Hopp til innhold

8-åringer hektet på modellspill

Norske jenter kler opp virtuelle modeller for 650.000 kroner i måneden.

Hvis datteren din er medlem her, bør du sjekke hvor mye penger hun bruker på det.

Hvis datteren din er medlem her, bør du sjekke hvor mye penger hun bruker på det.

Foto: Skjermdump

På nettsiden Gosupermodel.com er det 250.000 norske profiler. Brorparten av dette er jenter mellom 8 og 12 år. Jentene kan ha mer enn en profil, og det er et sosialt nettverk hvor de får mange nye venner.

«Gratis»

På forsiden reklameres det for et gratis sosialt nettverk.

I rubrikken til foreldre på siden står det:

«Det koster ingenting å lage en modell for bruk på gosupermodel. Jentene tjener og vinner virtuelle penger som kalles goMoney i de virtuelle spillene og konkurransene. Pengene brukes til å kjøpe nye klær eller oppgradere modellene.»

Likevel bruker de norske jentene 650.000 kroner i måneden på denne siden.

Pengene går til å kjøpe nye klær til modellene i spillet.

– Det er spekulativt, men slik er dessverre mange kommersielle nettsider både for voksne og barn, sier barne- og likestillingsminister, Anniken Huitfeldt.

Det står også at nettsiden er for tenåringer, men 250.000 av medlemmene er likevel 15 år eller yngre.

– Dette er ikke bra. Det er imidlertid en utenlandsk nettside som norske myndigheter ikke har muligheter for å regulere, sier Huitfeldt.


Misliker betalingstjenesten

– Det at det finnes morsomme digitale ting for jenter er bra, men betalingstjenesten er ikke så bra, sier Elisabeth Staksrud, stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon.

Staksrud skriver doktorgradsoppgave om dette, og har snakket med mange av sidens norske brukere.

Det hun er skeptisk til er at klærne jentene har kjøpt forsvinner etter kort tid. Da må de kjøpe nye.


– Det er tekniske aspekter i spillet som gjør at vi ikke har plass til alle de gamle klærne når vi lager en ny kolleksjon. Derfor tar vi de ut av spillet, forklarer danske Henrik Riis, administrerende direktør i watAgame, som står bak nettspillet.


– Jeg er kjempekritisk til at ting du har kjøpt forsvinner igjen. Vi ville aldri akseptert det i virkeligheten, hevder Staksrud og fortsetter:

– Hvis du kjøper lego og produsenten bestemmer seg for å bytte ut fargen er det ingen som hadde akseptert at legoleverandøren kom på døra og tok legoklossene tilbake.

– Mange slike spill har en spekulativ utforming som skal få barn til å bruke stadig mer penger. Det finnes flere nettfiltere som foreldre kan bruke på pcen for å unngå slike sider og det finnes løsninger med beløpsgrenser for barnemobiler, mener Huitfeldt.

Jentenes egen side.

Jentenes egen side.

Foto: Skjermdump

Liten fremgang

I august 2006 hadde Forbrukerinspektørene en sending hvor de tok opp problematikken rundt nettspill som koster penger gjennom telefonen.

Se innslaget her.

Odd Arild Olsen, spillsjef i BarneVakten.

Odd Arild Olsen, spillsjef i BarneVakten.

Foto: Pressebilde

Spillsjef i BarneVakten, Odd Arild Olsen ønsket da forbud mot mobil som betalingsmiddel, og daværende Forbrukerminister Karita Bekkemellem ønsket å ta dette innspillet på alvor.

– Det har ikke skjedd så mye de siste årene. BarneVakten og Forbrukerombudet får fremdeles mange henvendelser, og det kan gjøres mer, mener Olsen.

Huitfeldt på sin side, mener mye har skjedd den siste tiden.

– Vi har gjennomført mange tiltak på dette området. Felles bransjeretningslinjer for barneabonnementer som et eksempel. Enkelte barneabonnement gir mulighet til å sette en begrensning eller sperre kjøp av bla ringetoner, TV-avstemninger, nummeropplysning, musikk, og mobilspill hvis du har barn som disponerer mobilabonnement, sier hun.

Men BarneVakten mener det er et stykke igjen før vi er i mål.

– I Norge kan vi komme med en lovgivning som forbyr nettsider med mobil som betalingsmiddel rettet mot barn. Vi kan starte med dette i Norge og deretter jobbe internasjonalt, foreslår han.

Barne- og likestillingsministeren mener dette arbeidet aldri stopper. Hun sier at det er viktig at teleselskapene er seg sitt ansvar bevisst og er proaktive i forhold til den tekniske utviklingen og de konsekvensene det kan ha for barns hverdag.

Ønsker 18-årsgrense

BarneVakten mener det burde vært 18-års grense for å kunne handle med mobiltelefonen, og at nettstedene selv burde ta regningen dersom noen under 18 likevel bruker mobilen som betalingsmiddel.

– Utfordringen til politikerne er at dette er fremtidens medier for barn og unge. De må skaffe noen kjøreregler. De klarer det i trafikken, da burde de klare lage det på internett også, synes Olsen.

Det er mange andre land som sliter med samme problematikk, og et internasjonalt samarbeid burde være mulig.

– Det skremmer meg at mobilbetaling kommer for fullt i andre områder i samfunnet. Mobilen blir et kredittkort, og det gjelder å lage regler i forkant av dette, understreker han.

Olsen mener at barn fra 7, 8-års alderen har ikke samme forhold til mobil og pengebruk som voksne.

– Hvis de handler med mobilen tenker de ikke over at det kommer en regning på dette om en måned, og at kostnadene er mye større enn når de sender tekstmeldinger, avslutter han.


Rekordmange medlemmer

Gosupermodel.com er ikke alene om nettspill som koster penger. Et annet eksempel er finskproduserte Habbo hotell. Her innreder man leiligheter, og siden har 129 millioner medlemmer. Denne siden har 12 års aldersgrense.

Her innreder ungdommene fiktive leiligheter.

Her innreder ungdommene fiktive leiligheter.

Foto: Skjermdump

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)