Hopp til innhold

Gjør bilen din klar for våren

Har du gitt bilen din den pleien den fortjener etter vinteren? – Vårrengjøringen bør handle om mer enn bare å skifte hjul, sier NAF.

Bilvask

– Det farligste for bilen er ofte det du ikke ser, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF. Han anbefaler en god høytrykksspyler til hjemmevask av bil.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Jan Ivar Engebretsen

Jan Ivar Engebretsen i NAF mener vårrengjøring av bilen bør innebære mer enn bare dekkskifte.

Foto: NAF

Våren har endelig begynt å melde sin ankomst og snart står sommeren for tur. Det betyr for mange tid for vårrengjøring, ikke bare i hus og hjem, men også for bilen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF), Jan Ivar Engebretsen, bør vårrengjøringen handle om mer enn bare å skifte dekk.

– Lakken er bilens skjold mot det ytre miljø, og den skal være med på å motstå søle, steinsprut, sur og forurenset nedbør, asfalt og oljesøl. Det farligste for bilen er ofte det du ikke ser, sier Engebretsen til NRK.no.

Og dersom bilen ikke rengjøres regelmessig kan man på sikt risikere at lakken blir slitt, forringes, at rustangrepene kommer raskt, og verdien av bilen synker.

– Jevnlig og effektiv vask er grunnleggende for all god bilpleie, understreker Engebretsen.

Krever vedlikehold

Etter en vinter med snø, is, veisalt og annet strømateriale gjør bilen sårbar. Engebretsen forteller at mindre lakkskader er et tiltagende problem på grunn av stein som blir brukt som strømateriale på vinterstid.

– Noen av skadene kan du selv utbedre med en lakkstift som du får kjøpt hos forhandleren eller i en bilrekvisitaforretning. Som med alt annet krever også lakk et visst vedlikehold for å få den levetiden som er mulig, sier han.

Men også veisalt er en stor trussel for bilen.

– Salt fungerer som et bindemiddel, og fester skitt til bilen. Hvis det blir liggende over lengre tid kan detter resultere i rust, forteller Engebretsen.

Så – en bilvask gir aller best resultat hvis du bruker rikelig med vann og gode rengjøringsmidler som løsner skitten ordentlig før du skal vaske den av, ifølge Engebretsen. Han anbefaler en god høytrykksspyler til hjemmevask.

– Også polering bør være en naturlig del av bilpleien, helst både vår og høst. Polish gir en tiltrengt fornyelse av lakkens ytre beskyttelse, i tillegg til at det generelt også forbedrer synsinntrykket betydelig, sier han, og legger til:

– Dersom lakken er slitt eller matt, bør du gi den en omgang med dyptgående lakkfornyer, som renser før du polerer.

  • Synes du det er vanskelig å få frontruta skikkelig ren? Da kan sitrontrikset være noe for deg!

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Sitron på bil

– Gni frontruta med sitronen så snart du ser antydning til trafikkfilm, og skyll med vann etterpå. Det skal ikke mer til for å holde belegget unna. Det enkleste er ofte det beste, har Jan Ivar Engebretsen tidligere fortalt NRK.no.

Foto: Maria Elsness

– Ingen grunn til å frykte jobben

For å unngå at plastdelene på bilen falmer og mister glansen er det viktig å gi dem en omgang med et rense- og poleringsmiddel for kunststoffer.

– I tillegg bør lister rundt dørinnfatninger smøres med silikon med jevne mellomrom. Dette holder dem myke og smidige, og dermed blir det også mindre vindussus fra dørene, sier Engebretsen.

Han mener det ikke er noen stor grunn til å frykte vaskejobben lenger fordi dagens avanserte bilpleiemidler er lettere å jobbe med i forhold til hva tilfellet var tidligere.

Og mens du først vasker bilens utside, er det viktig ikke å glemme innsiden.

– Både tekstiltrekk og andre stoffer blir i løpet av kort tid skitne og nedstøvet i en bil som brukes daglig. Ta deg tid til en skikkelig rensing, og du blir gledelig overrasket over resultatet. Kjenn etter om gulvteppene er våte eller råe etter vinterens slaps, oppfordrer Engebretsen.

NAF-rådgiveren understreker at det er viktig at gulvteppene blir tørket hvis det er behov. Fuktig gulvteppe kan føre til rustangrep i gulvet.

– Glem heller ikke bagasjerommet – mange ganger er det behov for en skikkelig rydde- og rengjøringsjobb der også, avslutter Engebretsen.

Når det kommer til hva du bør unngå når du vasker bilen, har han tre råd:

  • Du bør unngå å benytte kjemikalier som ikke er beregnet for billakken, da den kan ta stor skade.
  • Ikke vask eller poler bilen når den står i direkte solskinn, for da blir det lett skjolder i lakken.
  • Bruker du høytrykksspyler er det viktig at avstanden ikke er for kort fra spylerdyse til bilen, da det høye trykket kan skade lakken.

– Unngå skippertak

Kategorisjef for bilpleie i Statoil Fuel & Retail Norge, Anders Hagen, forteller at vårrengjøringen etter vinteren er viktig. Generelt bør du vaske bilen din minimum en gang i måneden, og unngår du skippertakene gjør du det enklere for deg selv.

Anders Hagen

Ifølge Anders Hagen i Statoil bør du vaske bilen din minimum en gang i måneden.

Foto: Johnny Syversen

– Det er ingen tvil om at det er enklere å holde en bil ren hvis den vaskes ofte, og det er først når bilen får en real vask at mulige skader blir synlige, sier Hagen til NRK.no, og legger til:

– Når du vasker bilen legger du gjerne til merker eller riper i lakken. På vinteren legger det seg ofte snø og is på bilen, og når det sammen med småstein og andre partikler sklir av i fart kan det fort oppstå slitasje, sier Hagen.

Bilens understell er like viktig

I tillegg til at veisalt fester skitt til bilen, kan det tære på bremsene og understellet til bilen. Hagen understreker at helhet er viktig når du skal vaske bilen.

– Saltvannet ligger ofte under bilen, så hvis du skal vaske bilen selv bør du spyle like mye under som over, sier han.

Og hvis du vil gjøre jobben selv anbefaler Hagen at det gjøres ved et selvvaskeanlegg.

– Disse anleggene er områder beregnet for vaskeaktivitet, og skiller ut farlige kjemikalier som kan skade miljøet. Og etter vinteren bruker man gjerne avfetting og sterkere midler for å få bort skitten, sier han.

Avfettingen eller en asfalt-fjerner løser opp tjære og asfalt fra lakken. I tillegg fjerner høytrykksspyleren småstein som har satt seg fra vinteren.

– Tåler ikke lakken spyleren, har den skader fra før, sier Hagen, og oppfordrer:

– Bruk bilsjampo. Zalo og andre sterke midler kan fjerne polering og voks på lakken, sier Hagen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)