Fet fisk som laks, makrell, sild og tunfisk er proppfull av omega-3- fettsyrer. Disse flerumettede omega-3-fettsyrene forebygger hjerte- og karsykdommer, slår flere undersøkelser fast.
Forskere har blant annet funnet ut at eskimoer, som baserer kostholdet sitt på fet fisk, har færre problemer med hjertesykdommer enn andre folkeslag.
LES OGSÅ:
Spis deg frisk
Spiser du fet fisk regelmessig, reduserer du faren for hjertetrøbbel med omtrent en tredjedel, skal vi tro forskningen.
De som har hatt hjerteinfarkt eller lider av hjertesykdommer, blir anbefalt å spise minst 30 gram fet fisk daglig.
Friske mennesker bør spise fet fisk to ganger i uken - enten som pålegg eller til middag.
LES OGSÅ:
Reduserer høyt blodtrykk
Men det er ikke bare hjertet ditt som har godt av fisken du spiser, for angivelig kan fet fisk også bidra til å redusere høyt blodtrykk og åreforkalkning, samt minske sjansen for blodpropp.
Omega-3 har en viktig rolle i dannelsen av prostaglandiner, som er hormonlignende stoffer som blant annet har i oppgave å holde blodet tynt, senke blodtrykket og regulere blodsukker.
Dessuten har fet fisk betennelseshemmende virkning, og kan derfor virke lindrende for de som lider av betennelsessykdommer i knokler og ledd.
Fet fisk er også rik på D-vitamin, som er nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium.
Lurt av tran?
Spesialister anbefaler også laks, makrell og sild mot eksem, psoriasis og multippel sklerose.
Tran er vanlig i de norske hjem, og mange tror feilaktig at fiskeolje er det samme som omega-3-fettsyrer.
Og selv om tranen er en god kilde til fettløselige vitaminer som A- og D- vitamin, er det ikke så mye omega-3 i denne.
Den aller beste kilden til omega-3 er frisk fiskeolje.
LES OGSÅ: