Hopp til innhold

Leger skjuler feilbehandling

Over 40 prosent av pasienter som får skader under behandling på norske sykehus, får aldri vite at de er blitt feilbehandlet.

Veneflon.
Foto: Anders M. Leines / NRK

 

Seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus, Guttorm Brattebø, forteller at det å innrømme feil for mange leger er forbundet med skam.

Guttorm Brattebø
Foto: Anders M. Leines / NRK

- Vi er dårlige til å fortelle pasientene om feil vi gjør, og vi er heller ikke flinke nok til å fortelle hverandre om det. En kan være redd for å bli saksøkt og havne i media.

- Dessuten er det mange leger som forbinder feil med faglig udugelighet. Til tross for at det sjelden er tilfelle, sier han.

En undersøkelse Brattebø har foretatt angående medisinstudenter og legers holdninger til feil og pasientskader, bekrefter at en del ikke er så villige til å rapportere feil som de burde være.

Lære av feil

Forskning viser at de fleste feil som skjer på sykehus skyldes systemfeil, og ikke menneskelig svikt. Brattebø mener en bør begynne å jobbe med holdninger blant medisinstudenter.

- Dette har med kultur å gjøre. Medisinen er konservativ, og vi er harde i vår dom av kollegaer. Vi må begynne med studentene. Vi må fortelle dem at det er viktig å fortelle om feil, fordi pasientene har krav på det, men også fordi det da er mulig å lære av feilene vi gjør, sier han.

Ingen fortalte

Helle Jensen.
Foto: Anders M. Leines / NRK

For snart ni år siden ble Helle Jensen operert for struma. Skjoldbruskkjertelen var for stor og skulle reduseres.

Under operasjonen kom kirurgen til å skade én og fjerne tre biskjoldbruskkjertler i tillegg. Dette førte til at kroppen hennes ikke lenger var istand til å holde et stabilt kalsiumnivå

Ingen fortalte henne at legene hadde gjort en feil.

Ingen behandling

Etter operasjonen ble hun flere ganger akutt innlagt med kramper i hele kroppen. I og med at legene ikke hadde informert henne om skadene hun hadde fått under operasjonen, hadde hun heller ikke blitt fortalt hva slags behandling og medisiner hun nå trengte.

- Jeg ble mye sykere enn hva jeg ville ha blitt, hvis jeg hadde fått riktig oppfølging. For legene er det en ripe i lakken å innrømme feil, sier Jensen.

Gikk til sak

Helle Jensen gikk på eget initiativ til sak mot Norsk Pasientskadeerstatning. Etter flere runder i retten vant hun fram, og får i disse dager utbetalt erstatning for ødelagt helse.

- Det er klart jeg er sint på legene, sier hun. Jeg synes det er dårlig at de tenker mer på egen prestisje, enn på pasientene de skal behandle.

Helle Jensen er i dag hundre prosent ufør. De siste årene har hun brukt tiden sin på å starte en egen pasientorganisasjon for pasienter med samme sykdom som henne, hypoparathyroidisme.

Har du denne sykdommen og trenger hjelp, kan du ta kontakt via organisasjonens nettside www.hpth.no

LES MER: Vil melde feilbehandling anonymt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)