TEST DEG SELV:
Ris ser så uskyldsrent ut at mange lar restene stå i gryta til neste dag. Det er en av de vanligste kildene til matforgiftning.
For den tilsynelatende ufarlige risen kan fortsatt inneholde matforgiftningsbakterien Bacillus cereus, selv om den er kokt.
- I små mengder er ikke disse bakteriene farlige. Men får risen stå i romtemperatur, kan bakteriene vokse og produsere kraftige giftstoffer som gir matforgiftning, sier rådgiver Ellen C. Sjølie i Mattilsynet.
Bacillus cereus er en sporedannende bakterie som kan tåle koking i flere timer. I motsetning til mange andre bakterier som gir matforgiftning, lar de seg ikke knekke av en ny oppvarming.
- LES OGSÅ:
Farlige vaner
Bakterien som skaper problemer i risrestene, er slett ikke uvanlig. Den følger med i innhøstingen og finnes ikke sjelden i kornprodukter, krydder og grønnsaker.
Det er de dårlige vanene vi har i forhold til ris som gjør at det akkurat er dette produktet som oftest gir forgiftning.
Man koker opp en raus porsjon, så man "har for en stund", i stedet for å koke det man trenger akkurat i dag.
Kjøl ned raskt
- Desto lenger risen får stå i temperaturer over 10 grader, jo større er risikoen for at risen inneholder en bakteriemengde som kan gjøre deg syk, sier Ellen C. Sjølie.
Derfor er det viktig å kjøle ned risrester så raskt som mulig og sette i kjøleskap. En måte å gjøre dette på, er å sette gryta i kaldt vann i vasken.
Det samme er forøvrig en gylden regel for alle rester av varm mat.