Hopp til innhold

Bruker Facebook-bevis i kampen om barna

Legger du ut fyllebilder, drittmeldinger og ærlige hjertesukk på Facebook? Det kan motparten bli veldig glad for i en rettssak om barna dine.

Facebook

I USA brukes Facebook-profilene for det de er verdt i rettssaker om skilsmisse og barnefordeling.

Foto: THIERRY ROGE / REUTERS

Bjørn Østberg

Advokat Bjørn Østberg har selv hatt saker med 'Facebook-bevis'.

Bilder og oppdateringer fra Facebook har blitt en gjenganger i amerikanske rettssaler, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge en undersøkelse blant skilsmisseadvokater i USA, har 81 prosent vært i rettssaker hvor de selv eller motparten har lagt fram beviser fra sosiale medier de siste årene.

Facebook topper statistikken klart, men også informasjon fra Twitter, datingsider, MySpace, Youtube og andre sosiale nettsteder har vært lagt fram.

Blir brukt også i Norge

- Dette er absolutt en aktuell problemstilling også her. Og uproblematisk er det ikke, sier advokat Bjørn Østberg i Advokatfirmaet Arntsen til NRK.no.

Han har selv håndtert saker hvor "Facebook-bevis" har vært brukt.

- Som advokat i barnefordelingssaker skal man ikke bidra til at prosessene eskalerer og blir «grisete». Som regel er det dette som skjer når klientene kommer trekkende med bevis fra Facebook. Fokuset i barnefordelingssaker er og skal være barnas beste. Derfor skal det litt til før sånt havner i retten, sier Østberg.

Når det først legges fram slike bevis, er det gjerne for å sverte den andre partens troverdighet.

- Vi har blant annet en dom fra Lagmannsretten som legger vekt på at den ene parten hadde voldsomme uttalelser på Facebook. Retten mente utskriftene fra nettstedet viste at personen hadde bidratt til vanskelig samarbeid, forteller Østberg.

- Større marginer her

Ramborg Elvebakk, partner i advokatfirmaet Hjort, har hatt mange barnefordelingssaker, og opplever at klientene stadig oftere tar opp opplysninger fra Facebook.

- Så langt har jeg likevel ikke vært med på at det har blitt lagt fram som bevis i en rettssal. Slik jeg ser det, skal man være ganske sikker på at det vil gi resultater i retten før man gjør det, sier Elvebakk til NRK.no.

I kampen om barna, kan det være fristende å trekke fram bilder fra fester og ferieturer, oppdateringer og vennelister, for å underbygge påstanden om at den andre skal være mindre skikket som forelder. Men Elvebakk mener det skal mye til før en norsk rett vil la slike bevis veie tungt.

- Norske domstoler ønsker å ha som utgangspunkt at det er to skikkede foreldre, og gir ganske gode marginer for hva som er akseptabelt. Uheldige opplysninger må være av et visst omfang for å få betydning, sier hun.

Facebook topper

Eksemplene på at Facebook har blitt advokatgull i USA er mange. Her er noen av dem:

  • En mor som nektet for at hun røykte Marihuana, hadde lagt ut bilder av seg selv med en joint på Facebook.
  • En far som gikk til sak om foreldreretten, hadde skrevet at han var barnløs på profilen sin på en datingside.
  • En far som nektet for at han hadde sinnemestringsproblemer, skrev følgende om seg selv på Facebook: Hvis du våger å kødde med meg, skal jeg banke deg til du ikke klarer mer.
  • Utskrifter fra dataspillet World of Warcraft og Facebook-oppdateringer har vært brukt for å bevise at mor ikke var sammen med barna sine når hun påstod at hun var det.

Selv om beviser fra sosiale medier fortsatt er en sjeldenhet i norske rettssaler, mener Ramborg Elvebakk det er lurt å tenke litt framover.

- Man må generelt være klar over at det man legger ut om seg selv på Facebook kan bli brukt, ikke bare i barnefordelingssaker men også for eksempel i arbeidskonflikter, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)