Hopp til innhold

Laserskader kan repareres

Nye metoder kan korrigere problemer fra gamle laseroperasjoner. Enkelte kan til og med få behandlingen dekt av det offentlige.

Illustrasjonsbilde: www.colourbox.com
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Med den type behandling vi bruker kan vi minske plagene hos 60-65% av de som har fått en mislykket laseroperasjon, sier overlege Hilde Heger ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus.

Hun mottar 3-4 henvendelser i måneden fra pasienter som har operert øynene hos en av de private laserklinikkene i landet.

Les også: Sjekkliste før laseroperasjonen

De vanligste plagene inkluderer blant annet tåkesyn, dårlig nattsyn, blendingsfenomener, "dobbeltkonturer" og problemer med at det oppstår glorier rundt sterke lyskilder.

Må henvises til sykehus

Overlege Hilde Heger, Ullevål universitetssykehus.

Overlege Hilde Heger, øyeavdelingen ved Ullevål universitetssykehus.

Foto: Puls / NRK

- For å få en ny operasjon ved et offentlig sykehus, må du få en henvisning av øyelege. Enten hos privatklinikken som utførte operasjonen, eller en annen øyelege, sier overlege Hilde Heger.

- Du kan også gå via fastlegen din, som henviser deg til en øyelege.

Når du har blitt henvist, blir du innkalt til en forundersøkelse på sykehuset. Resultatet av denne vil vise om du han rebehandles.

Omlag tre av fire pasienter som undersøkes, får en ny operasjon.

Ikke for alle

Du kan bli henvist til både Ullevål universitetssykehus, Haukeland universitetssykehus, St. Olavs hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge.

- Den nye operasjonen innebærer liten risiko, og plagene vil sjelden bli verre, sier overlege Hilde Heger til NRK Puls.

- Men vi tar ikke imot pasienter som er misfornøyde bare fordi de ikke endte med perfekt syn på begge øyne. Bare de som har plager kan være berettiget til å få rebehandling på sykehus.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)