Hopp til innhold

Elektronisk støt stopper tannskjæring

En liten elektrode festet i tinningen når du sover, er alt som skal til. Nå skal den nye oppfinnelsen prøves ut i Norge.

Tenner med slitasjeskader

Mange skjærer tenner når de sover. Det kan gi slitasjeskader.

Foto: Tannlegehøyskolen i Oslo

En ny, dansk oppfinnelse kan få tyggemusklene til å slappe av ved å sende impulser til hjernen, skriver Jyllands-Postens forbrukerportal på nett.

I høst skal det nye apparatet prøves ut i Norge.

- Vi skal sette i gang med en studie av 20 personer som skjærer tenner denne høsten. Ti av dem vil få det nye apparatet, og de andre til vil få den vanlige skinnen, Anders Ekfeldt, professor på protetikk og bittfunksjon ved Tannlegehøyskolen i Oslo, til NRK.no.

Bedrer nattesøvnen

I Danmark plages 200.000 av at de skjærer tenner om natten, men i Norge har man ikke tall på hvor mange som sliter med samme problem.

- Det er vanskelig å gi et eksakt tall på hvor vanlig det er med tanngnissing i den norske befolkningen. Tallet varierer med 5 – 20 prosent i forhold til hvordan og hva man måler, sier Nå har forskere ved Ingeniørhøyskolen i Århus utviklet et nytt apparat, som ved hjelp av elektroniske støt kan redusere nattens kjeveaktivitet med 50 prosent.

- Når kjeven forsøker å lage en unødvendig tyggebevegelse, sender apparatet en elektrisk impuls til tyggemusklene som får musklene til å slappe av, sier Farmaraz Jadidi fra Århus Tannlegeskole, til Jyllands-Posten.

De siste seks årene har han forsket på hvordan man kan bruke teknologi for å behandle tannskjæring.

Les også:

Brukes av fysioterapeuter

Dersom man skjærer tenner, kan man bruke en biteskinne. Men for mange er denne skinnen ikke til hjelp fordi den kun forhindrer at tennene slites ned.

Grindcare, det nye apparatet danskene har utviklet, virker derimot etter et såkalt biofeedback-systemet, som påvirker musklenes refleksmekanismer.

Den samme metoden har blitt brukt av fysioterapeuter i flere år til behandling av muskelskader, og er helt uten bivirkninger.

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Simulator og kontrollpanel

En gjennomsnittlig behandling med Grindcare tar seks uker. Det eneste man må gjøre, er å plassere en enkelt elektrode på tinningen før man legger seg.

Elektroden henger fast i en simulator på størrelse med en pakke sigaretter, som kan festes til klærne. Når elektroden registrerer en unødvendig tyggebevegelse, sender den et signal til simulatoren – som igjen sender et avslappingssignal til muskelen.

Til apparatet følger det med et kontrollpanel hvor du selv kan regulere impulsenes intensitet, og følge med på behandlingens fremskritt.

Ekfeldt fra Tannlegehøyskolen i Oslo tror Grindcare-apparatet kan fungere i noen tilfeller, men den må utvikles med mer forskning først.

- Apparatet har den fordelen at man kan lese av kontrollpanelet for å se hvor raskt pasienten har fått resultater. Vi kan se på kliniske symptomer i musklene, eller se om det har blitt en forbedring i forhold til verk i kjevemusklene, forkarer han.

Ekfeldt understreker at han ikke vet om apparatet vil passe for alle.

Les også: Hvitvin skader tennene

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)