Hopp til innhold

- Si opp fasttelefonen

Mange betaler i dyre dommer for en telefon de sjelden bruker. Skaff deg et bedre abonnement - eller kutt ut helt.

Telefoner

For mange vil det lønne seg å pensjonere fasttelefonen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Elisabeth S. Aarsæther

Elisabeth Sørbøe Aarsæther, Informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.

Foto: Svein Erik Dahl, Samfoto

Svært mange husstander har fasttelefon, men trenger alle det, nå som «alle» har mobiltelefon?

Kan være dyrt

Tall fra Post- og teletilsynet viser at antall fasttelefoner minker, men det er fremdeles mange av dem.

- I 2009 registrerte vi 1.843.164 abonnementer, en nedgang på 5 prosent fra året før, forteller Elisabeth Sørbøe Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Telepriser kan du beregne prisen på ditt telefonforbruk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Regnestykker viser at det er dyrt å ha en fasttelefon.

Tore Aarønæs

Tore Aarønæs, daglig leder Norsk Telecom AS.

Foto: Pressebilde

Legger man inn alle utgifter ved fasttelefon og deler det på antall ringeminutter, vil man trolig finne ut at den effektive minuttprisen er høyere enn det man betaler for bruk av mobiltelefonen.

- Med andre ord kan man fort finne ut om man kunne fått mer for pengene ved bare å bruke en mobiltelefon – du kan som oftest spare penger på å si opp fasttelefonen, sier Tore Aarønæs, daglig leder i Norsk Telecom AS.

Men dette gjelder ikke alle. Det er også mange fordeler ved fasttelefonen:

Den går ikke tom for batteri, det er ingen problemer med dårlig dekning, og man har ofte telefoner i flere rom slik at man hører den ringe uansett hvor i boligen man er.

- Når man ringer til en hjemmetelefon ringer man ofte til en husstand, men ringer man til en mobiltelefon treffer man én person, legger han til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbrukerrådet stilte i forrige uke til nettmøte om å spare penger. Les svarene her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vurder din situasjon

Økonomen Siw Ødegaard mener at de som ikke bruker fasttelefonen bør si den opp.

Siw Ødegaard

Siw Ødegaard, økonom

Foto: Tor Risberg, NRK

- Det er mange som har mobil gjennom jobben. Når man skatter av den, er det sikkert mange som også bruker den privat, og da ikke har behov for en fasttelefon i tillegg, sier hun.

Aarønæs fra Norsk Telecom presiserer at før man eventuelt sier opp et fasttelefonabonnement, bør man sjekke om det henger sammen med bredbåndslinjen.

- Har du en dsl bredbåndslinje (bredbånd gjennom fasttelefonen) og sier opp fasttelefonen, stiger prisen på bredbåndet, forklarer han.

Har man derimot en annen form for internett, eller mobilt bredbånd, vil ikke prisen endre seg.

- Det er også mange gode varianter av fastprisabonnementer for fasttelefonen. Slik at man betaler en fast sum i måneden og ringer gratis til alle fasttelefoner i Norge eller Norden, legger Aarønæs til.

Har man fasttelefon som sjelden blir brukt, kan man vurdere å gå over til et slikt abonnement, og bruke mobiltelefonen når man ringer til andre med mobiltelefon.

Les også: Press banken til bedre avtale

Gratis med skype

Et annet alternativ er å ringe via datamaskinen med skype. Det er en tretrinnsrakett som har tre varianter.

- De fleste bruker den til å ringe til en annen skyper du kjenner. Da må den andre også ha skype. Du kan også kjøpe et «skype out abonnement» og ringe til en ordentlig telefon i et annet land. Det tredje alternativet finnes ikke i Norge, men du får et eget telefonnummer knyttet til din skype og du kan bli ringt til, forklarer Aarønæs.

Tidligere tippet det mot at det å si opp fasttelefonen var lønnsomt, men fordi Telio har presset Telenor og de andre tradisjonelle fasttelefonleverandørene ved å sette ned prisen, er det flere som nå tilbyr fri ringing til Norge eller Norden. Da kommer det an på hva fastprisen er.

- For en familie som ringer mye kan det kanskje lønne seg med fasttelefon, men for de som er alene kan det lønne seg å si opp, mener Aarønæs.

Les også: - Lett å spare 27.000 kroner




Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)