Hopp til innhold

Beste flatskjerm i blindtest

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den billigste tv-en er den beste i vår test. En flatskjerm til 6000 kroner danker ut tv-er som koster opp til 22.000.

Tv-skjermer blir bare bedre og bedre, men hvor stor forskjell er det på de dyre og de mer rimelige modellene? Og hva er best av plasma og de nye LCD-skjermene med LED-lys?

For å finne svarene har FBI gjennomført en blindtest der flatskjermenes merke og design skjules for testdeltakerne. Resultatet viser at den dyreste skjermen slett ikke er den beste!

Video nsps_upload_2010_3_3_15_14_25_2759.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nøye justeringer

Åtte ulike tv-modeller i størrelsen 40 og 42 tommer ble på forhånd nøye justert av NRKs sjefsingeniør Per Bøhler for å gjøre skjermene mest mulig sammenlignbare.

- Alle skjermene ble satt opp med et egnet testsignal slik at sort i bildet skal se likt ut på alle. Og lysstyrken i hvitt er satt til akkurat det samme på hver skjerm med en god lysmåler, forteller Per Bøhler.

Fargebalanse ble satt til "normal" stilling, og ikke "varm" eller "kjølig". Deretter ble alle dynamiske kontrast- og fargekontroller slått av og bildemodus valgt til "normal".

Lydgjengivelse og brukervennlighet er ikke vurdert i denne spesielle testen. Her er det kun bildekvalitet det handler om.

Her kan du lese mer om hvordan vi justerte testens tv-skjermer.

LES OGSÅ:

To juryer

Testdeltakerne ble inndelt i to grupper. Først sendte vi inn ni helt vanlige tv-seere for å vurdere hvilke flatskjermer de mente var best.

Deretter slapp vi til tre av landets fremste eksperter på testing av tv-skjermer. Ekspertjuryen består av journalistene Geir Amundsen fra Aftenposten, Audun Hage fra Lyd & Bilde og Jørn Finnerud fra Hjemmekino.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Ekspertjuryen

Ekspertjuryen: fra venstre Audun Hage, Jørn Finnerud og Geir Amundsen.

Foto: Tor Risberg / NRK

Under testen sto tv’ene maskert og tilfeldig nummerert i et studio med dempet rombelysning. På skjermene fikk deltakerne se ulike opptak i både standardformat og HD-format.

I den endelige resultatlista er det lagt mest vekt på ekspertenes rangering. Der det har vært jevnt har imidlertid de vanlige seernes vurderinger vært avgjørende.

Jokeren

Med ett unntak var alle de testede skjermene enten 2009- eller 2010-modeller. Som en joker plasserte vi en seks år gammel plasma-skjerm fra Elfunk inn i rekka med de sju andre.

Juryen med de vanlige seerne syntes Elfunk-skjermen var helt grei til tross for at den har dårligere oppløsning. Men ekspertene var ikke nådige i sin kritikk av denne skjermen.

- Dette er testens dårligste tv. Den har knapt nok bildebehandling, den hakker noe fryktelig, har lav oppløsning og er rett og slett elendig, sa Jørn Finnerud i Hjemmekino - og det før han visste hva slags tv dette var.

Jokeren var avslørt! Elfunk-skjermen havnet dermed på åttende og sisteplass i blindtesten.

Testens dyreste

Alle de andre tv-ene var plukket ut som gode alternativer innenfor ulike prisgrupper. Selv om forskjellene ikke var store i blindtesten, var de likevel tilstrekkelige til å gi en tydelig rangering.

Overraskende nok var det den dyreste tv-en i testen som skuffet mest.

- Denne har litt høy fargetemperatur, noe som gir litt blålige farger. Betraktningsvinkelen er heller ikke spesielt bra. Langt ut på siden blir bildet blassere, sier Audun Hage i Lyd&bilde.

Philips sin LED-modell 40PFL9704 til mer enn 20.000 kroner har tidligere fått gode anmeldelser, men måtte se seg slått av flere langt rimeligere skjermer i vår blindtest. Hos oss endte Philips på 7. plass.

Ekspertene forklarte dette etterpå med at tv-ene i testen hadde blitt satt i normalmodus med en rekke spesialfiltre slått av.

- Den lider av å være strippa. Philips baserer seg mye på prosessering. Men fair enough, sa Geir Amundsen i Aftenposten etter at maskeringen av Philips-modellen var tatt av.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jevnt på midten

Midten av resultatlista var jevn. I tillegg til en rimelig LCD-tv fra Samsung finner vi her moderne og slanke LCD-skjermer med LED-lys fra Samsung, Sony og LG.

LED-skjermene måtte imidlertid se seg slått av to plasmaskjermer, begge fra Panasonic men i to ulike prisklasser.

Rimelig vs dyr plasma

Førsteplassen i vår blindtest sto mellom en Panasonic X10 til omlag 6000 kroner og toppmodellen V10 til mer enn det dobbelte. Forskjellene mellom dem var så små at selv ekspertene hadde problemer med å skille de to.

  • - X10 er den beste skjermen. En super tv. Uansett hvor man sitter i stua får man et riktig og like godt bilde, sa Jørn Finnerud før maskeringen var fjernet.
  • - Dette er den beste av de åtte. Den har sterke og naturlige farger, god kontrast og bra svartnivå, sa Audun Hage om V10.
  • - Jeg er i tvil om hvem jeg skal "ta med meg hjem" av disse to. De minner veldig mye om hverandre og jeg har gitt dem like høy poengsum, sa Geir Amundsen fra Aftenposten.

Vinneren kåres

Ganske så jevnt ifølge ekspertene, med andre ord. Dermed lot vi de vanlige seerne avgjøre.

Panasonic TX-P42X10Y

Panasonic TX-P42X10Y tar en knapp seier i blindtesten.

- Jeg synes denne tv-en er best. Den har klare farger og best bilder, sa jurymedlem Kaja Hjorthol om X10-modellen - og hadde et flertall av de vanlige seerne med seg.

I deres rangering kom den rimeligste plasma-skjermen X10 best ut, og vant dermed blindtesten på fotofinish.

Slik stemte ekspertene

En rangering sier ikke så mye om hvor store eller små forskjellene er mellom skjermene.

Vi ba derfor ekspertene om å gi de åtte modellene poeng på en skala fra null til 20.000. Poengene skulle antyde hvor mye tv-ene vil kunne koste i butikken.

Her er proffenes dom:

Ekspertenes vurdering

 

TV

TYPE

PRIS
KRONER
 

GEIRS
POENG

JØRNS
POENG

AUDUNS
POENG

1

Panasonic TX-P42X10Y

Plasma

   6000

17.000

18.000

15.000

2

Panasonic TX-P42V10E

Plasma

13.000

17.000

17.000

20.000

3

LG 42SL9000

LED-LCD

10.000

15.000

17.500

12.000

4

Samsung UE40B7070

LED-LCD

12.000

16.000

15.000

18.000

5

Sony KDL-40EX700

LED-LCD

11.000

16.000

16.500

10.000

6

Samsung LE40B550

LCD

   6000

14.000

16.000

12.000

7

Philips 40PFL9704

LED-LCD

22.000

10.000

15.500

10.000

8

Elfunk (2004-modell)

Plasma

 

     0

   5000

   5000

Poengsummene sier noe om at alle tv-ene i testen, med unntak av 2004-modellen, er gode apparater og at forskjellen mellom dem ikke er store.

Resultatet viser også at de rimelige apparatene vil kunne være svært gode kjøp, noe som gjelder både den rimelige plasma-vinneren og det rimelige LCD-alternativet (som i dette tilfellet viste seg å være en såkalt parallellimportert Samsung. Les mer om dette her. )

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Audun Hage blindtester flatskjermer.

Audun Hage i full gang med blindtesting.

Foto: Tor Risberg / NRK

Ekspertenes oppsummering

Forbrukerinspektørenes eksperiment ble godt tatt imot av test-proffene. I oppsummeringen ble det framhevet at hvis man kjøper de dyre tv-ene, så gjelder det å vite hvordan man bruker de ulike spesialfiltrene som man faktisk betaler for.

Hvis ikke kan man kanskje likegodt kjøpe noen av de mer rimelige modellene.

  • - Dette har vært en artig måte å teste på, selv om man kan bli litt lurt av innstillinger. Philips-modellen bør ha det dynamiske baklyset slått på, og Panasonics V10-modell bør settes i THX-modus, sier Jørn Finnerud.
  • - Dette viser at under kontrollerte forhold kan man stole på egne øyne, mens det i en opplyst butikk kan være vanskeligere å plukke ut riktig tv. Det betyr at det fortsatt lønner seg å orientere seg blant eksperter, mener Audun Hage.
  • - To ting slår meg: hvor store forskjellene fortsatt er, og at den beste skjermen ikke er den beste for alle. Her er det viktig for kunden å velge ut fra lysforhold i stua og hvordan man sitter i rommet, rett foran eller på skrå, sier Geir Amundsen.

Ekspertenes råd er altså at plasma er best for de som ser mye tv i en relativ mørk stue og som vil ha et godt bilde også fra skrå vinkel.

LCD med eller uten LED-lys er best i et mer lyssterkt miljø, og der man hovedsakelig ser på tv-en rett forfra.

Vi gjør oppmerksom på at prisforskjellene mellom ulike tv-modeller i dag handler like mye om andre kvaliteter ved tven enn ren bildekvalitet. Det kan være muligheter for nett-tilgang, trådløs overføring av bilder, design, lavt strømforbruk, avansert fjernkontroll, innebygde dekodere, ekstra mange HDMI-innganger, lydkvalitet og i det hele tatt funksjonalitet. Og snart kommer 3D-tvene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)