Hopp til innhold

- Ikke ha mat i isbokser

Og ikke lag matpakke av tørkerull. Det kan være farlig, advarer Mattilsynet

Sørlandsis

Denne boksen er beregnet til is og ingenting annet.

Foto: Tor Erik Schrøder/Scanpix

Særlig på hyttetur er det mange som oppbevarer matrester i gamle isbokser og drikkevann i vaskebøtter.

Mattilsynet anbefaler å bruke emballasje som er spesielt egnet for bruk til næringsmidler, også på hytta.

Kan utskille stoffer

Plastmaterialer som ikke er spesielt laget for kontakt med næringsmidler kan utskille og overføre helseskadelige stoffer til mat og drikke. Noe materiale kan reagere i kontakt med varme, andre kan skille ut stoffer i kontakt med bestemte typer næringsinnhold, skriver Mattilsynet på sine sider.

Det er vanlig å bruke gamle isbokser, plastspann og bærkurver til å ha matrester i. Slik emballasje er i utgangspunktet ment for engangsbruk. Produktene bør ikke brukes på nytt til kontakt med annen mat enn det som de opprinnelig var fylt med.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kun solo i soloflasken

Solo

En soloflaske er ifølge Mattilsynet ment bare til solo.

Foto: Jarl Fr. Erichsen/Scanpix

Isbokser er i tillegg gjerne laget spesielt for kalde næringsmidler. Varm mat kan faktisk føre til såkalt migrasjon (utskillig av stoffer) eller økt migrasjon av stoffer i boksen.

Grenseverdiene for migrasjon (overføring) av stoffer fra plastmaterialer- og gjenstander til næringsmidler er fastsatt i Forskrift om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler (matkontaktforskriften)

Gjenbruksflasker skal heller ikke fylles med andre næringsmidler enn det som ble tappet på dem fra mineralvannprodusentens side.

Mangler konkrete undersøkelser

Mattilsynet ønsker å informere om at det er best å bruke emballasjen til det den er laget for, og ingenting annet.

Julie Tesdal Håland

Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

- Brusflasker er ment for å ha brus i, og isbokser til å ha is i. Man kan ikke være sikker på at en isboks egner seg til å ha varm eller fet mat i, sier Julie Tesdal Håland, rådgiver i Mattilsynet. til NRK.no.

Hun forteller videre at vann er ganske nøytralt, men vil likevel ikke si at det ikke vil overføres stoffer fra en soloflaske til vannet.

Det avhenger også av hvor lenge vannet er i flasken.

- Vi har ikke gjort noen konkrete undersøkelser på dette, så jeg kan ikke si med 100 prosent sikkerhet at stoffer ikke vil overføres, forteller hun.

Juice derimot, er ganske surt, og bør derfor ikke være på vannflasker.

- Appelsinjuice på en vannflaske over lang tid kan i større grad trekke til seg stoffer fordi juicen er så sur. Rådet er å bruke flaskene til det den er brukt til før. Vannflasker til vann og saftflasker til saft, avslutter hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)