Hopp til innhold

Får en milliard i konfirmasjonsgave

- Noen elever får 50.000 kroner til konfirmasjonen, og det blir mye snakk om det i skolegården. Da er det fort gjort å føle seg som en taper, mener prest.

Konfirmant Jonas Haugan Eilertsen

Jonas Haugan Eilertsen gleder seg veldig til konfirmasjon og familiefest.

Foto: NRK

Se også: Nettmøte om ungdom og pengebruk

Det nærmer seg konfirmasjon for mange. Nærmere 55.000 15-åringer konfirmerer seg enten kirkelig eller humanetisk i år.

Og selv om ungdommene sier at begivenheten og festen med familien er viktigst, legger de ikke skjul på at penger betyr mye. Stadig flere ønsker seg penger fremfor andre gaver.

Jonas Haugan Eilertsen fra Trondheim gleder seg aller mest til konfirmasjonen i kirken og festen med familien. Og gaveønskene er klare.

- Jeg ønsker meg mest penger til konfirmasjonen for da kan jeg spare og kjøpe noe jeg ønsker meg som kanskje koster litt.

LES OGSÅ:

Én milliard gavekroner

Sju av ti konfirmanter ønsker seg penger i gave. Og penger får de. De norske konfirmantene får totalt én milliard kroner i gave, og det er en god slump med penger. Gjennomsnittet per gave ligger på 600-700 kroner.

Mye tyder på at ungdommene får mer penger enn før, sier forbrukerøkonom i Nordea Silje Sandmæl.

- Før fikk man nok mer smykker, bøker og klokker. Nå er det penger som står øverst på ønskelista.

Finanskrisen ser ikke ut til å påvirke konfirmasjonsgaven. Utgifter til barns aktiviteter er noe av det siste vi skjærer ned på når økonomien er presset (kilde: Synovate for Nordea i 2008).

Presset øker

Prest Bergliot Svanholm

Prest Bergljot Svanholm ber ungdommen boikotte pengepraten etter konfirmasjonen.

Foto: NRK

På rekke og rad sitter årets konfirmanter i Berg arbeidskirke i Trondheim. De er samlet til den siste konfirmasjonskvelden før den store begivenheten 3. mai.

Presten Bergljot Svanholm kommer med en uvanlig oppfordring til årets konfirmanter.

-En del konfirmanter får store pengesummer, og mange føler seg utenfor. Jeg oppfordrer alle til å boikotte pengepraten i skolegården etter konfirmasjonen, sier hun.

Presten mener konfirmantene opplever et større press enn før.

Sju av ti av fjorårets konfirmanter synes det blir fort stort fokus på gavene til konfirmasjonen. Det viser en undersøkelse Forbrukerinspektørene har gjort. Hver tredje fikk mer enn 30.000 kroner i gave til konfirmasjonen.

- Noen har mye penger, og dessverre tar dette for stort fokus, sier presten. - Jeg har snakket med ungdommer som synes de har hatt en strålende konfirmasjon, men som kommer skuffet hjem fra skolen dagen etter fordi det prates om store pengegaver.

Gir status i skolegården

- Noen elever får 50.000 kroner til konfirmasjonen, og det blir mye snakk om det i skolegården. Da er det fort gjort å føle seg som en taper. Jeg har også hørt om ungdom som har løyet om hva de fikk for ikke å føle seg utenfor. Det er trist, mener presten.

- Jeg vil ikke ødelegge gleden ved konfirmasjonstida, men jeg vil at ungdommene og foreldrene i større grad tenker på hva denne markeringen skal være. Konfirmasjonen er jo en høytidelig fest hvor venner og familie samles, og det er synd hvis gavene blir det man snakker om dagen etter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Konfirmantene i Berg arbeidskirke

Årets konfirmanter i Berg arbeidskirke i Trondheim har fått en uvanlig oppfordring fra presten.

Foto: NRK

På Blussuvoll skole på Tyholt i Trondheim diskuterer fjorårets konfirmanter den store dagen.

- Ja, det ble mye pengeprat og sammenlikning i skolegården, innrømmer Marte Stalsberg, én av fjorårets konfirmanter. - Noen får veldig store summer i gave og det blir jo lagt merke til, sier hun.

Ungdommer konkurrerer

Flere av tiendeklassingene FBI møtte ved Blussuvoll skole bekrefter at det er mye fokus på pengegaver, og at en del elever synes det er ekkelt og ubehagelig.

- Men man kan nok ikke gjøre så mye med det pengemaset, sier tiendeklassing Christian Sæthre. - Vi ungdommer elsker jo å konkurrere om alt mellom himmel og jord, så det er kanskje ikke så rart at vi sammenlikner konfirmasjonsgavene også.

Han er usikker på om prestens utspill om å boikotte å snakke om pengegavene på skolen har noe for seg.

- Det er godt tenkt, men det vil nok ikke skje, sier Christian.

Det sosiale teller mer

De sosiale motivene som markering med familie og venner, og ønske om å oppleve fellesskap med andre konfirmanter, er viktigere for valg av kirkelig konfirmasjon enn å få penger og gaver, sier forsker Ida Marie Høeg ved KIFO, Stiftelsen kirkeforskning. Hun har forsket på hva ungdommene vektlegger i konfirmasjonstida.

58 prosent av de spurte la vekt på at de vil ha en fin markering med familie og venner. Fellesskapet med de andre ungdommene kom på en andreplass, mens penger og gaver tok tredeplassen tredjeplass med 52 prosent.

Høeg minner om at gaver har sin naturlige plass når man konfirmerer seg, og hun synes prestene ikke må bli for moraliserende.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)