Hopp til innhold

Tidsklemma verst for mannen

Menn rammes sterkere av tidsklemma enn kvinner. En av fire fedre synes det er problematisk å kombinere arbeid og familie.

Tidsklemma

Illustrasjonsfoto

Foto: Scanstockphoto

 

TAS DET IKKE NOK HENSYN TIL SMÅBARNSFEDRE? Si din mening her!

Mange menn opplever skvisen mellom arbeid og familie.

Nye tall fra levekårsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå viser at menn rammes sterkere av denne tidsklemma enn kvinner, selv når de trekker fra deltidsarbeidende kvinner.

Og menn jobber mye. En av tre fedre jobber vanligvis minst 45 timer i uka.

 NETT-TV: Småbarnsfedre sliter

- Menn strever

Når kvinner får barn, opplever de i større grad forståelse i arbeidsmiljøet viser analysen som Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse, NOA, har gjort.

– Kvinner opplever større grad av aksept for fleksible arbeidstidsordninger for å få kabalen til å gå opp, sier Cecilie Aagestad, seniorrådgiver ved Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse.

Menn uten definert arbeidstid strever mest med å kombinere jobb og familieliv. De er administrative ledere, politikere og selvstendig næringsdrivende.

De arbeider mye

Jørgen Lorentzen

Jørgen Lorentzen

Foto: NRK

– Selvstendig næringsdrivende rapporterer at en av tre opplever konflikt mellom arbeid og familie. Det kan ha sammenheng med at de ikke har definert start og slutt på arbeidsdagen. De kan jobbe hvor som helst og når som helst, sier Aagestad.

Det er færrest sysselsatte i yrker uten krav til utdanning som rapporterer at de opplever at kravene i arbeidet går utover privatlivet, sammenlignet med andre yrkesgrupper.

For menn øker opplevelsen av konflikt mellom arbeid og familie jevnt for hvert barn de får.

Konservativt arbeidsliv

– Arbeidslivet liker å tenke på seg selv som nyskapende og innovativt, men det er konservativt, sier Jørgen Lorentzen, mannsforkser ved Universitetet i Oslo.

Han mener årsaken til at menn føler seg skviset mellom jobb og familie, er at arbeidslivet henger etter når det gjelder kjønnsrolletenkning.

– Det må inkludere menn på en helt annen måte enn det de gjør i dag, sier han.

– Seks timers dag for småbarnsforeldre

– Ledere må signalisere at de synes det er bra at mennene tar vare på familien sine. Ikke slik det er i dag hvor mange menn tror at ledelsen vil reagere negativt, sier han.

Arbeidslivet kan gå sammen med regjeringen og fremme forslag for å bedre situasjonen. Jeg mener vi bør ha seks timers arbeidsdag for fedre i småbarnsperioden, sier Lorentzen.

Han mener menn sliter seg ut hvis de ikke får hjelp til å bedre relasjonen mellom familie og arbeid.

LES OGSÅ: Arbeidsdagen som aldri tar slutt

Utslitte menn

Mannsforskeren tror menn skvises mellom jobb og familie i større grad enn kvinner fordi arbeid er så viktig for menn. Det har alltid vært viktig for å bygge maskulinitet.

Når menn i tillegg skal bruke masse tid på familien blir menn slitne og frustrerte, for det er en endring i det å forstå hva maskulinitet er og det er å være mann.

– Hva skal mannen gjøre da?

– Selv om mange fedre synes det er vanskelig å jobbe mindre, må de tørre å gjøre noen valg selv også. Men arbeidslivet må legge til rette for at mannen prioriterer familien, avslutter Lorentzen.

LES OGSÅ: Depresjon gir verst helse  

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)