Hopp til innhold

Alt for mye farlig matolje

Når du tror du kjøper en matvare med sunn vegetabilsk olje er det ofte farlig palmeolje du betaler for. Rikshospitalet går nå ut med en advarsel.

Bare et fåtall varedeklarasjoner er ærlige og informerer om at produktet er tilsatt usunn palmeolje.
Foto: Anders M. Leines / NRK

 

Se reportasjen i nett-TV

Siden begynnelsen av 1990-tallet har det vært en tredobling i bruken av palmeolje i Norge. Tall som Puls har hentet inn fra Statistisk Sentralbyrå viser at det hvert år importeres mer enn 12 millioner kilo palmeolje her i landet. Det meste brukes trolig i matproduksjon. I tillegg kommer all palmeoljen som finnes i mat som importeres fra utlandet.

Rikshospitalet advarer nå folk mot den økende mengden palmeolje i maten vi spiser. - Jeg er svært overrasket over at det brukes så mye palmeolje i Norge, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet Radiumhospitalet HF i Oslo.  

Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.
Foto: Ronald Hole / NRK

Klinikken behandler mennesker som har så høyt kolesterol at de står i fare for å dø av hjerte- og karsykdommer hvis de ikke spiser riktig.

Palmeolje er med på å øke risikoen for sykdom fordi det hever blodkolesterolet. Retterstøl mener derfor at bruken av palmeolje i mat bør reduseres til et minimum.

Skjuler seg bak «vegetabilsk»

Når du kjøper en vare i butikken der det står vegetabilsk olje på ingredienslisten, tror du kanskje at det tross alt er en sunn olje du får i deg, med enumettet eller flerumettet fett. Og hvis det står animalsk olje eller animalsk fett så er det mettet fett og usunt for hjertet.

For de fleste vegetabilske oljer er det også slik. Olje fra raps, oliven, solsikke, peanøtt og soya er sunne vegetabilske oljer som inneholder mye enumettede og flerumettede fettsyrer som er med på å redusere det farlige LDL-kolesterolet i blodet.

Men produsentene er ikke pålagt å skrive hva slags type vegetabilsk olje produktet inneholder. Dermed blir det umulig for forbrukeren å finne ut hvilken type vegetabilsk olje som er brukt.

- Forbrukerne tror jo da at produktet inneholder en sunn olje, mens det egentlig dreier seg om palmeolje som er full av usunt mettet fett, sier overlege Retterstøl ved Lipidklinikken.

Nye EU-regler? 

Det er mattilsynet som har ansvar for tilsyn med merking av matvarer i Norge, og de sier de ikke har mulighet til å kreve at matvarene blir merket mer detaljert fordi regelverket åpner for å benytte samlebetegnelser for vegetabilske oljer.

Rådgiver Anita Utheim Nesbakken i Mattilsynet sier regelverket inngår i EØS-avtalen. Det betyr at arbeidet med disse endringene skjer i regi av EU- kommisjonen. Norge har fremmet ønske overfor EU om at det bør stilles krav til produsentene om blant annet å opplyse om mengden mettet fett. Nesbakken sier det er ulike interesser som står mot hverandre i denne saken og at det kan ta flere år før det nye merkedirektivet er på plass.

 

Denne maten inneholder palmeolje

Palmeolje.
Foto: Anders M. Leines / NRK

Alle matvarer som kun er merket med vegetabilsk olje eller fett kan inneholde palmeolje. Er du usikker, kan du ringe produsenten og spørre. Dette er blant matvarene som kan inneholde palmeolje

  • Frityrstekt mat, for eksempel pommes frites.
  • Enkelte typer fiskegrateng.
  • Fiskepinner.
  • Nudler.
  • Taco-shell.
  • Potetgull og annet snacks.
  • Kjeks. 
  • Ferdige kaker.
  • Kakemiks, sjokolademuffins, brownies etc.
  • Sjokolade.
  • Sjokoladepålegg.
  • Peanøttsmør. 
  • Frityrolje.

 

Husk at det er både hvilken type fett og total fettmengde som påvirker hvor sunt eller usunt produktet er.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)