Hopp til innhold

Sikker sex

Vi hjelper deg til å finne prevensjonen som passer deg - uten at den tar fra deg sexlysten.

Sex
Foto: lev dolgachov

Et godt sexliv kan avhenge av hvilken type prevensjon du bruker.

- Prevensjonen kan påvirke sexlivet - og det er viktig å tenke over hva du ønsker deg, og at du føler deg trygg og komfortabel med det du bruker, sier spesialist i gynekologi Kristina Johannessen til Puls.

God prevensjon gjør at du kan slappe av og nyte sexen, uten å bekymre deg for å bli gravid.

Det finnes mange typer prevensjon på markedet - og det kan være vanskelig å navigere gjennom denne jungelen.

Men fortvil ikke, her kommer en oversikt over de vanligste prevensjonsmidlene.

LES OGSÅ: Hvorfor har vi sex?

P-piller

P-pillen, som kom på markedet i 1967, gir for mange mindre smerter og blødninger ved menstruasjon. Bruker du prevensjonsmiddelet over lang tid, har du reduserert sjanse for eggstokkreft og livmorhulekreft.

På den annen side fører pillen til økt risiko for blodpropp, og det er en viss økning i tilfeller hjerte- og karsykdommer hos eldre kvinner som bruker p-pillen.

Noen får redusert sexlyst når de går på pillen, og noen opplever bivirkninger som kvalme og tørre slimhinner. Men p-pillen en sikker prevensjon, noe som er bra for de som absolutt ikke ønsker å bli gravid.

Minipillen

Minipillen er litt mindre sikker enn den vanlige p-pillen, fordi den bare inneholder hormonet gestagen. Minipillen har også svært liten hormonell påvirkning.

De fleste kan bruke denne pillen, siden den knapt har bivirkninger i form av blodtrykksendring og forskjellige sykdommer.

I sjeldne tilfeller kan pillen føre til svangerskap utenfor livmoren. Det er også viktig å vite at du må ta pillen til fast tid på døgnet, for at den skal ha best virkning.

P-sprøyte

I tremånedersperioden som sprøyta virker, har du normalt ingen eggløsning eller blødninger. Og for de som sliter med å huske å ta p-pillen daglig, er p-sprøyten et godt alternativ.

Det negative med p-sprøyten er at du etter en periode med uregelmessige blødninger, kan miste menstruasjonen helt. Det indikerer lavt østrogen i blodet, og kan ha negativ effekt på beinbygning og skjelett. Av den grunn anbefales ikke sprøyten til unge under 18 år.

Det kan også ta lang tid før mensen kommer tilbake etter at du har sluttet med sprøyten, og det kan være en ulempe for de som ønsker å bli gravide fort.

Noen opplever at p-sprøyten fører til redusert sexlyst, på grunn av hormonene den inneholder.

P-ringen

P-ringen sitter på plass i tre uker av gangen og du slipper å huske den på sammen måten som p-pillene. Men det er en forholdsvis dyr prevensjonstype og koster flere hundre kroner stykke.

P-ringen skal sitte inni deg og noen er redd for at partneren skal kjenne ringen - og synes det er ubehagelig. Den kan også gi de samme bivrikningene som p-piller.

Østrogenfri p-pille

Denne prevensjonstypen inneholder ikke østrogen, men har derimot litt mer gestagen enn andre p-piller. Den skal være like sikker som vanlige p-piller.

De østrogenfrie p-pillene gir økt sjanse for uregelmessige blødninger, og dette kan være negativt for noen. Hvis du ikke liker å ha sex når du blør, og du får forlenget menstruasjon eller uregelmessig blødning av pillen, kan denne prevensjonstypen bety mindre sex.

Mange kvinner velger denne fordi de er redd for blodpropp fra østrogen. Men har du hatt blodpropp, kan du ikke bruke dette produktet. Da bør du ikke bruke hormonpreparater i det hele tatt, bortsett fra hormonspiral.

