- Test deg selv:
Over 600 nordmenn får kreft i bukspyttkjertelen hvert år. Sjansen for å overleve sykdommen er liten.
Nå viser en amerikansk studie at folk som drikker vanlig sukret brus flere ganger i uken, har dobbelt så høy risiko for å få sykdommen som andre, skriver
.Tidligere svenske studier har vist samme tendens.
Skyldes ikke boblene
Drikker man mye brus, får kroppen i seg store mengder sukker på kort tid. Det fører til at bukspyttkjertelen kjapt må produsere mye insulin.
Presset på bukspyttkjertelen ved stort sukkerinntak, er antakelig årsaken til økningen i kreftrisiko.
Forskerne fulgte 60.000 menn og kvinner over 14 år, og brusdrikkerne var klart overrepresentert blant tilfellene av kreft i bukspyttkjertelen. Men også andre sukkervarer i store mengder kan gi samme effekt.
Ønsker dyrere brus
Selv om det i tilfellet bukspyttkjertelkreft ser ut til å være en direkte sammenheng mellom insulinproduksjon og utviklingen av kreft, kan sukker også være en risikofaktor for annen kreftsykdom.
- Vi vet jo at sukker og sukkerholdige produkter i for store mengder lett kan føre til overvekt. Og overvekt er en selvstendig risiko for flere kreftformer, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til NRK.no.
Kreftforeningen har tro på at avgifter kan endre matvaner, og har lenge gått inn for høyere avgifter på for eksempel sukkerholdig brus.
- Vi mener at sunne matvarer, som er ganske dyrt i Norge, bør bli billigere. Det er viktig å forebygge med sunn kost og fysisk aktivitet, sier Ryel.
- Test deg selv: