Hopp til innhold

Hva gjør du når partneren møter veggen?

Tenk deg at partneren din ligger utmattet på sofaen i måned etter måned, mens du må håndtere jobb, unger og husarbeid. Og på toppen av det hele klarer dere ikke å snakke om det uten at det blir feil. Hva gjør man da?

Depresjon i parforholdet

Når den ene blir deprimert, blir det tunge tak også for den andre. Mange tror at kjærligheten skal være nok til å dra den andre opp, sier professor Bente Træen.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ifølge Helsedirektoratet er mellom seks og ti prosent av oss til enhver tid rammet av depresjon. I mange tilfeller blir det også en prøvelse for kjærlighetsforholdet.

- Det er tungt for den som sliter, men kan også være en enorm psykisk og fysisk belastning for en partner, sier professor og seksualforsker Bente Træen til NRK.

For mens den ene er syk, faller det ofte mye praktisk på den andre - i tillegg til at forholdet lider.

- Man skal være veldig oppmerksom for ikke å forstrekke seg. Setter man for mye til side av sitt eget, ender man som regel opp med et veldig sinne, sier Træen.

- Da har man langt på vei sagt «bye bye» til forholdet.

Vanskelig å dele svakhet

Bente Træen

Mange forstrekker seg når partneren blir syk. Det taper forholdet på, sier professor og seksualforsker Bente Træen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ofte er det vanskelig for et par å få igang en god kommunikasjon rundt det at den ene er deprimert.

- Det vi aller helst vil elskes for, er det som er vanskeligst å vise fram, sier Bente Træen.

- Det er enkelt å vise fram det vi selv setter pris på. Men å dra fram følelsen av å være liten og svak, ikke mestre ting, sjalusi og negative ting, prøver man å unngå. De følelsene anerkjenner man ikke selv en gang, og vi tror ikke at partneren kan elske dem, fortsetter hun.

En kunst å spørre

Træen tror mange går i fella og trer for mye av sin egen tolkning over hodet på en syk partner.

- Gi partneren en arena for å uttrykke seg. Spør hvordan det ser ut fra hans eller hennes side, still åpne spørsmål, er hennes råd.

Hun mener det er typisk at vi vil få fram vår egen forståelse og vise hvor "flinke" vi er til å forstå andre.

- Man skal huske at hvis man forteller noen hvordan de har det, er det din hypotese, og bare det du ser. Skal du vite hvordan andre har det, må du spørre, sier hun.

- Selv om teorien kanskje kan være riktig, er den sjelden hundre prosent rett. Fasiten er det bare den andre som har.

Se etter årsaken

Årsaken til at vi blir deprimerte kan være mange. For noen varer det lenge, for andre kortere, og noen er deprimert bare deler av året.

- Depresjoner utvikles ofte i sammenheng med store omveltninger. Det kan for eksempel være egen eller andres sykdom, jobbendringer, barn som blir født eller flytter ut, flytting eller endret økonomi, sier Bente Træen.

Når sykdommen har en konkret årsak, vil de fleste bearbeide dette og komme videre etter noe tid. Andre årsaker kan være vanskeligere å bearbeide og ta lang tid.

- Ofte kan det da også være vanskeligere å snakke om problemene, fordi de kan være diffuse, sier Træen.

- Søk hjelp

Dersom man klarer å få til en god samtale, kan en partner være til stor hjelp. Men det kan også bli en stor byrde for en partner å bære alene.

- Det er lurt å søke råd fra profesjonelle, for eksempel en psykolog eller en psykiater, slik at den som er syk kan få hjelp til å komme videre, sier Træen.

Selv om den som er deprimert ikke vil være ved at han eller hun er syk, og definitivt ikke ønsker hjelp, bør man likevel forsøke å motivere til det, mener hun.

- Prøv å motivere til å søke hjelp. Når det ikke blir noen bedring ganske fort, blir du selv utslitt. I tillegg kan du lære noe av profesjonelle, og først og fremst lytte til det partneren din har å si.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)