Hopp til innhold

Hanne (26) får selvtillit av cosplay

Japansk utkledningskultur, såkalt cosplay, har bredt seg til Norge. – Jeg har blitt tryggere og mer utadvendt, sier Hanne Nordskag, iført lang, oransje parykk.

Felicita

– Det er mange som kikker rart på oss og som er nysgjerrige, men det er bare artig, forteller Hanne Nordskag, her som Felicita.

Foto: Lars Karelius Noer

– Jeg var den stille jenta som ikke sa så mye, og som holdt seg i bakgrunnen. Nå er jeg blitt mye mer utadvendt og er tryggere sosialt. Jeg tør å skille meg ut, sier Hanne Nordskag.

26-åringen fra Trondheim var for et par år siden ikke spesielt opptatt av sminke. Hun brukte mye mer tid i skog og mark enn foran speilet.

Så ble hun med på et cosplay-arrangement, og ble raskt fascinert av miljøet og den fargerike utkledningskulturen. Uttrykket cosplay er en sammentrekning av de engelske ordene costume (drakt) og play (lek, spill eller skuespill).

– Miljøet er veldig imøtekommende. Du blir akseptert uansett. De er alltid inkluderende, forteller hun.

Fra Hanne til Felicita

For den stille jenta ble cosplay, det å kle seg ut som en karakter fra et spill, film eller en tegneserie, på kort tid en viktig del av livet og identiteten hennes.

– Det er jo veldig artig å utfordre seg selv, prøve å bli en annen karakter enn du er til daglig, sier Hanne.

Felicita i gata

Hanne Nordskag har fått bedre selvtillit etter at hun begynte å kle seg ut som karakterer fra spill og tegneserier.

Foto: Lars Karelius Noer

Når NRK Puls møter henne, forvandler hun seg til Felicita. En tøff og selvstendig jente-karakter fra en japansk tegneserie som heter La storia della Arcana Famiglia.

– Det føles bra å være Felicita. Det gir mer selvtillit. Man føler seg ikke som en del av flokken. Føler seg ikke som en sau, men går sin egen vei. Og det er litt behagelig.

Som regel er det på større arrangement eller lukkede mindre treff hun er i karakter. Men noen ganger går hun også ut i byen i kostyme.

– Jeg har gått et par ganger på butikken i kostyme. Det er en del som kikker rart på deg, men det må du ikke bry deg om så lenge du har det bra selv. Det handler rett og slett om å lære seg å ikke bry seg om hva andre tenker, sier Hanne Nordskag.

SE VIDEO: Fra Hanne til Felicita. (Foto/video: Tora Krogh)

Vil gjenskape fantasifigurer

Hanne er ikke alene om å bli tryggere sosialt av å bli en del av cosplay-miljøet. Truls Finborud (23) fra Hønefoss var for noen år siden en person som skydde menneskemengder.

Truls Finborud

– I cosplay-miljøet blir nerdene sett på som de kule folka, forteller Truls Finborud.

Foto: Lars Karelius Noer

– Jeg sleit med angstanfall, og var rimelig paranoid. Jeg pleide å gjemme meg unna. Men nå kan jeg kle meg ut i kostyme midt i Oslos gater og ha det kjempegøy. Det er et fantastisk samfunn hvor du får raskt venner, sier han.

Truls har funnet noe han føler han mestrer. Han har også vunnet priser for noen av karakterene sine. Sist under Torucon 2014 i Trondheim for sin versjon av Hawke, en karakter fra spillet Dragon Age 2.

– Det føles ganske kult å være Hawke. Jeg får lyst til å finne en drage jeg kan knerte og henge den opp på veggen, sier han.

Truls har perfeksjonert både ganglaget og måten Hawke snakker på, slik at det skal være mest mulig likt originalen fra spillet. Men flest timer ligger det bak selve kostymet, som han har laget selv.

Belønningen for innsatsen er når han møter fans av spillkarakteren som blir imponert over hvordan Truls har klart å gjenskape Hawke.

– Det er grunnen til at jeg liker dette her. Den følelsen jeg får når noen kommer bort til meg og sier at Hawke er favorittkarakteren deres. Å hjelpe andre med å levendegjøre deres favorittkarakterer er en god følelse, forteller han til NRK Puls.

Hawke

Truls Finborud blir møtt av beundring når han møter fans av karakteren Hawke fra spillet Dragon Age 2.

Foto: Lars Karelius Noer

Eksplosjon

I løpet av en time forvandles Martine Engeset (19) fra Eidsvoll til en sommerfugljente, en karakter hun har skapt selv, men som er sterkt inspirert av japansk populærkultur. Hun tar på spesiallinser og sminke for å få store og søte bambi-øyne.

– Nå er jeg en alv fra en tid kalt steampunk, som er en idé om en tid da alt var drevet av damp og urverk. Jeg har vært glad i sommerfugler siden jeg var liten, og jeg ville lage noe som kunne gjenspeile det jeg ser i en sommerfugl, sier Martine.

Sommerfuglalven

– Du blir lettere til sinns, du føler det du har på deg, forteller Martine Engeset i sitt sommerfuglinspirerte kostyme.

Foto: Robin Amundsen Rosberg

For Maren er selve kostymedesignen det viktigste. Hun ser på seg selv som et medium for kunsten sin, som er de ulike cosplay-antrekkene hun lager.

I vinter ble hun Norgesmester, og hun skal ut og konkurrere i utlandet om nye priser. På få år har hun sett en enorm økning i interessen rundt cosplay.

– Da jeg begynte var dette lite. Det var ikke så mange som hadde hørt om det, og det ble forbundet med rollespill og nerder. Men det siste året har det eksplodert. Det møter masse nye nysgjerrige folk på arrangementene.

Martine tror samfunnet er mer åpent for nye ting nå enn for fem år siden.

– Da var det bare noen får hundre på samlingene, nå er det flere tusen. Og i utlandet kan det være titalls tusen cosplayere, forteller hun.

– Er blitt mer akseptert

– Jeg har absolutt inntrykk av at det å kle seg ut som karakterer fra populærkulturen er blitt både mer vanlig og mer akseptert de siste årene, sier sosialantropolog Lars Jørun Langøien til NRK.no. Han har skrevet hovedfagsoppgave om cosplayere.

Langøien viser til at fenomenet også er blitt mer synlig i media, noe han mener bidrar ytterligere til normaliseringen av cosplay, steampunk og tilsvarende uttrykk.

– Det er ikke uvanlig at noen av disse uttrykkene gjenspeiles i motebransje og musikkvideoer. Cosplay betraktes ikke lenger som en helt sær nisjeinteresse, sier han.

Langøien tror også at fenomenet kan gi et annet perspektiv på hverdagen for noen av dem som kler seg ut. Forkledningen kan ha et læringspotensial.

– Enkelte opplever en positiv psykologisk effekt av å eksponere seg "bak en maske". Denne effekten kan kanskje kan gjøre det lettere å synliggjøre seg selv også i andre sammenhenger, sier sosialantropologen.

Mer om cosplay på NRK Puls mandag klokken 19.45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)