Hormonspiral

Den gir omtrent like stor sikkerhet som ved sterilisering, og de fleste får liten eller ingen blødninger. Hormonspiralen, som inneholder gestagen, reduserer i tillegg risikoen for underlivsinfeksjoner.

Men har du liten livmor, er det ikke plass til den. Noen synes også den er dyr, fordi den koster godt over tusenlappen. Men den varer i fem år og blir billigere enn å bruke p-piller.

Noen opplever de mister sexlysten av hormonspiralen, og noen sier at mannen klager over tråden som henger ned. Tåden kan uansett klippes bort.

Kobberspiral

Kobberspiralen påvirker ikke hormonene i kroppen og mange vil ha den fordi de er lei av hormoner og piller.

Men dette prevensjonsmiddelet gir økt sjanse for svangerskap utenfor livmoren hvis du blir gravid. En annen ulempe er at mange blør mye mer både rundt og under menstruasjonen.

Noen kvinner og menn engster seg også for at tråden skal stikke penishodet under samleie, og dette kan hemme sexlivet. Noen kvinner sier at de kjenner spiralen ved spesielle samleiestillinger.

Kondom

Mange par bruker kondom, selv om det er mer usikkert enn p-piller. Har du ofte tilfeldig sex , bør du alltid bruke kondom, selv om du også bruker p-piller.

Mange menn føler de får nedsatt følsomhet når de bruker dette, og noen får ereksjonsproblemer når de får kondomet på. Men når de begynner å bruke det regelmessig, merker de som regel ikke lenger at det er på. Kondom er også positivt for menn med tidlig sædavgang.

TEST DEG SELV: Hva vet du om kondomer?

Pessar med sæddrepende middel

Pessaret inneholder ikke hormoner, og derfor velger noen å bruke dette prevensjonsmiddelet. Selv om det smøres med sæddrepende midler, er ikke pessar særlig sikkert mot uønsket graviditet. Til sammenligning er det mer usikkert enn kondom.

Noen føler det ubehagelig når det blir dyttet borti pessaret under samleie, og man kan bli litt bundet av at man er redd det ikke er satt inn riktig.

P-plaster

Plasteret skal sitte på i tre uker av gangen, og det kan være positivt for de glemsomme. Men plasteret kan falle av, og da er det mange som ikke vet hva de skal gjøre.

Plasteret virker på samme måten som p-piller, er et trygt prevensjonsmiddel, men kan gi nedsatt sexlyst og tørre slimhinner fordi det inneholder hormoner.

P-stav

Dette er et gestagenprodukt, som du slipper å ta hver dag. P-staven sitter nemlig under huden i årevis, og er godt egnet for de som glemmer p-pillen lett.

P-staven passer fint for de som vil ha noe enkelt og som kanskje har prøvd litt av hvert allerede. Den er også egnet for de som ikke kan bruke østrogen-produkter, fordi de for eksempel har økt risiko for blodpropp.

Prevansjonsmiddelet kan gi småblødninger og du må til lege for å fjerne det når den tid kommer.

Sikre perioder

Sikre perioder går ut på å unngå samleie de dagene da en befruktning kan finne sted. Det er bare noen få dager omrking eggløsning at du kan bli gravid, men det er vanskelig å beregne når dette er.

Mange kvinner opplever også å ha flere eggløsninger i samme menstruasjonssyklus, og dermed blir det enda vanskeligere å beregne når de sikre periodene er.

Om metoden virker eller ikke, avhenger av om du klarer å beregne når du har eggløsning.

Hoppe-av-i-svingen

Det kan komme sæd ut av penis før selv uttømmingen, samtidig som det kan være vanskelig for mannen å trekke ut penis i tide, så derfor er denne prevensjonsmetoden lite sikker.

Mange kvinner opplever at metoden skaper uttrygghet og klarer derfor ikke å nyte samleiet.

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)