Hopp til innhold

NRKs journalistpris til FBI

NRKs journalistpris 2010 går til prosjektet Connecting people. Gjennom flere dokumentarer og reportasjer i oktober 2009 dokumenterte journalistene oppsiktsvekkende historier om mobiltelefonens livssyklus.

Eirik Kleiven, Ellen Wesche Guttormsen, Harald Eraker og Lisbeth Fauske Løland

– Vi vet at en av de som hjalp oss har måttet flykte fra Kongo for å ha påpekt noe negativt. Det er alle disse som skulle hatt prisen, uttalte prisvinnerne etter å ha blitt tildelt NRKs journalistpris 2010. (F.v. irik Kleiven, Ellen Wesche Guttormsen, Harald Eraker og Lisbeth Fauske Løland. Inger Sunde og Kristin Moksnes var ikke tilstede.)

Foto: Nadia Frantsen / NRK

Inger Sunde (regi og journalist), Harald Eraker (journalist og research) og Eirik Kleiven (fotograf) fra Forbrukerinspektørene fikk i dag NRKs journalistpris for arbeidet med dokumentarserien «Connecting People».

Også Kristin Moksnes (research), Ellen Wesche Guttormsen (research) og Lisbeth Fauske Løland (research) bidro på prosjektet.

Dette er andre prisen for prosjektet som gikk på lufta høsten 2009.

Tidligere har det blitt Internasjonal Reporter-pris som ble utdelt på årets Skup-konferanse.

Da var begrunnelsen «imponerende journalistisk arbeid som beveger seg fra mikroplan til makroplan».

SE: Connecting People, del 1

SE: Connecting People, del 2

SE: Connecting People, del 2

Les alt om: Connecting People

Redaksjonen satset ressurser på et globalt og metodisk svært krevende journalistisk arbeid. Gjennom flere dokumentarer og reportasjer i oktober 2009 dokumenterte journalistene oppsiktsvekkende historier om mobiltelefonens livssyklus, publisert i mange ulike flater, heter det i begrunnelsen.

Connecting People-serien tar for seg livssyklusen til mobiltelefoner. Men i stedet for å fokusere på oss som bruker mobilene, knytter dokumentarene oss forbrukere i Vesten til menneskene bak mobilens fasade i andre verdensdeler.

I serien fikk vi møte de som utvinner metallene, de som står ved samlebåndene, de som plukker mobilene fra hverandre – kort og godt de i andre deler av verden som betaler prisen for at vi i Norge og resten av Vesten kan nyte godt av billige og stadig mer avanserte mobiltelefoner.

Dokumentarene avslørte blant annet:

  • barnearbeid og umenneskelige forhold i mobilgruvene i Kongo,
  • lange arbeidsdager og lovbrudd ved mobilsamlebåndene i Kina,
  • norske eierinteresser gjennom Oljefondet i de kinesiske fabrikkene,
  • organisert kriminalitet ved innleveringsstasjoner for elektronisk avfall i Norge,
  • smugling av elektronisk avfall fra Europa via Hong Kong til Kina,
  • hasardiøse helseforhold for barn og gravide som bor og jobber på avfallshaugene i Kina hvor mobiler og annet giftig elektronisk avfall ender opp i strid med internasjonale konvensjoner.

Prisvinnerne selv ønsket å takke alle de i Kina og Kongo som hjalp journalistene med å komme i kontakt med de riktige menneskene.

Vi vet at en av disse har måttet flykte fra Kongo for å ha påpekt noe negativt. Det er alle disse som skulle hatt prisen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)