Hopp til innhold

– Nei, ikke fyr med denne på peisen

Ekspertene er enige: Planker bør du ikke fyre med. Sjekk hva annet du heller ikke bør putte i ovnen.

Peis

En plankebit kan være malt eller impregnert uten at du er klar over det. Sponplater, papp og drivved skal heller ikke i ovnen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Plank

Er du helt sikker på at plankene dine ikke er behandlet før du putter dem på peisen?

Foto: Maria Elsness / NRK

Har du akkurat pusset opp, er det fristende å legge plankebiter på peisen. Ikke bare blir du kvitt rasket, du får varmt hus også! Men du bør faktisk tenke deg om før du fyrer med plank.

Impregnert tre kan faktisk utvikle blåsyregasser ved forbrenning, og dette er meget giftig

Rene Christensen, Jøtul

– Ovner skal kun fyres med tørr og god ved. En dieselbil må ha diesel, en bensinbil må ha bensin. En vedovn er ingen søppelforbrenningsovn, sier Grethe Bachmann i bransjeforeningen Norsk Varme, til NRK.no.

Samtlige eksperter NRK.no har vært i kontakt med, bekrefter det samme – det er kun tørr, norsk ved du bør putte på peisen.

Johanne Houge

Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Foto: Naturvernforbundet

– Noe av det vi ser, er at folk ofte ikke klarer å skille en impregnert planke og en som ikke er impregnert, spesielt når den har stått ute en tid. Så for å gi noen enkle kjøreregler, sier vi at du kun bør fyre med ved, sier Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Impregnert tre kan gi blåsyregasser

Det kan virke rart at du ikke kan putte treplanker på peisen. Men er planken impregnert eller malt uten at du vet det, er det nemlig mange ulemper.

Rene Christensen

Rene Christensen i Jøtul.

Foto: Jøtul
Bjørkeved

Ren og tørr skogsved er det ekspertene anbefaler. Du skal tenne opp i peisen fra toppen.

Foto: Maria Elsness / NRK
Tom Erik Galambos

Tom Erik Galambos i Feiermesternes landsforening.

Foto: Privat
Morten Seljeskog, SINTEF-forsker

Morten Seljeskog, SINTEF.

Foto: Geir Wennberg/NRK

– Vi anbefaler ikke å fyre med plank, da det kan inneholde maling og kjemiske tilsetninger. Dette kan igjen gi giftige røykgasser. Impregnert tre kan faktisk utvikle blåsyregasser ved forbrenning, og dette er meget giftig, sier Rene Christensen, konserndirektør Salg i Jøtul.

Ovnsprodusenten anbefaler ved fra skogen for den tryggeste fyringen. Feierne er enige:

– Moderne vedovner er ikke laget for å kunne brenne annet enn normal ved. Fyring med sponplater, papp og kartong vil utvikle mye høyere varme enn både ildsted og pipe er beregnet for, og kan derfor skade eller ødelegge ildstedet eller pipa. Noe som igjen vil gå utover brannsikkerheten. I tillegg er dette svært uheldig for miljøet, uttaler Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes landsforening.

Og finner du noe drivved, kan heller ikke det brennes på peisen.

– Drivved inneholder salt som medfører rust i brennkammeret, og som dermed gir kort levetid på ildstedet, forteller Christensen i Jøtul.


– Kan brukes hvis garantert ubehandlet

Men tilbake til den vanlige treplanken du har liggende i garasjen. Kan du virkelig ikke brenne den?

– En treplanke som du er helt sikker på at ikke er impregnert eller malt, kan du benytte som fyringsved. Men plankebiter er som regel mye tørrere enn vedkubber, og har et veldig stort ytre areal i forhold til vekt. Dette gjør at de brenner veldig intenst, og rett og slett kan overopphete og ødelegge ovnen. Man skal derfor passe seg for å fylle opp ovnen helt med ubehandlet plank, sier SINTEF-forsker Morten Seljeskog til NRK.no

SINTEF anbefaler også på det sterkeste at du kun benytter ren og tørr skogsved, og ikke plank:

– Moderne vedovner er et finstemt instrument som er optimalisert for skogsved. For å unngå misforståelser og oppnå så lave partikkelutslipp som mulig fra flest mulig brukere, anbefales derfor ingenting annet en tørr nok skogsved, fortsetter forskeren.

Naturvernforbundet er enige:

– Fra et miljø- og helseperspektiv er det bedre at planker og annet avfall håndteres av avfallsselskapene. Der brennes ofte planker i energigjenvinngingsovner som brenner avfallet til høy varme, og man har god teknologi til å rense røyken som kommer fra slik forbrenning, forteller Johanne Sæther Houge i Naturvernforbundet.

Sjekk fuktigheten selv

Ifølge Feiermesternes landsforening, er det et sted mellom 2000 og 4000 pipebranner i Norge hvert år.

– Oftest skyldes pipebrannene feil bruk av ildstedet. Dette kan forhindres dersom du gjør noen små enkle grep, sier Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes landsforening.

Her er feierens tips til trygg fyring:

  • Bygg bålet riktig og tenn på fra toppen
  • Sørg for nok luft til forbrenningen
  • Juster trekken riktig (juster trekken etter ca. 15 minutter)
  • Bruk kun tørr ved (mindre enn 20 prosent fuktighet)

Hvor fuktig veden er, kan du enkelt sjekke selv.

– Kjøp et billig fuktmålerapparat, eller du kan legge en kubbe i en gjennomsiktig plastpose over natta. Er det fuktdråper på posen, er ikke veden tørr nok. Du kan også prøve å slå to vedkubber mot hverandre, da skal det komme en god, tørr lyd, forklarer Rene Christensen i Jøtul.

Fyrer med bleier og bildekk

Men fuktig ved er ikke det verste folk putter på peisen.

– Vi har sett folk fyre med alt fra bleier til bildekk. Vi har også flere eksempler på at det er brukt tennvæske til å fyre opp med i ovnen. Dette gir eksplosjonsfarlige gasser, og kan føre til personskade, forteller Galambos.

Peis

God varme og flamme med tørr skogsved.

Foto: Maria Elsness / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)