Hopp til innhold

Denne kan gjøre deg syk

Døde lemen overfører en sykdom kalt tularemi. Du kan bli smittet via kjæledyrene dine, fra muselort og fra vann. – Vær obs på kul på halsen og åpne sår som ikke gror, sier ekspert.

Lemen

Det er lemenår mange steder i Sør-Norge. Et råd for å unngå harepest, er blant annet å ikke feie opp smågnagerlort på hytta. Unngå også å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt.

Foto: Maria Elsness / NRK

Nina Eide

– Lemenbestanden svinger fra år til år, sier seniorforsker Nina E. Eide ved Norsk institutt for naturforskning.

Foto: Knut A. Haukelid

Mange som har vært på fjellet de siste ukene har nærmest snublet i lemen på turen. Delte bilder av levende og døde lemen på Instagram, med emneknaggen lemen eller lemenår, kan vitne om at det er ekstra mange av de små rakkerne akkurat nå.

– Ja, det er lemenår i mange deler av Sør-Norge i år. Bestanden svinger fra år til år, og vi ser normalt et toppår hvert tredje eller fjerde år. Sist vi opplevde lemenår var i 2011, sier Nina E. Eide til NRK.no. Hun vet hva hun snakker om, som seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning.

Det ligger mange lemenkadavre og råtner ute. En del av dem befinner seg i nærheten av bekker og vann.

– Når det er så mye døde dyr i fjellet som nå, ville jeg ikke drukket vann fra naturen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Mattilsynet er enige.

– Skal du på tur i fjellet, så ta med deg drikkevann. Eller kok vannet. Det bør være et overkommelig råd for alle, sier Erik Wahl, seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet.

Tularemi

Ved smitte via drikkevann er de vanligste symptomene på tularemi forstørrede lymfeknuter på halsen.

Foto: Privat

– Ikke fei opp muselort

Du kan nemlig bli syk av å drikke vann som lemen har vært borti. Harepest, lemenpest eller tularemi kalles sykdommen som overføres av smågnagerne. I toppåret 2011 ble det registrert 180 tilfeller av sykdommen i Norge.

Preben Ottesen

– Du kan faktisk også bli smittet av harepest fra mygg eller flått, sier smitteekspert Preben Ottesen.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Harepest er en infeksjonssykdom som kan overføres fra dyr til mennesker. Ofte skjer det via drikkevann, for eksempel dersom døde mus eller lemen infiserer brønner, bekker og andre vannkilder, sier smitteekspert Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet opplyser at faren for å kunne bli smittet av tularemi eller annen vannbåren sykdom alltid vil være til stede. Og etter et lemenår vil det året etter kunne være døde dyr som fortsatt er smittefarlige.

– Vi anbefaler derfor at man for sikkerhets skyld følger våre råd og tiltak for drikkevann. Vær særlig forsiktig med små vann, elver, bekker og brønner. Vannet kan drikkes hvis du koker det eller desinfiserer på annen måte, sier Ottesen.

Lemen

Det er en myte at lemen sprekker av sinne, selv om de kan se sprengte ut der de ligger. Det er rodvdyr eller rovfugl som har forsynt seg av innmaten.

Foto: Maria Elsness / NRK

Andre råd for å unngå harepest, er blant annet å ikke feie opp smågnagerlort på hytta. Bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker. Smitte kan i tillegg skje ved innpusting av støv fra syke dyr eller deres avføring.

– Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med selvdødt eller sykt vilt, da de kan ha fått bakterien i munnhulen. Men du kan faktisk også bli smittet av mygg eller flått, opplyser smitteeksperten.

Feber, kul på halsen og åpne sår

Hvordan kan du så vite om du har fått tularemi?

– Sykdommen starter vanligvis akutt med feber, frysninger, hodepine og tretthet. Du kan også få åpne sår, som ikke gror. De fleste leger i dag vil gjenkjenne disse symptomene, sier Ottesen.

Vann

Ikke drikk, men kok!

Foto: Maria Elsness / NRK

Den europeiske varianten av tularemi er ikke regnet for å være dødelig, i motsetning til den amerikanske – hvor dødeligheten ubehandlet kan være opp til 20 prosent.

Sykdommen opptrer i flere former avhengig av smittemåten, ifølge Folkehelseinstituttet:

  • Ved smitte via drikkevann er de vanligste symptomene forstørrede lymfeknuter på halsen.
  • Ved direkte kontakt med smittede dyr er det vanligst å få betente sår på hendene.
  • Innpusting av støv med tularemibakterier kan gi lungebetennelse.

Det skal ikke mange bakterier til for at du skal bli infisert. Det finnes heldigvis antibiotika med god effekt på sykdommen, men ingen vaksine.

Sprekker ikke av sinne

Tilbake til det stakkars, lille lemenet. Det ligger gjerne der blodig og fælt på turstien. Hvordan det har dødd, blir gjerne samtaletema på fjellturen.

– Stemmer myten om at lemen blir så sinte at de sprekker?

– Nei, det er bare en myte. Men når det er lemenår som nå, så ser du ofte døde lemen som er åpnet opp – med tarmene dratt utover. Det er ikke fordi de har sprukket av seg selv at de ser slik ut. Det er fordi rovdyr og rovfugl kun forsyner seg av det beste på smågnagerne, før de starter jakten på neste lemen, forteller Nina E. Eide ved instituttet for naturforskning.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)