Hopp til innhold

Madeleine (20) må skynde seg å få barn

Madeleine Schøyen fra Oslo vil ha barn før hun er 25 år, ellers kan det være for sent.

Madeleine Schøyen

Madeleine Schøyen må tenke på helt andre ting enn mange jenter på hennes alder. Imens de snakker om fest og planer for helga, må hun planlegge å få barn innen få år.

Foto: Privat

Jeg har jo veldig lyst på egne barn en dag, men jeg er ikke klar til å bli mor ennå.

Madeleine Schøyen (20)

– Jeg fikk menstruasjon da jeg var 11 år, og blødde enormt mye. Jeg var kvalm, kastet opp og hadde feber, forteller Madeleine Schøyen (20).

Etter et år med sterke smerter ble hun henvist til spesialist på Ullevål sykehus i Oslo, og hun fikk diagnosen endometriose.

Endometriose er en tilstand der vev som ligner livmorslimhinnen finnes utenfor livmoren. Der kan blodet feste seg og lage blemmer, cyster og sammenvoksinger mellom eggstokker, eggledere, og de andre organene.

– Det var ikke så kult å finne ut det i en alder av 12 år, men samtidig ble jeg veldig lettet, for nå visste jeg i alle fall hva det var.

Redd for å ikke kunne få barn

Mange som har endometriose er ufrivillig barnløse. Dette er noe som bekymrer Madeleine veldig.

– Det er veldig stressende, for jeg vet jo ikke om jeg kan få barn eller ikke. Jeg har jo veldig lyst på egne barn en dag, men jeg er ikke klar for å bli mor ennå.

Hun snakker mye med kjæresten sin om dette, og selv om han er forståelsesfull, vil han gjerne vente med å stifte familie til utdannelse og økonomi er på plass.

Madeleine har gitt seg selv en tidsfrist. Innen hun er 25 år må hun få barn.

– Jeg tør ikke vente lengre enn det. Jo eldre man blir, jo vanskeligere er det å få barn.

– Flere bør skynde seg

Arne Sunde

Arne Sunde er seksjonsleder ved fertilitetsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Han har hjulpet mange kvinner med å få barn ved hjelp av assistert befruktning.

Foto: Ida Jevne / NRK

Seksjonsleder Arne Sunde ved fertilitetsklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim skulle ønske flere tenkte som Madeleine, også helt friske kvinner.

– Det dumme er at hver enkelt kvinne følger sin kurve. Det er enkelte som går i overgangsalderen allerede i 20-årsalderen, men det er unntakene altså. Men rundt 35–40 års- alderen er ikke så sjelden, sier Sunde.

Norske kvinner lever helt andre liv nå enn før. De fleste er i arbeidslivet, og mange venter med å få barn til utdannelse og jobb er i boks.

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge er 27,7 år. Det er 0,6 år høyere enn for ti år siden.

Ufrivillig barnløse øker

Eggstokkene lever sitt eget liv. Det er ikke slik at de er like spreke som resten av kroppen.

Arne Sunde, seksjonsleder ved fertilitetsklinikken på St. Olavs Hospital

Stadig flere nordmenn er også ufrivillig barnløse, og Sunde har hjulpet mange foreldre med få barn ved hjelp av assistert befruktning.

Nå står han inne i et laboratorium på sykehuset og holder i en rykende kald beholder.

– Her ligger de i flytende nitrogen, små ampuller med et befruktet egg i hver av dem.

Mange norske kvinner har fått flere barn på denne måten. Eggene ligger nedfryst, og så kan de komme tilbake og hente ut et og et av gangen.

– Dette er et magisk øyeblikk, når man setter sædcellen inn i egget. Man vet at hvis man gjør det bra kan bli et barn, men hvis man dummer seg ut er sjansen mye mindre.

– Eggstokkene lever sitt eget liv

Men Sunde kan dessverre ikke hjelpe alle.

– Vi har ganske mange som er i 30- årsalderen hvor eggstokkene har begynt å parkere. Det er vanskelig, for vi kan ikke trylle, eggene er rett og slett for gamle.

Mange kvinner tror at man kan få barn så lenge man menstruerer. Det stemmer ikke.

– Man må ta utgangspunkt i når man kommer i overgangsalderen, og så trekke fra ti år. Det er det siste tidspunktet man kan få barn, sier Sunde.

Før i tiden var den beste metoden å spørre mødrene sine når de kom i overgangsalderen og så trekke fra ti år. I dag finnes det en prøve som kan indikere hvor lang tid man har igjen.

  • Hør mer i Norgesglasset om hvilke sjanser du har til å bli gravid:

Hjelper ikke å leve sunt

Sunde har møtt mange kvinner som tror det hjelper å være sunne og holde seg i god form.

– De løper i skogen og spiser masse grønt, men eggstokkene lever sitt eget liv. Det er dessverre ikke slik at de er like spreke som kroppen.

Sunde har prøvd å advare mot å vente for lenge med å få barn i mange år, men han opplever at mange ikke vil høre.

– Vi havner nok i den samme grøfta som de som prøver å si at man må leve sunt. Folk lukker ørene, men jeg kommer til å fortsette å gjenta det.

Håper på en datter

Tilbake i Oslo synes Madeleine Schøyen det er rart at så mange tør å vente med å prøve å få barn.

– De må jo få ha sitt eget liv, men jeg ville aldri tatt sjansen på å få barn så sent.

Hun synes det er bra at Sunde minner alle kvinner på at det biologiske uret tikker.

–Jeg vil også oppfordre alle som har kraftige menstruasjonssmerter om å gå å sjekke seg. Mange har endometriose uten å vite om det.

Madeleine krysser fingrene for at hun fortsatt har mulighet til å få barn, selv om hun venter i et par år til.

– Jeg håper jeg kan få en liten jente, eller kanskje tvillinger. Da blir jeg veldig glad.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)