Hopp til innhold

Dette skal du ikke tro på

Blir barna hyperaktive av å spise julegodteri? Er julestjerne virkelig giftig? Og er det sant at det meste av kroppsvarmen forsvinner ut via hodet? Forskere avliver fem vanlige sesongbetonte myter.

Jul.
Foto: Sinar 2

- Bare gjennom nærmere undersøkelse, diskusjon og debatt kan vi avsløre disse mytene og flytte det medisinske feltet fremover, skriver de amerikanske barnelegene Rachel C. Vreeman og Aaron E. Carroll i siste utgave av British Medical Journal.

De har satt seg fore å avlive fem klassiske myter knyttet til julen og den kalde årstiden:

  • Sukker gir hyperaktive barn
  • Planten julestjerne er giftig
  • Det meste av kroppsvarmen forsvinner ut via hodet
  • Sene måltider gjør deg fet
  • Selvmord skjer hyppigere i ferien

- Sukker gir hyperaktive barn

- Uansett hva foreldre tror, sukker skal ikke ha skylden for barn ute av kontroll, skriver forskerne i British Medical Journal.

Artikkelforfatterne viser til 12 undersøkelser som fulgte barn som spiste ulike dietter med forskjellige sukkernivåer.

Men ingen av barna, ikke en gang dem som var hyperaktive i utgangspunktet, viste endring i adferd.

Forskere har derimot studert hvordan foreldre reagerer på sukkermyten.

Når foreldre trodde barna deres ble gitt sukkerholdig drikke (selv om den var sukkerfri), vurderte de barnas oppførsel som hyperaktiv.

Forandringen i barnas oppførsel skjedde bare i foreldrenes hode.

Godteri, sukker
Foto: ScanStockPhoto

Les også: Sunnere snop til jul

- Julestjerne er giftig

Planten julestjerne er en populær stuedekorasjon på denne tiden av året. Men er det sant at den er giftig?

Nei. Selv om helsepersonell for lengst har konkludert med at julestjernen er ufarlig, tror mange fortsatt at den er farlig å spise.

Av 22 793 saker rapportert til den amerikanske giftkontrollen vedrørende julestjerne, viste ingen av dem tegn på betydelig forgiftning.

Selv ikke ved forsøk på rotter, med en mengde av planten som tilsvarte 500 til 600 julestjerneblader, klarte forskerne å påvise giftige nivåer.

Julestjerne
Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter

Les også: Slik lindrer du bakrus

”Å gå uten lue, er som å gå uten bukse”


Myten om at 40 til 45 prosent av kroppsvarmen forsvinner ut av hodet, kan spores tilbake til en gammel feltmanual fra den amerikanske hæren fra 1970.

- Hvis dette var sant, ville vi vært like kalde når går uten lue, som om vi gikk uten bukser. Åpenbart er dette ikke tilfellet, skriver mytesprengerne i British Medical Journal (BMJ).

Myten stammer antagelig fra militære forsøk hvor forskere har målt tap av kroppsvarme hos soldater i overlevelsesdrakter. Fordi hodet var den eneste kroppsdelen som ikke var tildekket, forsvant det meste av varmen ut herfra.

- Alle deler av kroppen som ikke er tildekket, vil redusere kroppstemperaturen. Men om du vil dekke til hodet ditt eller ikke, er opp til deg, skriver forskerne.

Snølek.
Foto: Colourbox

Les også: Advarer mot jo-jo-slanking

- Nattspising gjør deg fet

- At overvekt og nattspising assosieres med hverandre, betyr det ikke at det ene fører til det andre, informerer Rachel C. Vreeman og Aaron E. Carroll i BMJ.

Forskerne viser til at folk legger på seg, fordi de inntar flere kalorier enn de kan forbrenne. En svensk undersøkelse med overvektige kvinner, viste at de ikke bare var nattspisere, de spiste generelt flere måltider.

Undersøkelser av folk som spiser frokost, har vist at de oftere holder vekten. Forklaringen på dette skal være at kaloriinntaket deres fordeles jevnere utover dagen.

Med andre ord, hvis du spiser tre regelmessige måltider, er det ikke så sannsynlig at du overspiser ved noen tid på døgnet.

Nattspisere.
Foto: Colourbox

Les også: Drømmer blinde i bilder

- Flere selvmord i julen

Trange stuer fulle av dysfunksjonelle familier. Stadig påminnelser om hvor ensom man egentlig er. Vinterdepresjoner på grunn av lange, kalde, mørke vintere.

Slike argumenter har fått mange til å tro at julen er høytid for å dø for egen hånd. Men er det egentlig slik?

- Julen er definitivt en vanskelig tid for mange av oss. Men det finnes ingen vitenskaplige bevis for at tallet på selvmord øker i juleferien, konkluderer forskerne.

Undersøkelser fra Finland, Ungarn, og USA viser alle at vintermånedene har den laveste selvmordsraten.

Les også: Tips hvis du er forkjølet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)