe med det, mener hun.

Bagatelliseres av voksne

Et vanlig problem når det gjelder bitching, er at voksne bagatelliserer hendelsene, forteller stipendiat Tove Flack ved Senter for atferdsforskning i Stavanger.

- Skal man reagere på et blikk? Eller at noen sier at du er fin på håret med en ironisk tone? Er det nok eller er det for smått? Det kan være vanskelig å ta noen for skjult mobbing.

Flack anbefaler voksne å observere samspillet mellom barna eller ungdommene over tid, og se etter ansiktsuttrykk, talemåter, tonefall og så videre. Da vil det ofte danne seg et mønster.

- Enda mer effektivt er det å gjennomføre direkte samtaler med én og én elev i en klasse. Spør for eksempel om hvem som bestemmer i klassen, om det er vanskelig å være uenig med denne personen, og for hvem. Det finnes alltid en igangsetter, forteller hun.

LES OGSÅ: Nå skal det føres mobbetilsyn ved alle landets skoler

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)