Programleder Anbjørg Sætre Håtun
i samtale med Biolog Iver Mysterud
Sukker påvirker psyken
Atferdsproblemer, psykiske problemer og fysiske sykdommer, kan oppstå som en følge av et høyt sukkerforbruk, forteller biolog Iver Mysterud ved Universitetet i Oslo. Han har nettopp skrevet en bok om hva vi mennesker har spist opp gjennom historien, og hvordan kostholdet påvirker helsa vår.
"Sukkernarkomane" på spesialskole
Mysterud kan fortelle at ved en spesialskole i Danmark, har kostholdet for elever med atferdsproblemer blitt endret. Dette har gitt gode resultater. Elevene er blitt motiverte, og klarer bedre å kontrollere seg selv. Disse elevene var nærmest "sukkernarkomane", og måtte ha inntak av søtt til stadighet. De var rett og slett feilernærte. Elevene var til tider hyperaktive, og måtte ofte drikke brus for å føle seg vel. Hvis en prøvde å hindre elevene i å drikke brus, var de villige til å gå svært langt for å få tilfredsstilt sukkerbehovet.
Tappe hjernen
Sukker er tomme kalorier. Viktige næringsstoffer blir tappet fra kroppen, og tappet fra hjernen. Over tid blir det for lite av viktige nærings-stoffer i hjernen og i nervesystemet, forklarer biolog Mysterud. Dette fører rett og slett til at en ikke klarer å oppføre seg skikkelig.
Forskning i fengsler
Mye forskning er gjort på sammenhengen mellom høyt sukkerinntak og atferd. På 1980-tallet ble det gjort forsøk med å endre kostholdet til enkelte voldsforbrytere i fengsler.
Dette virket positivt på de innsattes evne til selvkontroll.
I nyere tid er det gitt vitaminer og mineraler i pilleform til innsatte. Dette har også gitt gode resultater når en sammenligner med grupper som fikk "narrepiller". Disse gode resultatene fra ifjor er fra fengsler i Storbritannia, og de er meget interessante for forskningen, sier Mysterud.
Elever og vitaminer
- Ved enkelte skoler har vanlige skoleelever fått mineral og vitaminpiller. Her har også disiplinærproblemene blitt mye mindre. Også i dette forsøket var det umulig for alle, unntatt forskerne, å vite hvem som fikk narrepiller, og hvem som fikk ekte vitaminer og mineraler.
Spre kunnskapen
Det er viktig å bryte ned faggrensene slik at ernæringseksperter og psykloger kan komme i dialog, understreker biolog Iver Mysterud. Da vil flere få glede av den omfattende forskningen som er gjort på sukker og atferd.
Vi er skapt for å spise kjøtt, fisk, fugl og grønnsaker, sier biolog Mysterud. I tillegg er det viktig med frukt, bær og nøtter. - Husk at nok fett også er viktig for hjernen, og dermed for atferden vår.