Fett er det mest energitette næringsstoffet, og inneholder mer energi per gram (9 kalorier) enn noe annet makronæringsstoff. Det er blant annet en viktig kilde til de fettløslige vitaminene A, D, E og K.
Det finnes utallige ulike fettsyrer i naturen, men ikke alle spiller en like viktig rolle i ernæringen.
Riktig fett forbrenner fett
Noen fettsyrer er viktige fordi de er byggesteiner for stoffer som inngår i immunforsvaret vårt, og demper betennelsesreaksjoner. Andre er helt avgjørende for at stoffskiftet fungerer som det skal, i og med at vi trenger den riktige typen fett fra maten for å forbrenne fett.
Les også
Overvektige personer mangler ofte essensielle fettsyrer. Eller forholdet mellom de forskjellige typene de spiser er feil, og de har for mye lagret mettet fett.
Kombinert med antioksidanter påvirker fettsyrer våre forsvarsmekanismer mot kreft, mens andre er viktige for å avverge lidelser som diabetes og hjertesykdom.
Se også videoklipp
Mettet eller umettet
Alle fettholdige matvarer inneholder både mettede og umettede fettsyrer, men blir gjerne beskrevet som enten mettede eller umettede avhengig av forholdet mellom de aktuelle fettsyrene. Smør regnes for eksempel gjerne som mettet fett fordi det består av 60–65 prosent mettet og 30–35 prosent umettet fett.
Fett for god helse
Umettet fett inndeles i to typer – enumettet og flerumettet. Menneskekroppen er i stand til å danne mettede og enumettede fettsyrer, men ikke visse typer flerumettede fettsyrer.
Noen av disse er imidlertid helt avgjørende for god helse, og det eneste stedet vi kan skaffe oss dem er fra kostholdet.
Les også
Disse kalles essensielle fettsyrer, omtales gjerne som omega-3 og omega-6, og er flerumettede.
Omega-3 mot depresjon
Hjernen og nervesystemet består hovedsakelig av disse essensielle fettsyrene. Depresjon og mange nervesykdommer, blant dem multippel sklerose (MS), ses i sammenheng med lavt inntak av omega-3-fettsyrer.
Omega-6-fettsyrer er også essensielle, men i dag får vi i oss langt mer enn vi trenger.Vestlig kosthold inneholder gjennomgående for mye omega-6 og for lite omega-3.
Denne ubalansen baner vei for kroniske betennelser, som er årsak til mange smertefulle og livstruende sykdommer.
Utdrag fra Fedon Lindbergs bok: «Fedons Metode», Gyldendal